Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Καλλυντικά χωρίς πειράματα στα ζώα

Από τον Μάρτιο του 2013, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε την πώληση και εισαγωγή καλλυντικών (από σαπούνια ως και οδοντόκρεμες) που περιέχουν συστατικά τα οποία έχουν δοκιμαστεί σε ζώα. Πρόκειται για την βελτίωση μιας οδηγίας η οποία υπήρχε από το 2009, στην οποία όμως υπήρχαν «παραθυράκια» για συστατικά στα οποία οι παραγωγοί ήθελαν να δοκιμάσουν πράγματα όπως: η «τοξικότητα επαναλαμβανομένων δόσεων», η «αναπαραγωγική ικανότητα» και η «τοξικοκινητική». Αυτά τα «παραθυράκια» επανεξετάστηκαν και η οδηγία πλέον δεν τα συμπεριλαμβάνει.

Πρόκειται για μια νίκη βασικών πρωταγωνιστών όπως η επιστημονική κοινότητα (βιολόγοι, βιοτεχνολόγοι), το The Body Shop και η Μ.Κ.Ο "Cruelty Free International" (η οποία ιδρύθηκε το 2012 από την BUAV συγκεκριμένα για την προώθηση του σκοπού αυτού). Αντιπρόσωποι των οργανώσεων αυτών προσπαθούσαν να πείσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση για χρόνια. Βασική τους θέση ήταν ότι δεν χρειαζόταν τα πειράματα σε ζώα για κανένα λόγο (αναφέροντας τα «παραθυράκια» της νομοθεσίας) αφού υπήρχαν πολλές ολοκληρωμένες σειρές καλλυντικών ήδη "experiment free". Συνεπώς, έδειχναν πως τα «παραθυράκια» αυτά δεν είχαν πια κανένα λόγο ύπαρξης μια και υπήρχαν συστατικά στην αγορά, στη διάθεση των βιοτεχνολόγων τα οποία δεν χρειαζόταν να τα δοκιμάσουν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά καλλυντικών παγκοσμίως. Αυτή της λοιπόν, η κίνηση, να απαγορεύσει την εισαγωγή και πώληση καλλυντικών που περιέχουν συστατικά που δοκιμάστηκαν σε ζώα ίσως επηρεάσει θετικά και την υπόλοιπη παγκόσμια κοινότητα.

Βιοτεχνολόγοι, όμως, διατύπωσαν την ανησυχία ότι αυτές οι ίδιες εταιρείες καλλυντικών δεν θα χρειαστεί να ακολουθήσουν την οδηγία σε περίπτωση που θέλουν να εξάγουν καλλυντικά σε χώρες που επιτρέπεται ακόμα ο πειραματισμός σε ζώα. Η μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή παραγωγός χώρα καλλυντικών είναι η Κίνα, το επόμενο λοιπόν, βήμα είναι να απαγορεύσει και εκείνη την παραγωγή και εισαγωγή συστατικών καλλυντικών που δοκιμάστηκαν σε ζώα.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο αριθμός των πειραματόζωων παγκοσμίως κυμαίνεται από 150.000.000 ως και 180.000.000 ετησίως. Η Ευρωπαϊκή Ένωση με αυτή της την κίνηση ίσως καταφέρει όχι μόνο να τον μειώσει αλλά και να ευαισθητοποιήσει και τις άλλες χώρες προς αυτή την κατεύθυνση.

Πάνω από ένα χρόνο μετά, εμείς οι καταναλωτές ένα τρόπο έχουμε να το γιορτάσουμε: να αγοράζουμε καλλυντικά από εταιρείες που έχουν σταματήσει να κάνουν πειράματα σε ζώα και να ενώσουμε τις φωνές με την υπόλοιπη παγκόσμια κοινότητα για απαγόρευση των πειραμάτων σε ζώα και σε άλλες χώρε

Λίστες εταιρειών και των προϊόντων τους, που δεν κάνουν πειράματα σε ζώα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της "Cruelty Free International" αλλά και οπουδήποτε δείτε το μικρό διακριτικό σηματάκι με το..χοροποηδηχτό κουνελάκι!


Δεν υπάρχουν σχόλια: