Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Έντομα στα φυτά μας. Αντιμετωπίζουμε την μελίγκρα.


Ένα από τα πιο κοινά έντομα που κάνουν ζημιά στα λουλούδια και συναντάμε ιδιαίτερα συχνά σε έναν κήπο είναι οι Αφίδες ή όπως αλλιώς ονομάζονται οι Μελίγκρες ή η Μελίγκρα. Θα μπορούσαμε να πούμε λοιπόν πως είναι ο πιο συνηθισμένος εχθρός των φυτών.
Την ομάδα αυτών των εντόμων αποτελούν περισσότερα από 4000 διαφορετικά είδη, διαφορετικών πολλές φορές εντόμων. Η ζημιά τους μοιάζει αθώα ωστόσο πολλές φορές είναι ικανές να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα σε διάφορα φυτά. Η μελίγκρα που παρατηρείται συνήθως είναι η άφτερη που κάθεται και απομυζά τους χυμούς πάνω από τα στελέχη των φυτών. Ωστόσο υπάρχει και η φτερωτή η οποία μεταφέρει το πρόβλημα σε άλλα φυτά. Η είσοδος λοιπόν του εντόμου στον κήπο είναι πολύ απλή και φυσικά πάντα θα υπάρχει αυτός ο κίνδυνος εφόσον υπάρχουν φτερωτές Αφίδες. Αρκεί λοιπόν ο κατάλληλος καιρός, ώστε το έντομο να ξεκινήσει την δράση του.
Πρόληψη
Για να είμαστε σωστοί, δεν υπάρχει κήπος που να μην έχει έστω και μια φορά εμφανιστεί μέσα σε αυτόν Μελίγκρα. Όσο λοιπόν και να προστατέψετε τα φυτά σας, όταν το έντομο βρίσκεται στην εποχή της δράσης του όλα μπορούν να συμβούν.
Το μοναδικό μέτρο που μπορούμε να πάρουμε ώστε να προστατεύσουμε τα φυτά μας από αυτό το έντομο είναι να βοηθήσουμε τα έντομα – κυνηγούς της μελίγκρας να ζήσουν αρμονικά με τα φυτά του κήπου μας. Αυτό φυσικά μπορεί να γίνει μονάχα εφόσον δεν ραντίζουμε με χημικά και δεν χρησιμοποιούμε δηλητήρια, κάτι που θα καταστρέψει κάθε ισορροπία στο μικροοικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί στον χώρο.
Η “επιδρομή”
Η μελίγκρα συνήθως ζει σε αποικίες και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα για την παρατήρηση του στα αρχικά στάδια της προσβολής καθώς μπορούμε να δούμε τις ομάδες που σχηματίζουν. Ένας άλλος τρόπος είναι να τινάζουμε τα φυτά και να δούμε με την βοήθεια λευκού χαρτιού ή πανιού αν θα πέσουν πάνω του αφίδες.
Στα συμπτώματα που παρατηρούνται κάποιες φορές, συμπεριλαμβάνονται οι καταστροφές των μπουμπουκιών, η παραμόρφωση των φύλλων συνοδευόμενη με πτώση αυτών αλλά και η δημιουργία μελιτωμάτων. Αξίζει να σημειωθεί πως τα έντομα έχουν διάφορα χρώματα και πολλές φορές δεν μπορούν να γίνουν ορατά στο σημείο που κάθονται καθώς έχουν το ίδιο χρώμα. Παρατηρείτε λοιπόν προσεκτικά τα φυτά σας ώστε να εξασφαλίσετε πως ακόμα και αν έχει εμφανιστεί μελίγκρα, δεν θα προλάβει να κάνει ζημιά σε κανένα φυτό σας.
Μερικά είδη μελίγκρας όμως είναι ικανά να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές. Το γεγονός πως γεννιούνται με παρθενογένεση κατά την περίοδο του Καλοκαιριού αλλά και το ότι δημιουργούν πολλές γενιές όταν ο καιρός το επιτρέπει είναι κάτι που αποδεικνύει πως το πρόβλημα μπορεί να γίνει μέσα σε λίγο καιρό πολύ μεγάλο. Η Αφίδα, για να τραβήξει τους χυμούς μάλιστα από τον βλαστό εισάγει χημικές ουσίες που καταστρέφουν το φυτικό υλικό ενώ με την δράση της αργότερα μπορεί να ξεράνει ολόκληρους τους βλαστούς προκαλώντας εξασθένηση των φυτών.
Η ίδια η μελίγκρα όμως, σπάνια προκαλεί σοβαρή ζημιά μόνη της καθώς ο κίνδυνος στην πραγματικότητα βρίσκεται αλλού. Πέρα από τα προβλήματα που δημιουργούν οι Αφίδες αυτές καθαυτές, σημαντικό είναι το ότι είναι φορείς ιών, ικανές δηλαδή να μεταφέρουν ιικές ασθένειες από φυτό σε φυτό, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό και που θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα. Αυτός είναι και ο λόγος που απαιτείται έλεγχος των φυτών μας πολύ συχνά.



Φυσικοί Τρόποι καταπολέμησης
Η ίδια η Μελίγκρα έχει ως φυσικό εχθρό ακόμα και την ίδια την φύση καθώς ο περίεργος για εκείνη καιρός, μπορεί να την καταστρέψει και να την εξαφανίσει κυριολεκτικά! Ο καιρός ωστόσο δεν ελέγχεται για αυτό ας δούμε τα διάφορα μέσα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Σημειώνεται πως πολλές φορές για να αντιμετωπίσουμε οριστικά την μελίγκρα θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε τα μυρμήγκια του χώρου.
1.Νερό: Το “θαυματουργό” νερό μπορεί να λειτουργήσει το ίδιο καλά όπως και ένα ισχυρό φυτοφάρμακο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον τρόπο σίγουρα θα περιορίσετε και ίσως θα εξαφανίσετε την Αφίδα με έναν απόλυτα φυσικό τρόπο. Καταβρέξτε το φυτό λοιπόν και περάστε το με βαμβάκι ή ένα πανάκι. Αν το φυτό είναι σκληρό και δεν σπάζει εύκολα μην διστάσετε να χρησιμοποιήσετε νερό υπό πίεση ώστε να εξαφανίσετε με μια κίνηση κάθε μελίγκρα!
2.Νερό+Σαπούνι: 1 λίτρο νερό και 1 ως 2 κουταλιές υγρό πράσινο ή λευκό σαπούνι μπορεί να δράσει ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της Μελίγκρας ύστερα από ένα γενναίο ψέκασμα!
3.Νερό-Οινόπνευμα-Σαπούνι: Η βασική συνταγή είναι 3 μέρη νερό, 1 μέρος φωτιστικό οινόπνευμα (μπλε) και λίγο υγρό πράσινο ή λευκό σαπούνι. Μια άλλη συνταγή είναι 1 λίτρο νερό, 2 κουταλάκια του γλυκού καθαρό οινόπνευμα, 1 κουταλάκι του γλυκού υγρό πράσινο ή λευκό σαπούνι. Και στις δύο περιπτώσεις ψεκάζουμε τακτικά (1-2 φορές την βδομάδα) τα προσβεβλημένα φυτά και συνεχίζουμε για λίγο καιρό βλέποντας παράλληλα τα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: