Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Που είναι η πράσινη ανάπτυξη;


Το επιβεβαιώνω από πολλούς επιχειρηματίες. Τελικά όσες εκλογές και αν κάνουμε είναι πολύ δύσκολο να πετύχουμε την "πράσινη" ανάπτυξη που μας είχαν χαϊδέψει τα αυτιά οι πολιτικοί μας.

Μαθαίνω ότι οι αμέτρητες αιτήσεις που είχαν συμπληρώσει υποψήφιοι επενδυτές φωτοβολταϊκών συστημάτων, στις περισσότερες περιπτώσεις αδυνατούν να αξιοποιηθούν από τη ΔΕΗ, η οποία ισχυρίζεται ότι οι αιτήσεις είναι τόσες πολλές που τα διαθέσιμα δίκτυα έχουν πλέον εξαντληθεί και δεν υπάρχει πλέον χώρος για άλλες εγκαταστάσεις, παρά μόνο για λίγες περιπτώσεις. Η δεύτερη αιτία καθυστέρησης είναι ότι δε μπορούν να βρεθούν καινούργια κεφάλαια, ακόμη και στη περίπτωση που κάποιος ξεμπερδέψει με όλες τις άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Λόγω της οικονομικής κρίσης η αγορά διαθέτει πλέον ελάχιστο κινούμενο χρήμα για επενδύσεις και αυτό βάζει ένα τεράστιο εμπόδιο και για τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Έτσι ως συνέπεια των παραπάνω οι τράπεζες στις περισσότερες περιπτώσεις δε δίνουν πλέον δάνειο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και εφόσον κάποιος πάρει δάνειο αυτό έχει επιτόκιο γύρω στο 11%, κάτι που δε δελεάζει και τόσο τους υποψήφιους επενδυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: