Τι θα μπορούσε λοιπόν να κάνει κανείς για να περιορίσει τη σπατάλη που γίνεται σήμερα σε μια σειρά από καθημερινές δραστηριότητες ;
Γιατί με χαμηλού κόστους πρακτικές, αντί να καταναλώνουμε κατά μέσο όρο 150-200 λίτρα νερού ημερησίως, εύκολα θα µπορούσαµε να μειώσουμε την ποσότητα αυτή στα 80 λίτρα την ημέρα.
1) Καταρχήν, δεν πρέπει να αμελούμε τις διαρροές ή μικροβλάβες στα υδραυλικά μας. Για παράδειγμα μια βρύση που στάζει μπορεί να μας κοστίσει μέχρι και 200 λίτρα επιπλέον κατανάλωση κάθε μήνα ή 2.400 λίτρα το χρόνο.
2) Επίσης μπορούμε να επιλέξουμε βρύσες αλλά και καζανάκια με μικρότερη κατανάλωση και περιορισμό ροής.. Η ροή για τις βρύσες της κουζίνας πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερη από τις βρύσες του μπάνιου, δηλαδή 6-8 λίτρα ανά λεπτό και 5-7 λίτρα ανά λεπτό αντίστοιχα. Στο εμπόριο υπάρχουν συστήματα που αναμειγνύουν αέρα μέσα στο νερό και δίνουν την εντύπωση μιας πιο δυνατής ροής του νερού. Σε συνδυασμό με τα συστήματα περιορισμού της ροής, μπορούν να εξοικονομήσουν νερό χωρίς να αλλάξει κάτι στην ουσία για τον χρήστη.
3) Μπορούμε επίσης να βάλουμε διακόπτες της παροχής του νερού με φωτοκύτταρα. Προσφέρεται ειδικά για μεγάλους χώρους όπου συνήθως γίνεται μεγάλη σπατάλη. Σίγουρα έχετε δει διακόπτες με φωτοκύταρα σε εσταιτόρια, ξενοδοχεία, κέντρα διασκέδασης, κλπ.
4) Και βέβαια, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιούμε οικιακές συσκευές όπως πλυντήρια ρούχων και πιάτων με πιστοποίηση για την κατανάλωση νερού και ενέργειας. Οι συσκευές αυτές καταναλώνουν ένα τρίτο λιγότερο νερό από τις άλλες.
5) Όσον αφορά τώρα όσους έχουν εξοχικά ή μεγαλύτερα σπίτια, μπορούν να εγκαταστήσουν στον εξωτερικό χώρο ακόμη και συστήματα καθαρισμού του νερού. Απαιτείται ένας χώρος λίγων τετραγωνικών, διακοσμημένος με κατάλληλα φυτά τα οποία με τις ιδιότητές τους συμβάλλουν στον καθαρισμό του νερού, μαζί με κατάλληλα φυσικά φίλτρα.
6) Ένας άλλος τρόπος εξοικονόμησης για όσους διαμένουν σε μονοκατοικίες με περιβάλλοντα χώρο είναι οι εγκαταστάσεις συλλογής βρόχινου νερού, μοντέρνες δηλαδή υπόγειες στέρνες που μαζεύουν νερό. Όσο για την επιφάνειά τους μπορεί να φυτευτεί και να παρουσιάζει την εικόνα ενός πραγματικού κήπου.
Ακολουθούν μερικές απλές πρακτικές προτάσεις για τη μείωση της σπατάλης νερού:
- Έλεγχος διαρροών του δικτύου:Ελέγχουμε τις υδραυλικές εγκαταστάσεις για τυχόν διαρροές. Διαβάζουμε το μετρητή νερού του σπιτιού πριν και μετά από μια περίοδο λίγων ωρών, όταν δεν καταναλώνεται νερό. Εάν ο μετρητής δεν έχει την ίδια ένδειξη, υπάρχει διαρροή.
- Έλεγχος διαρροής στο καζανάκι:
Ρίχνουμε στο καζανάκι λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής (μπορούμε να το προμηθευτούμε στα ζαχαροπλαστεία). Εάν υπάρχει διαρροή, το χρώμα θα εμφανιστεί μέσα σε 30 λεπτά. (Ξεπλένουμε τη δεξαμενή μόλις γίνει η δοκιμή, για την αποφυγή χρωματισμού των τοιχωμάτων της).
Χαμηλού κόστους παρεμβάσεις στον οικιακό εξοπλισμό:
- Αντικαθιστούμε το καζανάκι με συσκευή διπλής ροής (διατίθεται σε πολλά καταστήματα υδραυλικού εξοπλισμού). Μια τετραμελής οικογένεια μπορεί να εξοικονομήσει έτσι 28,8 κυβικά μέτρα μηνιαίως. Εάν δεν είναι εύκολη η αντικατάσταση, τοποθετούμε μέσα στη δεξαμενή ένα πλαστικό μπουκάλι για να μειωθεί ο όγκος του νερού που παροχετεύεται.
- Μονώνουμε τους υδροσωλήνες. Έτσι αποφεύγεται η σπατάλη νερού όσο περιμένουμε να θερμανθεί.
- Αντικαθιστούμε τις στρόφιγγες των πλυντηρίων και τις βρύσες που στάζουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου