Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Λίγα ιστορικά στοιχεία για το σταθμό απορριμμάτων στο Ελληνικό



Το Μάιο του 2004 εμφανίστηκε στον Παλαιό Άλιμο μια ανυπόγραφη ανακοίνωση που πληροφορούσε τους κατοίκους, ότι ο παράνομος σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) του Δήμου μας θα μετατρέπετο σε σταθμό μεταφόρτωσης και διαλογής των τεσσάρων Δήμων της περιοχής.

Γινόταν έκκληση για επαγρύπνηση και αγώνα. Χαρακτηριστικά γραφόταν: «Να μην αφήσουμε τον Άλιμο να γίνει χωματερή» και υπήρχε πρόσκληση για συζήτηση έξω από την Κοίμηση της Θεοτόκου την Κυριακή στις 9/5/2004. Εκείνη την Κυριακή παρουσιάστηκε στη συγκέντρωση και κυκλοφόρησε υπόμνημα προς υπογραφή από τους κατοίκους, που ζητούσε την κατάργηση του ΣΜΑ στο τέρμα της Γερουλάνου και ενημέρωση πριν τη δημιουργία οποιουδήποτε νέου. Το υπόμνημα κατατέθηκε στις 28/6/2004 στο Δήμο, στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στην Περιφέρεια Αττικής και στον Συνήγορο του Πολίτη.

Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος έκαναν αμέσως αυτοψία και επεβλήθη στο Δήμο πρόστιμο 30.000 €. Ο Συνήγορος ξεκίνησε τη διερεύνηση του θέματος.

Αυτή είναι περιληπτικά η ιστορία του πράγματος.

Βάσει του άρθρου 33 του Ν3164, που ισχύει ακόμη, η θέση του Κεντρικού ΣΜΑ Αλίμου-Ελληνικού έχει οριστεί στη διασταύρωση της προέκτασης, μέσα στο χώρο του πρώην αεροδρομίου, των οδών Π. Κατσώνη και Γερασίμου στο παλιό Ο.Τ. 30. Η θέση αυτή επανέρχεται και με τα πρώτα σχέδια του Μητροπολιτικού Πάρκου το καλοκαίρι του 2007.
Στα σχέδια (του Μητροπολιτικού Πάρκου) που παρουσιάστηκαν τον Ιανουάριο του 2008, υπάρχει πρόταση για χωροθέτηση του κεντρικού ΣΜΑ σε δύο νέες θέσεις. Η μία σε χώρο κοντά στο αμαξοστάσιο του τραμ και η άλλη πίσω από τις κερκίδες του χόκεϊ.

Ο Δήμος τέλος, έχει υποβάλλει για έγκριση στην Περιφέρεια Αττικής (ΠΕΧΩ) προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον τοπικό ΣΜΑ, σκοπεύοντας στη νομιμοποίησή του.


Από το 2009 οι Δήμαρχοι Αλίμου, Αργυρούπολης και Ελληνικού απαιτούν άμεσα να προχωρήσει η διαδικασία για τη κατασκευή του κεντρικού ΣΜΑ (με όλες τις σύγχρονες υγειονομικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές) μέσα στο χώρο του πρώην Αεροδρομίου.
Προς όλους λοιπόν τους διοικούντες και όχι μόνον: Κύριοι, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα !

Δεν υπάρχουν σχόλια: