Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Τροφές που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας

Μικρά ενοχλητικά συμπτώματα μπορεί να αποτελούν το "καμπανάκι" για πολύ χειρότερα προβλήματα στην υγεία μας. Καλό είναι γι αυτό να τα...
προλάβουμε, αποκρυπτογραφώντας τα σημάδια και αντιμετωπίζοντάς τα με τις κατάλληλες βιταμίνες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων είναι εκείνη που κρύβεται πίσω από τις μικροενοχλήσεις.

Παρά το γεγονός πως οι Ελληνες, λόγω πλούσιας διατροφής και κλίματος ουσιαστικά δεν πάσχουν από έλλειψη βιταμινών, είναι δυνατόν να παρατηρηθούν. Αιτία γι αυτό είναι το στρες, η ατμοσφαιρική ρύπανση των πόλεων, το κάπνισμα, τα τυποποιημένα τρόφιμα και οι κακοί συνδιασμοί τροφών που αδρανοποιούν ή καταστρέφουν τα αποθέματα βιταμινών στον οργανισμό.

Αν παρατηρήσετε λοιπόν κάποιο από τα παρακάτω συνηθισμένα συμπτώματα, αντί να πάτε στο φαρμακείο, κατευθυνθείτε καλύτερα στο πλησιέστερο ...σούπερ μάρκετ.

Σύμπτωμα: Σκασίματα γύρω από το στόμα
Μπορεί να σημαίνει έλλειψη: Βιταμίνης Β2.
Συνιστώμενη ημερήσια δόση (RDA): 1.3mg για τους άντρες, 1.1mg για τις γυναίκες.

Η βιταμίνη Β2 είναι απαραίτητη για την παραγωγή και ανάπτυξη νέων κυττάρων. Η έλλειψή της "φρενάρει" την αναζωογόνηση των κυττάρων της επιδερμίδας και της βλενογόννου στην περιοχή του στόματος.

Η βιταμίνη Β2 είναι επίσης απαραίτητη για το μεταβολισμό της τροφής σε ενέργεια, γι αυτό και συμπτώματα εξάντλησης και ημικρανίας προδίδουν επίσης την έλλειψη της.

Σύμφωνα με βρετανική ερευνα, στο ένα πέμπτο των κοριτσιών μεταξύ 11 και 18 ετών παρατηρείται μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης Β2, καθώς επίσης και το ένα όγδοο των γυναικών.

Λύση: Γαλακτοκομικά.

Σύμπτωμα: Σκασίματα γύρω από το στόμα
Μπορεί να σημαίνει έλλειψη: Ψευδαργύρου
Συνιστώμενη ημερήσια δόση (RDA): 5.5- 9.5 mg για τους άντρες, 4-7 mg για τις γυναίκες.

Ερευνα του Πανεπιστημίου του Ulster σε 387 άτομα επιβεβαίωσε πως όσοι διέθεταν χαμηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου στα ερυθρά τους αιμοσφαίρια είχαν μειωμένη ικανότητα να αισθανθούν αλμυρές γεύσεις. Το γιατί παραμένει ακόμα άγνωστο στην επιστήμη. Πιθανότερη αιτία θεωρείται η "συμμετοχή" του στην παραγωγή ενζύμων που βρίσκονται στο σάλιο και συμβάλλουν στην "συντήρηση" των γευστικών απολήξεων της γλώσσας.

Αλλα συμπτώματα που σχετίζονται με την έλλειψη ψευδαργύρου είναι το κρυολόγημα και η καθυστέρηση επούλωσης πληγών - κυρίως επειδή το συγκεκριμένο ιχνοστοιχείο σχετίζεται με την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μειωμένων επιπέδων ψευδαργύρου διατρέχουν οι έφηβοι, λόγω κακής διατροφής και κατανάλωσης fast food.

Λύση: Κόκινο κρέας. Το μοσχάρι και το αρνί θεωρούνται εξαιρετικές πηγές ψευδαργύρου. Ωστόσο η κατανάλωσή τους εμπεριέχει κινδύνους για τη γενικότερη υγεία. Ακόκμα καλύτερη πηγή ψευδαργύρου είναι οι ξηροί καρποί, ιδιαίτερα τα κάσιους και τα καρύδια.

Σύμπτωμα: Στομαχικές διαταραχές
Μπορεί να σημαίνει έλλειψη: Βιταμίνης Α
Συνιστώμενη ημερήσια δόση (RDA): 0.7 mg για τους άντρες, 0.6 mg για τις γυναίκες.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, περίπου ένας στους οκτώ εφήβους και των δυο φύλων και περίπου 10% των ενηλίκων ανδρών προσλαμβάνουν πολύ λίγη βιταμίνη Α. Στις γυναίκες το ποσοστό πέφτει στο 6%, καθώς στατιστικά καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά από τους άντρες.

Το πιθανότερο σύμπτωμα ελλειψης βιταμίνης Α είναι η ευπάθεια σε μολύνσεις, καθώς η βιταμίνη Α χρειάζεται για την κατασκευή της βλενογόνου που προστατεύει τα εσωτερικά μας όργανα.

Λύση: Η κατανάλωση ενός καρότου την ημέρα (βιολογικής καλλιέργειας, καθώς ενοχοποιούνται για υπερβολικές συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων) ή μια μερίδα σηκώτι. Η κατανάλωση συκωτιού ωστόσο δεν ενδείκνυται στις εγκύους. 

Σύμπτωμα: Εκνευρισμός
Μπορεί να σημαίνει έλλειψη: Σιδήρου
Συνιστώμενη ημερήσια δόση (RDA): 8.7 mg για τους άντρες, 14.8 mg για τις γυναίκες.

Χλωμό δέρμα και χαλάδες είναι δυο μόνο από τα συμπτώματα της έλλειψςη σιδήρου στον οργανισμό. Αλλά και ο εκνευρισμός ή η εξάντληση και η έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης αποτελούν επίσης ενδείξεις που σχετίζονται με το πρόβλημα, καθώς η έλλειψη σιδήρου μειώνει τα επίπεδα οξυγόνου που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο, σύμφωνα με την αμερικανική Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη.
Ο σίδηρος αποτελεί ως γνωστόν ένα συστατικό - κλειδί για την λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Πάνω από το 30% των κοριτσιών και το 17% των γυναικών υποφέρουν από κάποια μορφή αναιμίας.

Λύση: Κόκινο κρέας, λαχανικά, αυγά, ψάρια (σαρδέλες), ξηροί καρποί και δημητριακά. Πολλές φορές ωστόσο ο συνδυασμός τροφών αποτρέπει τον οργανισμό να απορροφήσει το δίσδηρο που απαιτείται. Συνιστάται η κατανάλωση βιταμίνης C, (π.χ φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού) για την επιτάχυνση της απορρόφησης.

Σύμπτωμα: Πόνοι αρθρώσεων
Μπορεί να σημαίνει έλλειψη: Βιταμίνη D
Συνιστώμενη ημερήσια δόση (RDA): 5 mg
Αδύναμα κόκαλα και αρθρώσεις, πόνοι στη μέση και στα πόδια, αποτελούν πιθανή ένδειξη έλλειψης βιταμίνης D. Γενικότερη αδυναμία και πονοκέφαλοι αποτελούν καμπανάκια για την έλλειψή της. Το πρόβλημα βέβαια αυτό δεν παρουσιάζεται τόσο στην Ελλάδα, λόγω του ήλιου που παράγει τη βιταμίνη στο δέρμα, όσο στις βορειότερες χώρες.
Η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, απαραίτητων για την ανάπτυξη και υγεία των οστών και των μυών. Επίσης θεωρείται πως ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ αποτρέπει την εμφάνιση καρκίνου.

Λύση: Λιπαρά ψάρια. Δυο μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα (σαρδέλες, σκουμπρί, κολιός, τόνος, σολωμός) και έκθεσηστον ήλιο για 5 λεπτά της ώρας χωρίς αντιηλιακό επαρκούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: