Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Πελαργόνια. Οι κρεμαστοί κήποι στο μπαλκόνι



Σε οποιοδήποτε φυτώριο και αν βρεθείτε αυτήν την περίοδο, θα δείτε σίγουρα ανθισμένα πελαργόνια (Pelargonium grandiflorum της οικογένειας Geraniaceae). Εύκολα λοιπόν σάς προσφέρεται η ευκαιρία να θαυμάσετε την ανοιξιάτικη μορφή τους. Τα άνθη τους είναι υπέροχα, μεγάλα και τόσο πολλά, που μόνο λίγες πράσινες περιοχές μένουν ακάλυπτες. Τα πέταλα έχουν έντονες αποχρώσεις και συχνά όμορφες συνθέσεις με σκουρόχρωμες κηλίδες και γραμμές. Και το πιο σημαντικό είναι πως μπορούν να συντηρηθούν πολύ εύκολα σε γλάστρες και ζαρντινιέρες. Επίσης, η ανάπτυξη τους επιτρέπει την καλλιέργεια τους παντού, ακόμα και σε μικρά μπαλκόνια, επειδή καταλαμβάνουν ελάχιστο ελεύθερο χώρο σε ύφος και σε πλάτος. Καλοκαίρι, φθινόπωρο και χειμώνα παραμένουν ολοζώντανα, αλλά μόνο με πράσινο φύλλωμα, πάνω σε βλάστηση, που μπορεί να φτάσει το μισό μέτρο σε ύφος.

Η ιδιαιτερότητα που χαρακτηρίζει το σπουδαίο είδος τους είναι η ανάγκη για ζεστό και ηλιόλουστο περιβάλλον. Έτσι αυτό, καθορίζει και τη δυνατότητα ανάπτυξης τους στα μέρη που θέλετε να τα καλλιεργήσετε. Αν λοιπόν η περιοχή σας έχει θερμό κλίμα, μπορείτε να συντηρήσετε πελαργόνια σε γλάστρες, που θα μένουν μόνιμα έξω, αλλά και στο έδαφος. Φυτέψτε τα τώρα την άνοιξη ή νωρίς το φθινόπωρο σε ηλιόλουστες θέσεις, ώστε να ανθίζουν πλούσια.



Σε ψυχρά βορινά μέρη, όπου ο χειμώνας είναι πολύ κρύος, τα πελαργόνια αδυνατούν να συντηρηθούν έξω όλο το χρόνο. Σε τέτοιες περιοχές καλλιεργήστε τα μόνο σε γλάστρες, που θα μεταφέρετε τους κρύους μήνες σε φωτεινές θέσεις με θερμοκρασία 8-12 βαθμούς Κελσίου. Από τα μέσα της άνοιξης μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου τα όμορφα φυτά μπορούν να παραμείνουν σε εξωτερικούς ηλιόλουστους χώρους. Προσοχή, ακόμα και αν ο χειμώνας δεν είναι πολύ ψυχρός, καλό είναι τη δύσκολη εποχή να τοποθετούνται σε προστατευμένα από το κρύο και τον αέρα μέρη, έστω και έξω από το σπίτι. Έτσι, αν τύχει να πέσει παγωνιά, δε θα κινδυνέψουν να «καούν».

Μεγαλώνουν σε πλούσιο χώμα, που δεν συγκρατεί πολύ νερό. Σε γλάστρες και ζαρντινιέρες χρησιμοποιήστε έτοιμο μείγμα για φυτά εξωτερικού χώρου ή συνδυάστε φυλλόχωμα με λίγη άμμο ποταμίσια ή περλίτη. Προσαρμόζονται εύκολα, αν τους προσφέρετε κανονικές ποσότητες νερού, συχνά από την άνοιξη μέχρι αργά το φθινόπωρο και αραιά το χειμώνα. Το πότισμα πρέπει να γίνεται με προσοχή, μακριά από φύλλα και άνθη.
 




Για να ενισχύσετε βλάστηση και άνθηση, δώστε τους πλήρες λίπασμα κάθε μήνα την άνοιξη και μετά πάλι τον Ιούνιο και το Σεπτέμβριο. Το φθινόπωρο έχουν ανάγκη από κλάδεμα, συγχρόνως με την αφαίρεση ξερών βλαστών. Νωρίς την ίδια εποχή, κάθε δύο χρόνια, μπορείτε και να τα μεταφυτέψετε σε νέο χώμα. Αν έχουν αναπτυχθεί αρκετά, αλλάζετε και γλάστρα, χρησιμοποιώντας μεγαλύτερη. Όταν ανθίζουν, μην ξεχνάτε να κόβετε τα άνθη, που αρχίζουν να ξεραίνονται. Επίσης, όλο το χρόνο, αφαιρείτε τα κίτρινα φύλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: