Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Η αεροψεκασμοί και η επίσημη θέση της ελληνικής Πολιτείας



Τον Οκτώβριο του 2011 καταθέτει ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Κορινθία Κώστας Κόλλιας προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Κύριε Υπουργέ, 
Σε δημοσιεύματα καταγγέλλονται αεροψεκασμοί με επικίνδυνες χημικές ουσίες, από αεροσκάφη άγνωστης προέλευσης και για άγνωστους σκοπούς. Θα ήθελα δε να σας επισημάνω ότι ανάλογες αναφορές υπάρχουν και από άλλες πηγές σε όλη την Ελλάδα, έχει γίνει δε θέμα και σε blogs σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
Παντού τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα ίδια : Ποια κρατική υπηρεσία οργανώνει και επιβλέπει τους αεροψεκασμούς και για ποιο λόγο;
Επειδή πρόκειται για ένα θέμα που εν δυνάμει ενέχει κινδύνους για τη δημόσια υγεία και επειδή δημιουργεί σοβαρότατες ανησυχίες, παρακαλώ πολύ όπως επιληφθείτε προσωπικά του θέματος, ενδεχομένως και σε συνεργασία με όποια άλλη δημόσια αρχή μπορεί να συνδράμει, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα και να καθησυχάσετε τεκμηριωμένα την κοινή γνώμη.
Ο ΑΝΑΦΕΡΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ


Το ΥΠΕΚΑ δήλωσε αναρμόδιο και παρέπεμψε την αναφορά στο υπουργείο Μεταφορών. Ο βουλευτής πήρε απάντηση στις 14 Ιανουαρίου 2012.

Η επίσημη θέση του υπουργείου αποτυπώνεται στην απάντηση που υπογράφει ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Μαγκριώτης.

«Λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας αεροσκαφών κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών, η παρατήρηση των ιχνών αυτών (λευκές ουρές) έχει γίνει συχνότερη με αποτέλεσμα κάποιες φορές να παρερμηνεύονται ως νέφη που προέρχονται από ψεκασμούς χημικών, και αναφέρονται ως ίχνη χημικών (ή chemtrails)».

«Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δεν έχει υπόψη κανένα πραγματικό στοιχείο ή σχετική πληροφόρηση και δεν έχουν καταγραφεί από τις υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας αεροσκάφη «αγνώστου» ταυτότητας». Επιπλέον, αναφέρει ότι γίνονται αγροτικοί ψεκασμοί από αέρος «για την καταπολέμηση κουνουπιών και για την προστασία καλλιεργειών από χαλαζοπτώσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: