Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Ασωπός. Η τραγωδία συνεχίζεται Ο καλός φίλος και συνεργάτης Θανάσης Παντελόγλου μας έστειλε τα τελευταία στοιχεία και τις σκέψεις του γύρω από το θέμα του Ασωπού.

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, την αποκάλυψη τις αιτίας για την «τραγωδία του Ασωπού και τις Μεσσαπίας» στην Βοιωτία, την Αττική και την κεντρική Εύβοια, το ποιο βασικό και στοιχειώδες αίτημα παραμένει ανικανοποίητο.

Από την μια: Η «τοξική επιβάρυνση» του κόσμου συνεχίζεται ,μιας και  συνεχίζεται, σε πολλούς τόπους μας , η άντληση, η ανεξέλεγκτη –εμπειρική χλωρίωση και διανομή για χρήση των τοξινομένων υπόγειων υδάτων από τους ΟΤΑ σαν «νερό για ανθρώπινη χρήση».

Και από την άλλη: Οι εξουσίες παντός βαθμού, στις περιοχές αυτές,  κατά παράβαση και προσφάτων δικαστικών αποφάσεων και των επιταγών των υπαρκτών νόμων, καταναλίσκουν                   « πολύτιμο χρόνο» ροκανίζουν υγεία και χρόνο συζητώντας και γράφοντας «χαρτιά», και αποφεύγουν να πάρουν αποφάσεις για πρόληψη και αποφυγή της παραπέρα τοξίνωσης του κόσμου. Όπως και αποφεύγουν να  υλοποιήσουν την οποιαδήποτε παρέμβαση και κυρίως βάζοντας διακριτό όριο για το εξασθενές χρώμιο στο «νερό ανθρώπινης χρήσης» που διανέμεται .Παράλληλα έχουν «παγώσει» κάθε λήψη μέτρου αντί-ρύπανσης στο πεδίο. Δεν έχουν  σταματήσει την παράνομη απόρριψη επικινδύνων αποβλήτων και δεν έχουν ανακόψει καμία περιβαλλοντική παρανομία και ειδικά με τα  τοξικά-επικίνδυνα απόβλητα  της Βιομηχανίας και των Ορυχείων..                                    

Κρύβουν και ωραιοποιούν της άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες της «χρόνιας τοξίνωσης» στους εργαζόμενους των τόπων, στους γείτονες των ρυπαντικών εργοστασίων και ορυχείων, και στον γενικό πληθυσμό των τόπων αυτών!!!. Και διαγκωνίζονται στο ποιος;; , «θα θάψει» ευφυέστερα το πρόβλημα της καταστροφής της δημόσιας υγείας και στο ποιος;; θα «το μπλέξει»  στα γρανάζια δήθεν «διαδικασιών» εξέτασης του, σαν να πρόκειται για ένα απλό θέμα ρύπανσης περιβάλλοντος, απασχολούμενοι μόνο, με υποσχέσεις για διεξαγωγή μακροχρόνιων   προγραμμάτων για την εξέταση  των προβλημάτων, σαν απλά περιβαλλοντικά γεγονότα.  Αλλά ακόμη και για μια τέτοια μονομερή θεώρηση των προβλημάτων, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, κρατούν μονίμως ανώνυμες, μέχρι και σήμερα, τις πηγές «ανθρωπογενούς ρύπανσης» με  τοξικά λύματα και τους φταίχτες ρυπαντές.                                                                                                                                                        
Οι πολιτικά αρμόδιοι, της Γενικής Γραμματείας Δημοσίας Υγείας του υπουργείου Υγείας και οι των Υδάτων της γενικής γραμματείας του ΥΠΕΚΑ,  βασισμένοι  στην σκοπιμότητα του «κόστους -οφέλους», όχι μόνον δεν σπεύδουν να προστατέψουν την δημόσια υγεία αλλά, επιλέγουν και προτιμούν να μην ενοχλήσουν τους ρυπαντές. Τους κρατούν ανώνυμους και αγωνίζονται στο πλευρό τους, ώστε τελικά «να μην φταίει κανένας» και ο κόσμος μόνο να πληρώνει  το κόστος των καμωμάτων τους! Τους επιτρέπουν, όλο αυτό το κόστος, να «το εξωτερικεύουν» φορτώνοντας το στης πλάτες της τοπικής κοινωνίας και τoυ κάθε  κατοίκου των τόπων ξεχωριστά, που θυματοποιείται.Έτσι δημιουργούν της προϋποθέσεις  ανεξέλεγκτης λειτουργίας και της  συνέχισης, καθημερινά, των ρυπαντικών συμπεριφορών π.χ. για τα νερά των περιοχών.  Όμως έτσι και τούτη την φορά ,εξοπλίζουν τους ρυπαντές μας, εμφανίζοντας τους «καλυμμένους» για την ζημιά που κάνουν  από  επικυρωμένες με την κρατική σφραγίδα  περιβαλλοντικές άδειες!! (ΑΕΠΟ) «μαϊμού» και μάλιστα με ισχύ «επ΄ άπειρον»  .

Είναι λοιπόν ,υπαρκτές οι εξουσίες μας στο «πεδίο τοξίνωσης». Λειτουργούν  εντατικά στην αναπαραγωγή της ζημίας. Συμβάλουν,  κρατώντας τον κόσμο των τόπων, σε πλήρη άγνοια για το ροκάνισμα υγείας του, «γιατί έτσι θέλουν». Συνεχίζουν παράνομα, να μην εφαρμόζουν και να  μην- υλοποιούν, κανένα  νόμιμο μέτρο, πληροφόρησης, δημοσίας συζήτησης μέτρων και λύσεων, για την πρόληψη της, την  προφύλαξη και προστασία της υγείας ανθρώπων και φυσικών πόρων από την τοξική ρύπανση των υδάτων.   Και ειδικά ,για εκείνο που πασχίζουν είναι  το πώς;; θα καταφέρουν να μην πληρώσει  ο ρυπαντής για την ζημιά που προκάλεσε.

Με άλλα λόγια: Οι  κεντρικές εξουσίες «ομφαλοσκοπώντας» ,γράφοντας χαρτιά και ροκανίζοντας τον χρόνο, αφήνουν να τοξινώνεται ο κόσμος.                                                                                                                                                 Οι περιφερειακοί και τοπικοί ηγέτες μας, συνεχίζουν να κάνουν το ότι «έτσι και αλλιώς» έκαναν, τόσα χρονιά: «κάνουν πλάτες», στην δολοφονική δραστηριότητα των ρυπαντών μας.                                    Μια σειρά από Ο.Τ.Α, (καλλικρατίκοι Δήμοι Χαλκίδας , Μεσσαπίας , Ωρωπού , κ.λ.π.) σαν «παραγωγοί» του νερού ανθρώπινης χρήσης από τους ρυπασμένους και μολυσμένους  υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες , «κρύβονται πίσω από το δάχτυλο τους» και καλύπτονται πίσω από την πολιτική της κεντρικής εξουσίας , συνεχίζοντας να παράγουν και διανέμουν , τα τοξινωμένα νερά.                                     Ξέρουν άριστα πλέον, Τι;; συνέπειες έχει το «ποιοτικά προβληματικό» και το «ακατάλληλο νερό» ανθρώπινης χρήσης που παράγουν και διανέμουν σαν «προϊόν επί πληρωμή», σε πολίτες των τόπων τους, αλλά συνεχίζουν να το πουλούν!.                                                                                         Ενώ κάποιοι άλλοι  Ο.Τ.Α ( π.χ. Θήβας και Τανάγρας,) τσαλαβουτώντας στης τεχνικές ψευδό-λύσεις του προβλήματος εγγυημένη, καθημερινή, παραγωγή «διυλισμένου νερού», που έχουν πλέον φορτωθεί ,συνεχίζουν να  υποκρίνονται, πως μπορούν να παράγουν φτηνό, εγγυημένης ποιότητας πόσιμο νερό για τον κόσμο τους.  

Έτσι  τελικά , στην πράξη, οι ΟΤΑ, φορτώνονται της ευθύνες και  αποδέχονται  να  λειτουργούν, με αραιώσεις και αναμείξεις νερών ,σαν τον οποιοδήποτε «ανεξέλεγκτο  νοθευτή» παραγωγό τροφής, που συνεχίζει, παράγοντας και πουλώντας «επικίνδυνο προϊόν» προκειμένου να εισπράττει.                                                                                                                                                              Άπασες οι τοπικές εξουσίες μας, γίνονται και είναι «το μακρύ χέρι», της αίολης, κεντρικής πολίτικης εξουσίας, που τους βάζει  να παίζουν τον ρόλο  του υλοποιητή στο απαίσιο έργο «της τοξίνωσης με τα νερά».

Η τωρινή φάση «μεθόδευσης τους» ,περιλαμβάνει « την αναγνώριση του προβλήματος της ρύπανσης» σαν περιβαλλοντικό θέμα, αυτό το βάζουν για συζήτηση, αλλά αρνούνται της επιπτώσεις υγείας από την ανάλωση  των τοξινωμένων νερών». Αλλά: και τώρα ακόμη προπαγανδίζουν, μηδέποτε υλοποιούμενα έργα και  ενέργειες. Ευτυχούν, γαντζωμένοι «στην καρέκλα της εξουσίας», παραμένοντας πιστοί στην τεχνική της  διασποράς των ΘΑ.                                                                                                                           Σαν τελικό αποτέλεσμα, «με νυχιά και με δόντια», παραχωρούν «χρόνο» ανενόχλητης ρυπαντικής λειτουργίας στους ρυπαντές μας. Και έτσι τους περνάνε συνεχώς  «χρήμα στην τσέπη τους» αλλά για τον κόσμο των τόπων, ο χρόνος αυτός είναι που παίζεται «ρωσική ρουλέτα» με  την ατομική του υγεία .        

                                                                                                                                                                                                  
Επιπλέον: χρονιά τώρα δεν γίνεται τίποτα, για «την ονομαστικοποίηση των ρυπαντών» και κατά συνέπεια και «για την ανακοπή της ρυπαντικής δράσης  τους» . Κάθε ψήγμα προόδου επί των σημείων αυτών, ενοχλεί πραγματικά τα αφεντικά της όλης υπόθεσης «γιατί  έτσι πλέον το όλο πρόβλημα γίνεται συγκεκριμένο» και οι συνέπειες μπορεί να φτάσουν κατευθείαν «στην τσέπη τους» στερώντας τους τα «δολοφονικά υπέρ-κέρδη». Όλοι «οι μεθοδευτές και οι εξυπηρετητές », αυτών των πολιτικών: «λένε λόγια», γράφουν χαρτιά και κάνουν διαδικασίες, ροκανίζοντας τον χρόνο.  Κρατώντας  ανώνυμο τον φταίχτη μεταθέτουν , με διάφορες προφάσεις,«για αργότερα»,  την εφαρμογή μέτρων για σταμάτημα της ρύπανσης.                               

Τελευταία όμως έφτασαν, αφενός μεν: να υπόσχονται αφειδώς και δημόσιο χρήμα επιδοτήσεων, από την τσέπη του ρυπασμένου κόσμου, για να γίνουν εκείνοι καθαροί!!και αφετέρου: να αναθέτουν στους ιδίους τους ρυπαντές να αποφασίζουν εκείνοι  τι;; αντί-ρύπανση ,(σαν μέτρα ,έκταση, και χρόνο έναρξης εφαρμογής !!!!!)  επιθυμούν!!!!!!.                                                                                                                                                         

Έτσι φτάνουν: επάξια και  μονίμως πλέον, οι απερχόμενοι, να υπέχουν θέση «κυβέρνησης των ρυπαντών» και να επιδίδονται «στο βόλεμα» των μονόπλευρων οικονομικών συμφερόντων ,που κρύβονται πίσω από τις παρανομίες της ρύπανσης και ειδικότερα με την ρύπανση με  επικίνδυνα -τοξικά βιομηχανικά απόβλητα των υδάτων ανθρώπινης χρήσης.                                                                                     Τα «στελέχη και οι εγκέφαλοι» των κομματικών αυτών μηχανισμών, σαν παρά-εξουσία «σχεδιασμού πολιτικών»,συνεπικουρούμενοι από την «πληρωμένη επιστήμη», στρογγυλό-κάθισαν πάνω στο δημόσιο χρήμα, με μόνη φροντίδα τους, να γράφουν χαρτιά, να σκαρώνουν                                   « χρυσοπληρωμένες» κρατικές μελέτες για να καταλάβουν  δήθεν το πρόβλημα!!!!  

Και  η όλη εικόνα δεν μεταβληθεί όταν, κάποια λίγα  υπηρεσιακά στελέχη αρμόδιων υπουργείων, εκθέτοντας εαυτούς αδίκως, έκαναν δηλώσεις  με δημόσιες δεσμεύσεις , χρονοδιαγράμματα ενεργειών και υποσχέσεις λύσεων με μπόλικα ΘΑ .  Μιας και  δεν τελεσφόρησε είτε δεν τους άφησαν  να περάσουν, σε υλοποιήσεις.  Απλά τα  αφήναν να συμβαίνουν, για να έχουν  «δημοκρατικό -φιλολαϊκό» «φύλλο συκής» και  «προκάλυμμα καπνού”  απέναντι στον τοξινομένο κόσμο και να εμφανίζονται «σαν το καλό πρόσωπο της εξουσίας».                                                                                                                                                                                                                                                             

Τελικά: Και από αυτή την Κυβερνητική εξουσία, του μίγματος  (του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ -όπως και της προηγούμενες καθαρόαιμες του κάθε ενός κόμματος)  ,τίποτα ουσιαστικό δεν προχώρησε. και δεν υλοποιήθηκε ,για την προστασία της υγείας του κόσμου από την κατανάλωση τοξινωμένου νερού σε μια σειρά ελλαδικές περιοχές..  Αθέτησαν συνεχώς , υποσχέσεις  και επίσημες δεσμεύσεις τους, για υλοποίηση αμέσων μέτρων προστασίας, με παροχή καθαρού, φτηνού και εγγυημένης ποιότητας νερού για ανθρώπινη χρήση σε όλες της πληγείσες περιοχές. Παράλληλα : συνεχίζουν να αδρανούν σε βάρος της ουσιαστικής ιατρό-φροντίδας των πληγέντων, από το Κρατικό, Εθνικό Σύστημα Υγείας, (Ε.Σ.Υ) . Ισχυριζόμενοι υποκριτικά ότι: το ψάχνουν το θέμα !!! δήθεν μέσω  μιας ατέρμονης συνεχούς - επανάληψης χρυσοπληρωμένων  διαδικασιών «μετρήσεων» πτωμάτων και «ατελείωτων μελετών » ,(που διαρκούν «επ΄ άπειρο»).Δήθεν για να  μαζεύουν  σύγχρονα δεδομένα!!  Η ταχτική τους αυτή, γίνεται ιδιαίτερα προκλητική, όταν φτάσουμε στην στάση των εξουσιών απέναντι στην  αιχμή του προβλήματος και το  εργαλείο του εγκλήματος: δηλαδή την απόκρυψη, ποσοτικά και ποιοτικά, των παραγόμενων  ειδικών-επικίνδυνων απόβλητων τους.                                                                                                                                                                                                                                                                                                     
Τώρα: μπορούν να πάρουν «την εξουσία», από τα σημερινά βέβηλα «χέρια», αυτών που έφτασαν να την χρησιμοποιούν ενάντια «στην επιβίωση τόπων και των ανθρώπων».

Είναι  δικαίωμα και το καθήκον τους η επιλογή εξουσίας, που θα σέβεται και το καθήκον της    προστασίας της υγείας στην δουλειά, την γειτονιά, τον τόπο . Αυτής που μπορεί να δώσει  και την ουσιαστική προϋπόθεση  για μια νέου τύπου « Ανάπτυξη» για αυτούς τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους . Ας είναι και αυτό  στον πυρήνας της τωρινής επιλογής τους. Πρέπει να  ενεργήσουν έτσι ώστε να υπάρξουν δυνατότητες να ζήσουν και αυτά στους ίδιους τόπους !!!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    
Σίγουρα η επιβίωση δεν είναι υποχρεωτική!! Όμως, τώρα έχουμε έναν ακόμη σοβαρότατο λόγο να ξανασκεφτούμε τι;; και ποιους;; προτιμάμε να εκλέγουμε. 

Είμαστε ,εκείνοι που μπορούμε και πρέπει να διασφαλίσουμε μια τέτοια βιωσιμότητα.  Και οι καιροί πλέον δεν περιμένουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: