Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Πως φροντίζουμε τα ελάφια της Πάρνηθας



Σήμερα θα σας περιγράψω πως μπορούμε να φροντίζουμε τα ελάφια της Πάρνηθας, όταν θα πάμε στο βουνό για βόλτα και διασκέδαση.

Η ιδανική τροφή σε αυτήν τη φάση για τα ελάφια είναι χόρτο ή τριφύλλι ξερό και άχυρο - σανός, καθώς και άφθονο νερό.

Οποιαδήποτε άλλη διατροφή θα μπορούσε να τους δημιουργήσει δυσπεπτικά προβλήματα - δυσπεπτική οξέωση, και να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατό τους.

Σε καμία περίπτωση δεν ενδείκνυνται οι καρποί.

Δασολόγοι περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά και του Δασαρχείου Πάρνηθας εφιστούν την προσοχή όλων στο μείζον ζήτημα της διατροφής των ελαφιών που έχουν παραμείνει στα καμένα.

http://youtu.be/CzW3Ox7soFg

Οπως υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους, απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή στο τι τροφή δίνει κανείς στο ζώο και πού την αφήνει, πράγμα που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνεται αυθαίρετα, καθώς μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, ακόμη και τον θάνατο των ελαφιών.

Ετσι, κάποιοι εθελοντές που θέλουν να βοηθήσουν προκαλούν ενδεχομένως ζημιά χωρίς να το ξέρουν. Θέλω να ξέρετε ότι ήδη έγιναν λάθη. Κάποιος έριξε καρπούς (κριθάρι κ.λπ.) που δεν είναι καθόλου καλό για την υγεία του ελαφιού.

Ολοι επισημαίνουν πως όποιος θέλει να βοηθήσει καλό είναι να συνεννοείται πρώτα με τους ειδικούς, ώστε να αποφεύγονται λάθη που εκθέτουν τα ζώα σε κίνδυνο.

Ολοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα ελάφια δεν πρέπει να παραμείνουν στις καμένες περιοχές, επιβιώνοντας με την τροφή που τους ρίχνει ο άνθρωπος, καθώς έτσι κινδυνεύουν να γίνουν... οικόσιτα και να απολέσουν την άγρια φύση τους.

Το ζητούμενο προς το παρόν για τους περιβαλλοντολόγους είναι τα ελάφια να μετοικήσουν στις περιοχές του βουνού που παραμένουν άκαυτες και πράσινες, όπως η ανατολική και η βόρεια, όπου υπάρχουν ακόμη μερικά έλατα.

Γι αυτό και οι άνθρωποι του Δασαρχείου που ρίχνουν ακόμη τροφή, στις πηγές κ.λπ., σταδιακά την απομακρύνουν από τις εστίες του καμένου και τη ρίχνουν σε επιλεγμένα σημεία, ώστε αντίστοιχα να απομακρύνονται και τα ελάφια.

Ενα αδύναμο ζώο θα προτιμήσει τη λήψη έτοιμης τροφής που βρίσκει από τον άνθρωπο κι αυτό μπορεί να το εμποδίσει να προσκολληθεί στην αγέλη που σχηματίζεται τώρα από τα ζωντανά ελάφια στα καμένα, ώστε να φύγουν προς τις πράσινες περιοχές.





 

Δεν υπάρχουν σχόλια: