Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Θέμα: Στέγες αμιάντου στα Νεόκτιστα Περάματος

 
 Κάτω από στέγες αμιάντου ζουν αρκετοί κάτοικοι στα νεόκτιστα Περάματος, μια περιοχή αυθαιρέτων που υπάρχει από τη δεκατία του 1960. Οι στέγες αμιάντου είναι στα περισσότερα σπίτια και κτίρια και πολλές από αυτές έχουν σημάδια καταστροφής. Οι ίνες αμιάντου κυκλοφορούν στο εσωτερικό των κτιρίων και προκαλούν σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.
 
Aπό το 2005 έχει απαγορευτεί η χρήση αμιάντου στη Ελλάδα, αφού το υλικό αυτό ως γνωστό είναι άκρως καρκινογόνο.Tο συγκεκριμένο ορυκτό χρησιμοποιείται σε κατασκευαστικά υλικά (πλάκες οροφής ΕΛΕΝΙΤ και δαπέδου, σωλήνες, ηλεκτρικές-θερμικές μονώσεις), σε συσκευές καθημερινής χρήσης (ηλεκτρικά σίδερα, πιστολάκια για τα μαλλιά) και στην αυτοκινητοβιομηχανία (φρένα, συμπλέκτες). Mάλιστα σε ειδικές μετρήσεις που έχουν γίνει σε μεγάλες πόλεις διαπιστώθηκε ότι στις περιοχές με έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα καταγράφονται υψηλά επίπεδα σε συγκεντρώσεις ινών αμιάντου.

Έως το 1995, η Ελλάδα συγκαταλεγόταν στους επτά μεγαλύτερους προμηθευτές αμιάντου στον κόσμο, παράγοντας 100.000 τόνους χρυσότιλου αμιάντου ετησίως, ενώ 300.000 τόνοι ελληνικού και εισαγόμενου αμιάντου ετησίως τύγχαναν επεξεργασίας στα εργοστάσια αμιαντοτσιμέντου.



Το 2002 άρχισαν δειλά δειλά οι εργασίες αποξήλωσης και απόσυρσης αμιάντου στην Ελλάδα. Αργότερα και με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, το 2005 ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αφαίρεσης αμιάντου από τα σχολεία. Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχει αποξηλωθεί αμιάντος από τo 65% περίπου των σχολείων που έχουν καταγραφεί ανά την επικράτεια, ενώ σταδιακά δρομολογείται η δημοπράτηση και από τα υπόλοιπα.
 

Δυστυχώς εκτός από τα σχολεία, δεν έχει προγραμματιστεί καμία άλλη ενέργεια για τα υπόλοιπα δημόσια κτίρια που φέρουν το επικίνδυνο υλικό και πολύ περισσότερο δεν υφίσταται καμία νομοθετική ρύθμιση για τα ιδιωτικά κτίρια και τα σπίτια. Δεδομένου ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ο αμίαντος υπάρχει τοποθετημένος με τη μορφή πλακών ΕΛΕΝΙΤ, η αφαίρεσή του συνδυάζεται με νέο υλικό αντικατάστασης. Ο ιδιώτης στην Ελλάδα σήμερα δεν έχει κανένα κίνητρο από το κράτος για να προχωρήσει στην αντικατάσταση του αμιάντου και το υλικό παραμένει στη θέση του αφού η απόσυρσή του αποτελεί μια αρκετά δαπανηρή διαδικασία, με αποτέλεσμα να προχωρούν στην αφαίρεση αμιάντου κατά κύριο λόγο μόνον οι ιδιοκτήτες που υποβάλουν αιτήσεις ανακαίνισης ή επέκτασης στην οικεία Πολεοδομία, η οποία με τη σειρά της απαιτεί προηγουμένως την αφαίρεση αμιάντου.
 

Στη Γαλλία κάθε φορά που γίνεται μεταβίβαση ακινήτου, ο παλαιός ιδιοκτήτης οφείλει να διεξάγει έρευνα αμιάντου και να υποβάλει πιστοποιητικό καθαρότητας χώρου από ανεξάρτητο φορέα προκριμένου να εκτελεστεί η αγοροπωλησία.

Αμέτρητες δείχνει να είναι οι εγκαταλελειμμένες αποθήκες με στέγες από ΕΛΕΝΙΤ. Η ανεγξέλεκτη κατάστασή τους και οι φθορές που εμφανίζουν, εγκυμονούν κινδύνους στους περίοικους.

«Ωρολογιακές βόμβες» αποτελούν αδιαμφισβήτητα και οι πρώην χώροι παραγωγής, συναρμολόγησης ή εμπορίας αμιαντοτσιμέντου. Μελέτες εξυγίανσης των παραπάνω ρυπασμένων χώρων, έχουν υποβληθεί σε ελάχιστες περιπτώσεις.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: