Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013

Μαθαίνουμε για την Καλέντουλα και το... λάδι της

Η Καλέντουλα είναι ένα όμορφο αγριολούλουδο, πολύ συνηθισμένο στην Ευρωπαϊκή ύπαιθρο. Ανήκει στην οικογένεια των σύνθετων που αποτελούν την μεγαλύτερη οικογένεια στο φυτικό βασίλειο. Είναι συγγενικό φυτό με τη μαργαρίτα. Η Καλέντουλα είναι μονοετές φυτό με άνθη έντονα κίτρινα ή πορτοκαλί. Η περίοδος ανθοφορίας της είναι πολύ μεγάλη και κρατάει από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Οκτώβριο. Η Καλέντουλα αναπτύσσεται κυρίως σε χαμηλότερα υψόμετρα και συναντάται σε χωράφια, πλαγιές και άκρες δρόμων. Χρησιμοποιείται επίσης και ως καλλωπιστικό.
Η καλέντουλα είναι ένα φυτό που είναι αυτοφυές στην Ελλάδα αλλά καλλιεργείται ως καλλωπιστικό.Ονομάζεται και νεκρολούλουδο. Το φυτό έχει φύλλα αντίθετα που όταν τα τρίψει κανείς δίνουν μια χαρακτηριστική μυρωδιά. Η καλλιέργεια του φυτού αυτού με τους πολλούς σπόρους είναι πανεύκολη. Τα άνθη της έχουν ένα ζωηρό κίτρινο έως πορτοκαλί χρώμα που μπορεί να αντικαταστήσει το κρόκο (σοφράν) στα φαγητά. Η κίτρινη ουσία του φυτού μοιάζει με την καροτίνη έχει δε και λίγο αιθέριο έλαιο. Τα άνθη του φυτού περιέχουν "χοληστερίνη". Το μπάνιο με άνθη καλέντουλας ξεκουράζει τα πονεμένα πόδια. Το φυτό έχει άνθη από τον Φεβρουάριο έως τον Οκτώβρη και σαν φυτό είναι εξαιρετικά ανθεκτικό για αυτό το φυτεύουν παντού και σαν καλλωπιστικό.
Επιστημονική Ονομασία: 
Calendula arvensis
Χρήσιμα μέρη: 
Φύλλα και άνθη έτσι όπως είναι ή με ξήρανση.
Θεραπευτικές Ιδιότητες: 
Η καλέντουλα έχει ιδιότητες εμμηναγωγές, εξωτερικώς χρησιμοποιείται στις πληγές και σε αυτές που δεν κλείνουν εύκολα, τις "κακές πληγές", είναι κατά του εγκζέματος, εφηδρωτικό, κατά των τσιμπημάτων της σφίγγας και της μέλισσας και κατά των κρεατοελιών.Συντηρεί και διατηρεί υγειή τα αιμοφόρα αγγεία. Είναι και κατά της ακμής, με επαλήψεις.
Με τσάι των ανθέων της απομακρύνει τους κιρσούς. Με αλοιφή είναι ευεργετική στο "άγριο δέρμα".

Τα άνθη της καλέντουλας έχουν θεωρηθεί ευεργετικά για τη μείωση των φλεγμονών, τη γρήγορη αποθεραπεία πληγών και τις αντισηπτικές τους δυνατότητες. Έχουν χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσουν ποικίλες δερματικές ασθένειες και είναι αποτελεσματικά ενάντια στα δερματικά έλκη. Όταν λαμβάνονται εσωτερικά ως τσάι, μπορούν να αντιμετωπίσουν έλκη του στομάχου φλογώσεις - φλεγμονές. Η καλέντουλα ερευνάται σήμερα για τις αντικαρκινικές της ιδιότητες.

Η καλέντουλα εκτιμήθηκε ιστορικά και για τις και μαγειρικές της χρήσεις. Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν μίγμα καλέντουλας με ξίδι για να καρυκέψουν κρεατικά και σαλάτες. Τα πέταλα με την ελαφριά αρωματική και κάπως πικρή γεύση τους, νοστιμίζουν σούπες ψαριών και κρεατικών, πιάτα με ρύζι, σαλάτες και δίνουν κίτρινο χρώμα σε τυριά και βούτυρα. Ολόκληρο το λουλούδι χρησιμοποιήθηκε σαν γαρνιτούρα σε πιάτα της μεσαιωνικής εποχής.

Εκχύλισμα των πετάλων μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μαλακτικό των μαλλιών για να τα κάνει ανάλαφρα και φωτεινά. Τα πέταλα κάνουν επίσης μια θρεπτική κρέμα για το δέρμα. Οι καλέντουλες σε γλάστρα παράγουν ένα γοητευτικό κοπτόμενο άνθος και αν φυτευτούν στον λαχανόκηπο, βοηθούν στον έλεγχο των εντόμων.
Χρησιμοποιούμενα μέρη του φυτού:
Από τα άνθη ή τα πέταλα παρασκευάζονται τσάγια, αλοιφές έλαια ή βάμματα.

Ιδιότητες:
Τα αιθέρια έλαια αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των βακτηριδίων και μυκήτων, οι δε σαπονίνες ενεργούν αντιφλεγμονικά. Η καλέντουλα ενισχύει επιπλέον το ανοσοποιητικό σύστημα, ενεργεί αντισπασμωδικά και ευνοεί την έκκριση χολής.

Χρήση:
Τις εξαιρετικές της ικανότητες δείχνει η καλέντουλα στους τραυματισμούς του δέρματος και των βλεννογόνων. Κομπρέσες με τσάι ή αραιωμένο βάμμα μπορούν να θεραπεύσουν πληγές που επουλώνονται δύσκολα, μολύνσεις των νυχιών, εγκαύματα, αποστήματα, ουλές και έλκη των κνημών. Οι γαργάρες με τσάι βοηθούν σεπερίπτωση στοματίτιδας και φαρυγγίτιδας.


Λάδι Καλέντουλας, παρασκευή και ιδιότητες

Η καλέντουλα αποτελεί ένα απο τα καλύτερα βότανα για την αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων όπως ακμή, εκζέματα, ερεθισμοί (λάδι καλέντουλας περιέχει η καταπραϋντική αντρική κρέμα της majorana), κιρσοί αλλα και προβλήματα όπως έλκος στομάχου.

Η καλέντουλα ανήκει στην οικογένεια compositae και περιέχει σαπωνίνες, καροτενοειδή,στερόλες, φλαβονοειδή κ.α.
Για την παρασκευή του λαδιού της θα χρειαστούμε αποξηραμένα άνθη καλέντουλας και οργανικό ελαιόλαδο (μην προτιμήσετε ενα οποιοδήποτε, αν έχετε κάποιον δικό σας που παράγει κάποιες ποσότητες και είστε σίγουροι για την ποιοτητά του προμηθευτείτε απο κει). Τα άνθη είναι προτιμότερο να είναι αποξηραμένα διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να εμπεριέχουν υγρασία η οποία κατα την παραμονή στο βάζο θα μπορούσε να προκαλέσει μούχλα. Προτέινω ν' αγοράσετε ένα γλαστράκι καλέντουλας και να κόβετε απο κει κάθε φορά που χρειάζεστε (φθηνότερα θα στοιχήσει απο το ν' αγοράζετε αποξηραμένα άνθη κάθε φορά κ μάλιστα χωρίς να γνωρίζετε την προελευσή τους). Ανθίζει απο τα τέλη της Άνοιξης έως τα μέσα φθινοπώρου.
Η αναλογία είναι: 1 μέρος βοτάνου σε 4 μέρη λαδιού. Τοποθετήστε τα άνθη σε ένα βαζάκι και συμπληρώστε με λάδι. Κλείστε καλά, ανακινήστε και τοποθετήστε σε κάποιο παράθυρο ώστε να το βλέπει ήλιος.
Την πρωτη εβδομάδα ανακινήτε συνεχώς, το αφήνετε για 1 μήνα περίπου. Μετά το σουρώτενε σε ύφασμα και αποθηκεύετε σε σκουρόχρωμο βαζάκι, διατηρείται σε μέρος σκιερό και δροσερό. Προτιμήστε ελαιόλαδο βιολογικό. Μην ξεχνάτε οτι όλα τα έλαια έχουν ημερομηνία λήξης, καταναλώστε το σε λιγότερο απο χρόνο. Επίσης μην χρησιμοποιήτε αλόγιστα τα βότανα και τα φυτικά έλαια, δεν είναι νερό, περιέχουν χημικές ενώσεις.Η καλέντουλα αποτελεί ένα απο τα καλύτερα βότανα για την αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων όπως ακμή, εκζέματα, ερεθισμοί (λάδι καλέντουλας περιέχει η καταπραϋντική αντρική κρέμα της majorana), κιρσοί αλλα και προβλήματα όπως έλκος στομάχου.
Η καλέντουλα ανήκει στην οικογένεια compositae και περιέχει σαπωνίνες, καροτενοειδή,στερόλες, φλαβονοειδή κ.α.
Για την παρασκευή του λαδιού της θα χρειαστούμε αποξηραμένα άνθη καλέντουλας και οργανικό ελαιόλαδο (μην προτιμήσετε ενα οποιοδήποτε, αν έχετε κάποιον δικό σας που παράγει κάποιες ποσότητες και είστε σίγουροι για την ποιοτητά του προμηθευτείτε απο κει). Τα άνθη είναι προτιμότερο να είναι αποξηραμένα διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να εμπεριέχουν υγρασία η οποία κατα την παραμονή στο βάζο θα μπορούσε να προκαλέσει μούχλα. Προτέινω ν' αγοράσετε ένα γλαστράκι καλέντουλας και να κόβετε απο κει κάθε φορά που χρειάζεστε (φθηνότερα θα στοιχήσει απο το ν' αγοράζετε αποξηραμένα άνθη κάθε φορά κ μάλιστα χωρίς να γνωρίζετε την προελευσή τους). Ανθίζει απο τα τέλη της Άνοιξης έως τα μέσα φθινοπώρου.
Η αναλογία είναι: 1 μέρος βοτάνου σε 4 μέρη λαδιού. Τοποθετήστε τα άνθη σε ένα βαζάκι και συμπληρώστε με λάδι. Κλείστε καλά, ανακινήστε και τοποθετήστε σε κάποιο παράθυρο ώστε να το βλέπει ήλιος.
Την πρωτη εβδομάδα ανακινήτε συνεχώς, το αφήνετε για 1 μήνα περίπου. Μετά το σουρώτενε σε ύφασμα και αποθηκεύετε σε σκουρόχρωμο βαζάκι, διατηρείται σε μέρος σκιερό και δροσερό. Προτιμήστε ελαιόλαδο βιολογικό. Μην ξεχνάτε οτι όλα τα έλαια έχουν ημερομηνία λήξης, καταναλώστε το σε λιγότερο απο χρόνο. Επίσης μην χρησιμοποιήτε αλόγιστα τα βότανα και τα φυτικά έλαια, δεν είναι νερό, περιέχουν χημικές ενώσεις.

Δημοσίευση σχολίου