Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Καταστρέφουν τον Κυπαρισσιακό κόλπο



«Συνεχίζεται η καταστροφή στην περιοχή Natura (Θίνες Κυπαρισσίας) του νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου που αποτελεί σημαντικό βιότοπο αναπαραγωγής θαλάσσιων χελωνών» αναφέρει ο ΑΡΧΕΛΩΝ.

Σύμφωνα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ «την Παρασκευή 31 Μαρτίου ξαναβγήκαν οι μπουλντόζες για να αποτελειώσουν το καταστροφικό έργο που άρχισαν πέρυσι.
Πράγματι τον περασμένο Απρίλιο η εταιρεία ΚΟΤΙΝΟΣ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε. άρχισε την κατασκευή πέντε κάθετων προς τη θάλασσα δρόμων που ισοπέδωσαν μεγάλο μέρος των αμμόλοφων και της αυτοφυούς βλάστησης μέσα στην προστατευόμενη περιοχή NATURA.

Επίσης κόπηκαν αρκετά δέντρα από το παράκτιο δάσος της Ελαίας. Σημειώνεται ότι για κάθε έργο μέσα σε περιοχή NATURA απαιτείται Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πράγμα που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έγινε.

Μετά από αντίδραση του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ η Περιφέρεια Πελοποννήσου κάλεσε σε απολογία την Εταιρεία και το έργο σταμάτησε λίγο πριν τη διάνοιξη του πέμπτου δρόμου.
Ταυτόχρονα ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι της περιοχής έστειλαν επιστολές διαμαρτυρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Συμβούλιο της Ευρώπης που είναι οι θεματοφύλακες των προστατευόμενων ειδών και των βιοτόπων τους στην Ευρώπη. Πράγματι οι δύο οργανισμοί κινήθηκαν άμεσα και από ότι γνωρίζουμε έκαναν έντονη παρέμβαση προς στην ελληνική κυβέρνηση. Από τις ενέργειες της Ελλάδας θα εξαρτηθεί αν θα κληθεί η χώρα – για μια ακόμη φορά – στο διεθνές δικαστήριο.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο λοιπόν ξαναβγήκαν οι μπουλντόζες και άνοιξαν τον πέμπτο δρόμο, καταστρέφοντας μέρος της παραθαλάσσιας ευάλωτης βλάστησης που είναι σημαντική για τη σταθεροποίηση των αμμολόφων. Επίσης μπάζωσαν έναν μικρό υγροβιότοπο πίσω από τις πρώτες θίνες.

Οι πέντε δρόμοι ανοίγονται στην περιοχή μεταξύ Αγιαννάκη και Ελαίας, μέσα στον πυρήνα του βιοτόπου, προκειμένου να χτιστούν, κατά πληροφορίες μας, πενήντα (50) παραθεριστικές κατοικίες κατά μήκος της παραλίας! Εξυπακούεται ότι τόσο πυκνή δόμηση μπορεί να γίνει αν οι δρόμοι χαρακτηριστούν ως «δημοτικοί». Είναι άραγε ενήμερος ο Δήμος Τριφυλίας για το θέμα αυτό;

Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος είναι η δεύτερη σε αριθμό φωλιών παραλία ωοτοκίας της Καρέττα στη Μεσόγειο, και διαθέτει το μεγαλύτερο ίσως σύστημα παράκτιων θινών στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: