Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Ιδέα: Γνωρίζουμε τα οικολογικά ρούχα



Η τάση αυτή έκανε την πρώτη της δειλή εμφάνιση και έρχεται να εγκατασταθεί για τα καλά στα ράφια των καταστημάτων.

Ίνες από μπαμπού, καλαμπόκι, ξύλο, ακόμα και γάλα συναγωνίζονται τις μέχρι τώρα συμβατικές και γνωστές σε όλους μας ίνες από τα παράγωγα του πετρελαίου και του βαμβακιού (όχι του βιολογικού), οι οποίες είναι εξίσου φυσικές αλλά επιβαρύνουν το περιβάλλον λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης νερού για το πότισμα του βαμβακιού και τη χρήση παρασιτοκτόνων για την προστασία του.



Για το λόγο αυτό, πολλές εταιρείες υφασμάτων και ρούχων στράφηκαν προς πιο οικολογικές λύσεις, υιοθετώντας τα «πράσινα» υφάσματα και δημιουργώντας μία ευρεία γκάμα ρούχων από 100% φυσικές ίνες. Οι ειδικοί, εντούτοις, τονίζουν πως όταν μιλούν για φυσικές ίνες δεν μιλούν απαραίτητα και για βιολογικές. Αν και είναι απολύτως φυσικές, τις περισσότερες φορές χρειάζεται να υποστούν μία χημική επεξεργασία, ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν στην ύφανση. Οι κλωστές που δημιουργούνται μετά την επεξεργασία αυτή είναι μεν συνθετικές αλλά εξοικονομούν μία τεράστια ποσότητα ενέργειας που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη για τον πλανήτη μας!

Είδη οικολογικών ινών Ίνες από μπαμπού:

Το μπαμπού, για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί, χρειάζεται να υποστεί μία σημαντική χημική επεξεργασία, χωρίς την οποία δεν θα ήταν δυνατή η δημιουργία ινών από το φυτό αυτό. Από την άλλη, επειδή το μπαμπού είναι πολύ ανθεκτικό δεν χρειάζεται ούτε παρασιτοκτόνα ούτε λιπάσματα, θέλει ελάχιστο νερό και φυτρώνει εξαιρετικά γρήγορα. Τα ρούχα από ίνες μπαμπού είναι πάρα πολύ μαλακά και απαλά, άνετα και ενδείκνυνται για τις ευαίσθητες επιδερμίδες.



Ίνες από σόγια:

Παράγονται από πρωτεΐνες σόγιας και είναι αρκετά σπάνιες και ακριβές. Τα υφάσματα από σόγια είναι εξίσου απαλά και μαλακά με του μπαμπού, πολύ αέρινα, κομψά και πάρα πολύ υγιεινά, μίας και επιτρέπουν στην επιδερμίδα να αναπνέει, κρατώντας μακριά τον ανεπιθύμητο ιδρώτα και την κακοσμία. Ούτε η σόγια χρειάζεται πολύ νερό, δεν θέλει καθόλου λίπασμα και παρασιτοκτόνα, ενώ ελάχιστο ρόλο παίζει το έδαφος όπου θα φυτρώσει, επομένως μπορεί να φυτρώσει οπουδήποτε. Στον αντίποδα, για να λάβουμε μία ικανοποιητική ποσότητα πρωτεϊνών, θα πρέπει να τροποποιηθεί η σόγια γενετικά, κάτι που δεν είναι και τόσο οικολογικό και θα οδηγούσε σε γενετικά τροποποιημένα … ρούχα!

Ίνες καλαμποκιού:


 

 Φέρουν την ονομασία Ingeo και χρειάζονται και αυτές μια χημική επεξεργασία, εντούτοις η επεξεργασία τους αυτή δεν ελευθερώνει παρά ελάχιστο ποσοστό αερίου στην ατμόσφαιρα, μη επιβαρύνοντας ουσιαστικά το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Εξαιρετικά ανθεκτικές, οι ίνες από καλαμπόκι δημιουργούν υφάσματα άνετα και απαλά. Δυστυχώς, όπως και η σόγια, χρειάζεται γενετική τροποποίηση, εκτός και αν είναι από βιολογικό καλαμπόκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: