Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Τι συμβαίνει με τα γιγάντια καλαμάρια στις ακτές της Ηλείας

Πριν από μερικές μέρες χειμερινοί περιπατητές στην παραλία του Κατακόλου στην Ηλεία, στο ύψος της περιοχής Παναγίτσα, διαπίστωσαν την ύπαρξη ενός γιγαντιαίου καλαμαριού στην ακροθαλασσιά, το οποίο ξεπερνούσε σε μήκος το ένα μέτρο και σε πάχος τα δέκα-δεκαπέντε εκατοστά.

Τις επόμενες ώρες καταγράφηκαν τουλάχιστον τρεις αναφορές από πολίτες για γιγάντια καλαμάρια που είχαν εκβραστεί στην ακτή.
Κάτοικοι του Κατακόλου και της γειτονικής Σπιάντζας δήλωσαν στο ilialive.gr, ότι ήταν η πρώτη φορά είδαν καλαμάρια τέτοιου μεγέθους να ξεβράζονται στην ακτή.
Η είδηση για τα καλαμάρια προσέλκυσε το ενδιαφέρον επιστημόνων του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, οι οποίοι παρέλαβαν το ένα από αυτά και το μετέφεραν στην Πάτρα για να το υποβάλλουν σε εργαστηριακές αναλύσεις.
Το γιγάντιο καλαμάρι είναι κεφαλόποδο μεγάλων διαστάσεων που ζει σε μεγάλα βάθη στους ωκεανούς. Το γένος μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και οχτώ είδη. Υπολογίζεται ότι το μήκος των θηλυκών φτάνει μαζί με τα πλοκάμια τα 13 μέτρα και των αρσενικών τα δέκα. Μόνο το κολοσσιαίο καλαμάρι, το οποίο μπορεί να φτάσει σε μήκος 14 μέτρων είναι μεγαλύτερο. Ο μανδύας του έχει μήκος περίπου δύο μέτρα. Παρά το μεγάλο μέγεθός του, το γιγάντιο καλαμάρι είναι από τα μεγάλα ζώα που έχουν παρατηρηθεί λιγότερο.
Όπως ανέφεραν στο ilialive.gr στελέχη του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών αυτά τα είδη εμφανίζονται συνήθως στον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ στις ακτές παρασύρονται από τα ρεύματα συνήθως θηλυκά, τα οποία μετά την αναπαραγωγή εξασθενούν και πεθαίνουν.
Δείτε το video και τις φωτογραφίες από το ilialive.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: