Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Συμβουλές για τις σόμπες βιομάζας και Πέλλετ



Μας ζήτησαν αρκετοί να δώσουμε συμβουλές για την ποιότητα των Πέλλετ και πως επεξεργάζονται. Επίσης απλοί τρόποι για να ελέγχουμε ώστε το προϊόν που αγοράσαμε είναι καλό.

Με τον όρο βιομάζα εννοούμε τα καυσόξυλα (pellets – πελλέτα), τα φυτικά & δασικά υπολείμματα (κουκουνάρες, φύλλα, κλαδέματα, άχυρα, πριονίδια, κουκούτσια), τα ζωικά απόβλητα (κοπριά, άχρηστα αλιεύματα), τα φυτά που καλλιεργούνται στις ενεργειακές φυτείες ειδικά για να χρησιμοποιηθούν ως πηγή ενέργειας, καθώς επίσης και τα αστικά απορρίμματα (χαρτικά που δίνουμε για ανακύκλωση) και τα υπολείμματα της βιομηχανίας τροφίμων (π.χ. φλούδια από φρούτα & λαχανικά) και της αγροτικής βιομηχανίας.

Τώρα που το πετρέλαιο θέρμανσης & φυσικό αέριο ακριβαίνουν πολλοί στρέφονται στις νέες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, κλπ) ενώ καλή λύση για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες είναι τα τζάκια και οι σόμπες νέας γενιάς όπου εκτός από καυσόξυλα καίνε και βιομάζα που ανευρίσκεται εύκολα ακόμη και σε μεγάλες πόλεις!
Επίσης, καίοντας βιομάζα δεν εξοικονομείτε μόνο ενέργεια και χρήματα αλλά μειώνονται και τα απορρίματα στους κάδους…
Επίσης, εκτός από σόμπες υπάρχουν και λέβητες που καίνε βιομάζα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κεντρική θέρμανση σε πολυκατοικίες προσφέροντας και σύστημα παραγωγής ζεστού νερού.
Επίσης, δίνονται και μεταχειρισμένες σόμπες σε φθηνότερη τιμή.

Υπάρχουν πολλές εταιρίες και καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και κάνοντας έρευνα αγοράς μπορείτε πάντα να πετύχετε την καλύτερη τιμή.
Ενδεικτικά, μπορείτε να δείτε τις σόμπες, λέβητες, ιστορικό-περιγραφή,  χώρες που τις χρησιμοποιούν, τι είναι τα pellets, τεχν. χαρακτηριστικά, προσφορά 70 δόσεων, Συμβουλές  κλπ:

http://www.hellenic-pellets.gr/articles.asp?article_id=14&lang_id=gr



ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΤΙΜΗ ΠΕΛΛΕΤΑΣ: 130 – 150€/τόννος
ΧΩΡΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΠΕΛΛΕΤΑΣ:

1) ΕΛΛΑΔΑ, 2) ΡΟΥΜΑΝΙΑ (πολύ καλή ποιότητα), 3) ΣΕΡΒΙΑ (καλή ποιότητα), 4) ΣΚΟΠΙΑ (φθηνά), 4) ΣΛΟΒΕΝΙΑ, 5) ΚΡΟΑΤΙΑ (καλή ποιότητα), 6) ΑΥΣΤΡΙΑ, 7) ΣΟΥΗΔΙΑ, 8) ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ και άλλες ευρωπαϊκές, ασιατικές χώρες, ΗΠΑ κλπ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Υπάρχει περίπτωση να ισχύει ακόμη η απαγόρευση για τα κέντρα των μεγάλων πόλεων. Εάν όμως δεν ανήκετε σε κεντρικό δήμο π.χ. Δήμο Αθηναίων αλλά περιφερειακό δήμο π.χ. Δήμος Νίκαιας τότε δεν αντιμετωπίζετε πρόβλημα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Υπάρχουν εταιρίες προμήθειας pellets που δίνουν ΔΩΡΟ 1 τόννο σε πιστούς πελάτες, σάκκοι pellets 15κιλών όσο και σάκοι 500 κιλών ή 1 τόννου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ποιότητα των pellets διαφέρει!

Ζητήστε να σας αποσταλεί με τον πιο οικονομικό τρόπο μια μικρή ποσότητα Pellets, 1 ή 2 σακιά, ώστε να τα δοκιμάσετε πριν δεσμευτείτε αγοράζοντας μεγαλύτερη ποσότητα.
Αφού τα παραλάβετε, καθαρίστε την συσκευή σας από όλα τα κατάλοιπα των προηγούμενων καυσίμων ή αδειάστε την δεξαμενή της συσκευής σας από το προηγούμενο Pellet και τοποθετήστε την νέα ποσότητα.
Καθώς τα αδειάζετε δείτε εάν έχει πολύ σκόνη κάθε σακί και ελέγξτε με το χέρι σας εάν έχουν αντοχή:
- Τα pellets πρέπει να έχουν μηχανική αντοχή και να μην θρυμματίζονται.
- Η επιφάνεια τους πρέπει να είναι γυαλιστερή και όταν το σπάτε με το χέρι να μην γίνονται θρύμματα.
- Η επιπλέον σκόνη μέσα στο σακί, η έλλειψη γυαλάδας στην επιφάνεια των pellets αλλά και η έλλειψη συνοχής είναι ενδείξεις προβλήματος για τα pellets και σημαίνει πρόβλημα στην γραμμή παραγωγής του εργοστασίου ή κακή πρώτη ύλη για την παραγωγή των pellets.

Δεν υπάρχουν σχόλια: