Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη από την ανακύκλωση

Μην κοιτάμε μόνο την αύξηση του κόστους από τη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά να δούμε και τα περιβαλλοντικά οφέλη από αυτή.

Το 2004 δούλευαν στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών 550 εργαζόμενοι και σήμερα στα 28 ΚΔΑΥ που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα εργάζονται 2.500 χιλιάδες πολίτες.

Επίσης με τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων μπορούμε να κλείσουμε όλες τις παράνομες χωματερές. Η Ελλάδα κινδυνεύει με το πρόστιμο των 34.000 ευρώ ανά χωματερή και ανά ημέρα για κάθε μια παράνομη χωματερή που θα λειτουργεί.
 
Επίσης η παραγωγή ενέργειας από τα σκουπίδια μας βοηθάει να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα προς την ατμόσφαιρα κατά 40.000 τόνους το χρόνο.

Τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών λειτουργούν με ένα σύστημα ΣΔΙΤ. Υπάρχουν ΚΔΑΥ που είναι μόνο ιδιωτικά αλλά και εκείνα που ανήκουν σε Φορέα διαχείρισης όπως για παράδειγμα στη Ζάκυνθο.

Τα ΚΔΑΥ μπορούν να πουλήσουν το ανακυκλώσιμο υλικό σε διάφορες βιομηχανίες, όπως για παράδειγμα σε βιομηχανίες χάρτου, πλαστικών, αλουμινίου. Επίσης τα ΚΔΑΥ μπορούν να παράγουν εναλλακτικά καύσιμα για τις τσιμεντοβιομηχανίες.

Επίσης αν παράγουμε εναλλακτικά καύσιμα από τα σκουπίδια, μπορούμε να εξοικονομήσουμε έως 175.000 τόνους πετρέλαιο το χρόνο που προορίζονται για τις τσιμεντοβιομηχανίες.

Για να παραχθεί ένα ολοκαίνουργιο κουτάκι από ανακύκλωση απαιτείται μόλις το 5% της ενέργειας της κανονικής παραγωγής. Αποφεύγουμε έτσι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σχεδόν ίσες με το βάρος του. Για κάθε τόνο ανακυκλώσιμου  αλουμινίου κερδίζουμε 4 τόνους βωξίτη, 37 βαρέλια πετρέλαιο, 500 κιλά σόδα και 100 κιλά ασβεστόλιθο.
 
Έχει υπολογιστεί ότι εάν ανακυκλώσουμε πέντε πλαστικά μπουκάλια είναι αρκετά για την επένδυση ενός μπουφάν, 25 για ένα φλις παλτό ή 26 μπουκάλια για να φτιαχτεί ένα κοστούμι από πολυεστέρα.

Επίσης για κάθε 1 τόνο ανακύκλωσης χαρτιού, γλιτώνουμε 32.000 λίτρα νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: