Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Η ΔΕΗ στο "παιχνίδι" με τη διαχείριση των αποβλήτων

Πρόταση και μελέτη για την κατασκευή μονάδας για την διαχείριση των απορριμμάτων και την παραγωγή ενέργειας θα καταθέσει η ΔΕΗ. Η ΔΕΗ συνεργάζεται εδώ και πολλά χρόνια με
την ισπανική Urbaser, έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους στη διαχείριση αποβλήτων, παγκοσμίως. Η μονάδα αναμένεται να κατασκευαστεί στο Λαύριο στις εγκαταστάσεις που έχει η Δημόσια Επιχείριση Ηλεκτρισμού.


Το Δ.Σ. της ΔΕΗ πρόκειται σήμερα να εγκρίνει το μνημόνιο συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι δύο εταιρείες για την από κοινού συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς που πρόκειται να προκηρύξει το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαχείριση απορριμμάτων.

Με παρουσία σε χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής, η ισπανική εταιρεία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο, με εξειδίκευση στη διαχείριση νοσοκομειακών και βιομηχανικών αποβλήτων, αλλά και στη διαχείριση υδάτινων πόρων.



Οι επαφές ΔΕΗ- Urbaser είχαν ξεκινήσει επί διοίκησης Τάκη Αθανασόπουλου, και η σημερινή διοίκηση του κ. Α. Ζερβού αφού αξιολόγησε το project, άναψε το πράσινο φως προκειμένου αυτό να προχωρήσει.

Το σχήμα όμως ΔΕΗ- Urbaser δεν θα είναι μόνο του στην νέα αυτή αγορά.  Απέναντι του θα βρει το σχήμα του γαλλικού ομίλου της Suez Environment που έχει συμμαχήσει με την Intrakat, το joint venture του ομίλου της MIG με την επίσης γαλλική Veolia, τη θυγατρική της Eλληνικής Tεχνοδομικής, Hλέκτωρ, τη ΓEK TEPNA αλλά και τη Lamda Development, η οποία έχει συστήσει θυγατρική με στόχο την κατηγορία των βιοαποδομήσιμων υλικών, δηλαδή τις τροφές.


Δύο είναι οι βασικές μέθοδοι επεξεργασίας των απορριμμάτων : η θερμική επεξεργασία τους ή ο συνδυασμός της με βιολογική ξήρανση, αλλά και η τεχνολογία που εστιάζει σε πρόληψη - επαναχρησιμοποίηση - κομποστοποίηση - ανακύκλωση των απορριμμάτων. Εκτιμάται ότι ο ετήσιος τζίρος της αγοράς διαχείρισης απορριμμάτων υπολογίζεται μέχρι το 2015 σε 1 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές προβλεπόμενες επενδύσεις υπολογίζονται σε 2,5 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: