Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Ιδέα. Τα δέντρα στον κήπο που μας κάνουν ησυχία


Δέντρα και θάμνοι σε ρόλο προστάτη των αυτιών μας. Σύμφωνα με το Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού ΠεριβάλλοντοςΕργαστήριο Δασοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το αμερικανικό Εθνικό Αγροτοδασοκομικό Κέντρο (National Agroforestry Center – NAC), τα δέντρα και τα φυτά των πεζοδρομίων και των μπαλκονιών μπορούν να μειώσουν κατά 5-10 ντεσιμπέλ (50% στο ανθρώπινο αυτί) την ηχορύπανση της πόλης. Δεν φτάνει μόνο ότι μας προσφέρουν τη δροσιά και τη σκιά τους, αλλά γίνονται σιγαστήρας στους ενοχλητικούς ήχους που μας ταλαιπωρούν καθημερινά, απορροφώντας τους με το φύλλωμά τους.• Προτιμήστε αειθαλή φυτά που δεν ρίχνουν τα φύλλα τους τον χειμώνα, συνεπώς λειτουργούν «ηχομονωτικά» καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.
• Ένας φράχτης για να είναι αποτελεσματικός πρέπει να περιλαμβάνει φυτά με πλούσιο φύλλωμα ή πολλά είδη θάμνων σε διαφορετικά μεγέθη και σχήματα.
• Oι βραχυχίτωνες και οι πικροδάφνες, κάποια είδη κυπαρισσιού και πεύκου, είναι κατάλληλα φυτά. Επειδή , όμως, μεγαλώνουν πολύ, χρειάζονται χώρο.
• Μην  ξεχνάτε ότι η βλάστηση δεν καταπολεμά μόνο τον θόρυβο. Καθαρίζει  την ατμόσφαιρα, προστατεύει από τον άνεμο, δροσίζει, περιορίζει την ανάγκη για κλιματιστικά, προσφέρει καταφύγιο σε πουλιά και ομορφαίνει το περιβάλλον. 

Φυτά κατάλληλα για ηχομόνωση


Αριά
Αρωκάρια
Βραχυχίτων http://www.e-flowershop.gr/
Δάφνη Απόλλωνος
Ελάτη
Ελιά
Ευκάλυπτος
Ιπποκαστανιά
Ιτιά
Κουπρεσοκύπαρις
Κυπαρίσσι
Κυπαρίσσι γλαυκό
Λεύκη
Ξυλοκερατιά
Πεύκη
Πλάτανος
Σοφόρα
Σφένδαμος
Τιλία πλατύφυλλος
Χαμαικυπάρισσος

Η ηχορύπανση στην πόλη και στο εργασιακό περιβάλλον ανεβάζει ανυπόφορα τα ντεσιμπέλ προκαλώντας άγχος, ένταση και ασθένειες. Το θέμα δεν είναι πρωτόγνωρο: Ακόμα και ο Ιούλιος Καίσαρας απαγόρευε στα άρματα να κυκλοφορούν το βράδυ στους δρόμους της Ρώμης, επειδή οι πολίτες δεν μπορούσαν να κοιμηθούν. Αφού ζούμε πολιορκημένοι καθημερινά από τόσους ήχους, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι η καλλιέργεια πράσινου είναι ένας σημαντικός τρόπος περιορισμού του θορύβου.

Φυλλώματα και κλαδιά απορροφούν τους ήχους

Οι κάθε λογής θόρυβοι είναι στην ουσία κύματα δονήσεων που ταξιδεύουν στον αέρα. Τα κύματα αυτά εξασθενούν όταν παρεμβάλλονται στην πορεία τους τα φυλλώματα και τα κλαδιά των δέντρων και των θαμνοειδών φυτών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι δρόμοι που έχουν δέντρα φυτεμένα και στις δύο πλευρές τους θεωρούνται πιο ήσυχοι και πιο ειρηνικοί. Επιπλέον, τα δέντρα προσφέρουν το απαλό θρόισμα των φύλλων τους και το κελάιδισμα των πουλιών.Αποτελεσματική φυτική ηχομόνωση

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η ηχομονωτική δράση δέντρων και θάμνων είναι πιο αποτελεσματική όταν:
  • Ο τύπος των φυτών έχει ποικιλομορφία: Είναι προτιμότερα τα αειθαλή φυτά με πυκνό φύλλωμα, διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών. Καλό είναι να γίνεται ένας συνδυασμός θάμνων και δέντρων που έχουν την τάση να αναπτύσσονται καθ’ ύψος.
  • Η απόσταση μεταξύ τους είναι τέτοια που να μπορούν να αναπτυχθούν με άνεση.
  • Ο τόπος όπου φυτεύονται είναι πιο κοντά στην πηγή του θορύβου παρά στα αυτιά μας. Παρόλα αυτά, μεγάλες γλάστρες και ξύλινες ζαρντινιέρες με ανθεκτικά θαμνοειδή φυτά παντός καιρού, που διατηρούν πλούσιο φύλλωμα όλο το χρόνο όπως η αρωματική, πανύψηλη δάφνη, η εντομοαπωθητική πικροδάφνη, η πολύκλαδη μυρτιά και η εύοσμη αγγελική, τοποθετημένα στο μπαλκόνι κάνουν θαυμάσια δουλειά ομορφαίνοντας και αρωματίζοντας τον χώρο. Όταν τα φυτά ψηλώσουν, θα σχηματίσουν ένα αδιαπέραστο φυσικό τείχος προστασίας όχι μόνο από τους ενοχλητικούς ήχους αλλά και από τα αδιάκριτα βλέμματα των γειτόνων.

http://www.ekt.gr/cordis/news/gr/2003/03-05-06a.htm
http://www.agroforestry.net/overstory/overstory60.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: