Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Φυτεύουμε Κουμ Κουάτ στο μπαλκόνι μας



Γράψαμε για τις φράουλες και ένας φίλος μου είπε και καταθέσω και μια άλλη ιδέα για ένα είδος που θα δώσει πολύ χρώμα στο μπαλκόνι μας.

Θα προσπαθήσουμε να φυτεύσουμε.... Κουμ Κουάτ.

Τα κουμ κουάτ όπως κάθε εσπεριδοειδές είναι ευαίσθητα στο κρύο. Ακόμα και στις ζεστές περιοχές, όταν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, ιδιαίτερα σε γλάστρα, θα πρέπει τις κρύες νύχτες να τα προστατεύουμε καλύπτοντάς τα με κάποιο πλαστικό, ψάθα, κ.λπ.

 Η ιδανική θερμοκρασία για την φυσιολογική ανάπτυξή τους είναι ανάμεσα στους 13° και τους 30° C. Αντέχουν όμως και σε μικρότερες ή υψηλότερες θερμοκρασίες. Αρχίζουν να έχουν προβλήμα σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 38° C (ιδιαίτερα όταν η υγρασία είναι χαμηλή) και σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των 0° C.

Η μεταφύτευση στο έδαφος ή η μεταφορά τους σε μεγαλύτερη γλάστρα -εφόσον απαιτείται- είναι σωστό να γίνει τους ανοιξιάτικους μήνες (Μάρτιο - Ιούνιο). Μέχρι τότε, διατηρήστε τα κοντά σε παράθυρο ώστε να παίρνουν το απαραίτητο φως και μακριά από πηγές θερμότητας (π.χ. καλοριφέρ, τζάκια).

Οι ανάγκες τους σε νερό, σαφώς τους θερμότερους μήνες είναι μεγαλύτερες, αν όμως βρίσκονται σε γλάστρα και σε εσωτερικούς χώρους, θα πρέπει να ελέγχουμε την υγρασία του χώματος τακτικά και να τα ποτίζουμε ανάλογα. Μία έως δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετές. Τον χειμώνα είναι καλύτερα να ποτίζουμε τις πιο θερμές ώρες, το καλοκαίρι το βράδυ, που είναι πιο δροσερά.


Η λίπανσή τους, ιδιαίτερα σε αυτά που παραμένουν σε γλάστρα, θα πρέπει να βασίζεται σε κάποιο υδατοδιαλυτό βιολογικό λίπασμα. Μερικές σταγόνες κάθε 10 - 15 στο νερό ποτίσματος, είναι αρκετές.

Τα φυτοπροστατευτικά προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσουν τα «γλαστρικά» εσπεριδοειδή μας θα είναι κυρίως την άνοιξη. Τα βιολογικά σκευάσματα για την υπαίθρια παραγωγή τους, είναι το ίδιο κατάλληλα και γι' αυτά.

Ευκαιρία να φτιάξετε γλυκό και λικέρ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: