Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Πως φυτεύουμε μανιτάρια στο μπαλκόνι



Μια βόλτα στο αγαπημένο σας φυτώριο, θα σας οδηγήσει σε μια μεγάλη μπάλα, με άχυρα και χώμα, τυλιγμένη σε πλαστικό. Αυτή είναι η μανιταρομπαλλα, η οποία παρεμπιπτόντως είναι τετράγωνη. Μέσα στη μπάλα, περιέχεται οτιδήποτε χρειάζεται για μια πετυχημένη καλλιέργεια, δηλαδή σπόρια από μανιτάρια, συνήθως πλευρώτους, άχυρα, το κατάλληλο χώμα και ένα περιτύλιγμα για να μην σκορπίσουν τα συστατικά και εξατμιστή η υγρασία.
Το μονό που χρειάζονται είναι ένα απάνεμο σημείο, σκιά και σχετική υγρασία ώστε να διατηρήσουν την δικιά τους την οποία λαμβάνουν από ένα πιατάκι με νερό που θα τοποθετήσετε κάτω από την μπάλα, αφού πρώτα την στηρίξετε σε μια βάση για γλαστρά, ώστε να μην ακουμπάει στο χώμα.
Εάν το μπαλκόνι σας δεν έχει σκιερό σημείο, αλλά το πιάνει λίγο ο ήλιος και ο αέρας τότε μπορείτε να καλύψετε την μπάλα με τα μανιτάρια με ένα δίχτυ για ελιές, το οποίο είναι πυκνό και προσφέρει καλή σκίαση ενώ παράλληλα κόβει τον αέρα. Προσοχή μόνο γιατί δεν πρέπει να τυλίξετε την μπάλα με τα μανιτάρια με το δίχτυ για ελιές, αλλά πρέπει να την προστατέψετε με το δίχτυ, δηλ. δεν πρέπει να ακουμπάει την μπάλα με τα μανιτάρια, αλλά να δημιουργεί γύρω της σκιά. Καθώς η μπάλα με τα μανιτάρια είναι μικρή και το δίχτυ μεγάλο, μπορείτε να το διπλώσετε και να το βάλετε τριπλό ώστε να είστε σίγουροι.
Εάν βέβαια μένετε στο δικό σας πύργο, το ιδανικό μέρος είναι το υπόγειο, ακριβώς δίπλα στην συλλογή απο σαμπάνιες, ενώ εάν μένετε μόνος το μπάνιο, ( πράγμα που εξηγεί το γιατί μένετε μόνο σας).



Όταν τα μανιτάρια αρχίσουν να αναπτύσσονται, το κάνουν γρήγορα, σχεδόν κάθε 3 ήμερες θα έχετε μανιτάρια έτοιμα για μαγείρεμα, οπότε έκτος και αν είστε λάτρης των μανιταριών, μπορείτε να τα φυλάτε στο ψυγείο για αρκετές ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: