Συσκευασίες
Στην Ελλάδα για την ανακύκλωση των οικιακών συσκευασιών υπάρχουν δυο συλλογικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης: Οι «μπλε κάδοι» και το «ανταποδοτικό σύστημα», καθώς και το ατομικό σύστημα ανακύκλωσης της εταιρείας «ΑΒ Βασιλόπουλος».
- Μπλε κάδοι
Οι συσκευασίες των προϊόντων που χρησιμοποιείτε ανακυκλώνονται εφόσον τις ρίξετε χύμα (όχι μέσα άλλες σακούλες ή ακόμη χειρότερα σε κλειστές σακούλες) στους «μπλε κάδους». Υπεύθυνη είναι η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.). Επικοινωνήσαμε με τους ειδικούς και λύσαμε κάθε μας απορία.
Info: Ε.Ε.Α.Α., Χειμάρας 5, Μαρούσι, τηλ.: 210-80.10.962-3, http://www.herrco.gr/
BOX: Για… ερασιτέχνες
Στους μπλε κάδους ανακύκλωσης ρίχνετε έντυπο χαρτί (εφημερίδες & περιοδικά) και συσκευασίες από:
*Χαρτί (π.χ. χαρτοκιβώτια, χάρτινες συσκευασίες τροφίμων, απορρυπαντικών κ.α.)
*Πλαστικό (π.χ. μπουκάλια νερό, πλαστικές σακούλες)
*Αλουμίνιο (π.χ. κουτιά αναψυκτικών, κονσέρβες)
*Γυαλί (π.χ. γυάλινα μπουκάλια, βαζάκια)
*Λευκοσίδηρο (π.χ. κουτιά από γάλα εβαπορέ, κονσέρβες)
*Μικτές συσκευασίες (π.χ. γάλακτος ή χυμών)
- Τα «σπιτάκια» του Βασιλόπουλου
Η εταιρεία «ΑΒ Βασιλόπουλος» ξεκίνησε το 2003 ατομικό σύστημα ανακύκλωσης συσκευασιών, ώστε να ανακυκλώνει μόνη της τις συσκευασίες της ιδιωτικής της ετικέτας, αλλά παράλληλα ανακυκλώνει οποιαδήποτε άλλη συσκευασία. Συνεργάζεται με την εταιρεία ΤΕΧΑΝ, η οποία της διαθέτει δυο ειδών «σπιτάκια»:
*Τα μικρά, όπου ανακυκλώνονται συσκευασίες από πλαστικό και λευκοσίδηρο.
*Τα μεγάλα, όπου ανακυκλώνονται πλαστικά μπουκάλια, μεταλλικά κουτιά (από αλουμίνιο ή λευκοσίδηρο), γυάλινες φιάλες, πλαστικές σακούλες, μεταλλικοί περιέκτες (π.χ. κονσέρβες), πλαστικά δοχεία (π.χ. απορρυπαντικά), μπαταρίες και μικροσυσκευές (π.χ. κινητά τηλέφωνα).
Οι πολίτες ρίχνουν στις κατάλληλες υποδοχές τα υλικά και το μηχάνημα τα επεξεργάζεται αυτόματα (π.χ. συμπιέζει τα αλουμινένια κουτιά). Στη συνέχεια η ΤΕΧΑΝ συλλέγει τα υλικά, τα αποθηκεύει και τα στέλνει στα αντίστοιχα κέντρα ανακύκλωσης. Το σύστημα είναι ανταποδοτικό και ο πολίτης έχει δυο εναλλακτικές: να παραλάβει εκπτωτικό κουπόνι για αγορές εντός του καταστήματος ή να προσφέρει το ποσό ως δωρεά σε φιλανθρωπικά ιδρύματα (π.χ. «Χαμόγελο του παιδιού). Τα ειδικά «σπιτάκια» βρίσκονται σε 40 super market «ΑΒ Βασιλόπουλος» ανά την Ελλάδα (20 μεγάλα και 20 μικρά). Ενημερωθείτε σχετικά από την ιστοσελίδα της εταιρείας.
Μπαταρίες
Δεν είναι όλες οι μπαταρίες επικίνδυνες, ιδιαίτερα όμως τοξικές είναι όσες περιέχουν μόλυβδο, υδράργυρο ή κάδμιο. Αντί να καταλήξουν, λοιπόν, στα απορρίμματα και από εκεί στον υδροφόρο ορίζοντα, μπορούν να ανακυκλωθούν παράγοντας νέες μπαταρίες ή άλλα προϊόντα. Λύση οι ειδικοί κάδοι συλλογής μπαταριών της ΑΦΗΣ. Εργοστάσιο ανακύκλωσης δεν υπάρχει στην Ελλάδα, οπότε οι μπαταρίες στέλνονται σε κάποιο εργοστάσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (π.χ. Γερμανία, Γαλλία Βέλγιο). Για να βρείτε το κοντινότερο σημείο συλλογής μπαταριών, επικοινωνήστε με την ΑΦΗΣ. Ωστόσο, οι ειδικές κυλινδρικές στήλες βρίσκονται στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας. Η εταιρεία συνεργάζεται επίσης με σχολεία, δήμους, κοινότητες, εμπορικά καταστήματα, ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις. Από το Μάρτιο του 2005 που ξεκίνησε το πρόγραμμα μέχρι σήμερα, έχουν τοποθετηθεί περίπου 43.000 κάδοι σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Info: ΑΦΗΣ (Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών), τηλ.: 210-80.30.244, www.afis.gr
ΜΟΤΟ: Η ανακύκλωση μπαταριών στην Ελλάδα φαίνεται να πηγαίνει πολύ καλά. Σύμφωνα με Οδηγία της Ε.Ε., όλα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να συλλέγουν το 25% των χρησιμοποιημένων μπαταριών μέχρι το 2012, στόχο που η Ελλάδα υπερκάλυψε 4 χρόνια νωρίτερα!
Ηλεκτρικές & ηλεκτρονικές συσκευές
Ο παλιός σας Η/Υ, το κινητό τηλέφωνο που δεν χρειάζεστε πλέον, ακόμα και το πλυντήριο που θέλετε να ξεφορτωθείτε, μπορούν να ανακυκλωθούν και να κερδίσουν μια δεύτερη ζωή. Η «Ανακύκλωση συσκευών» συνεργάζεται με δήμους, σχολεία, καταστήματα πώλησης ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και super market και συλλέγει κάθε είδους ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές σε 6.500 σημεία σε όλη την Ελλάδα. Για να ενημερωθείτε για το κοντινότερο σημείο συλλογής συσκευών, τηλεφωνήστε στην εταιρεία ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της. Τις μικροσυσκευές μπορείτε να τις μεταφέρετε μόνοι σας, αν όμως πρόκειται για μεγάλη συσκευή, τηλεφωνήστε στην υπηρεσία ογκωδών του δήμου σας για την παραλαβή της. Σημειώστε επίσης ότι στην περίπτωση που αγοράσετε μια καινούρια συσκευή, το κατάστημα από το οποίο την προμηθευτήκατε, είναι υποχρεωμένο να παραλάβει την παλιά και να την στείλει για ανακύκλωση. Οι συσκευές που συλλέγονται αποσυναρμολογούνται σε ειδικές μονάδες ανά την Ελλάδα, απομακρύνονται οι βλαβερές ουσίες που περιέχουν και ενδεχομένως κάποια αξιοποιήσιμα μέρη τους διοχετεύονται στην αγορά, ενώ η μεγάλη ποσότητα των υλικών καταλήγει για ανακύκλωση..
Λαμπτήρες
Η «Ανακύκλωση Συσκευών» διαθέτει επίσης ειδικούς κάδους για συλλογή λαμπτήρων σε 600 σημεία σε όλη τη χώρα. Θα τους βρείτε σε καταστήματα που πωλούν λαμπτήρες, σε καταστήματα λιανικής (π.χ. Praktiker, ΙΚΕΑ) και σε δήμους.
Tip: Αναζητήστε στη συσκευασία των λαμπτήρων και των συσκευών το σήμα με το διαγραμμένο κάδο, για να βεβαιωθείτε ότι το προϊόν ανακυκλώνεται.
Info: «Ανακύκλωση συσκευών», τηλ.: 210-53.19.780, 210-53.19.762-5, www.electrocycle.gr . Για δωρεάν παραλαβή μεγάλων ηλεκτρικών συσκευών, καλέστε τη «Phaedra» στο: 800 800 90 90 ή 210-42.86.347 (η εταιρεία συνεργάζεται με την «Ανακύκλωση Συσκευών» και με ορισμένους δήμους της Αττικής).
Ρούχα
Η ανακύκλωση ρούχων στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Δύο αξιόλογες ιδιωτικές προσπάθειες είναι οι εξής: Ο «Κύκλος», όπου συγκεντρώνονται σε ειδικούς κάδους μεταχειρισμένα ρούχα, τα οποία αφού επεξεργαστούν, ανακατασκευάζονται και προσφέρονται σε χαμηλότερες τιμές και η βιοτεχνία «Freedom», όπου παλιά ρούχα –ακόμα και κατεστραμμένα- υφίστανται συγκεκριμένη επεξεργασία και μετατρέπονται σε στουπί ή σε πανιά καθαρισμού.
*«Κύκλος-ανακύκλωση», Γιαλούρου 9, Ν. Κυψέλη, τηλ.: 210-88.17.119
*«Freedom», Νάξου 27, Καμίνια, Πειραιάς, τηλ.: 210-48.13.802, 210-48.27.189, 6982-52.28.61
Λάδι τηγανίσματος
Αρκετοί συνηθίζουν να ρίχνουν το λάδι μετά το τηγάνισμα στο νεροχύτη. Σε περιοχές, όμως, που δεν υπάρχει επεξεργασία αποβλήτων, το «τηγανόλαδο» κατευθύνεται σε θάλασσες και ποτάμια, συμβάλλοντας στη διατάραξη της τροφικής αλυσίδας. Οι ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό, χρησιμοποιούν τα «τηγανέλαια» για την παραγωγή βιοκαυσίμων, που ρυπαίνουν λιγότερο από τα συμβατικά καύσιμα. Ενδεικτικά αναφέρουμε δυο:
*Η εταιρεία «Σέλας» («Συλλογή και επεξεργασία λιπών και ανακυκλώσιμων στερεών») συλλέγει λάδι τηγανίσματος από το σπίτι σας. Εσείς, δεν έχετε παρά να τους ζητήσετε να σας τοποθετήσουν έναν ειδικό κάδο συλλογής στην πολυκατοικία ή τη μονοκατοικία σας, μέσα στον οποίο θα ρίχνετε πλαστικά μπουκάλια με το λάδι που μαζεύετε. Θα χρειαστεί να δώσετε 50 ευρώ στην εταιρεία και από κει και πέρα αυτή θα αναλάβει να αντικαθιστά τον κάδο, κάθε φορά που γεμίζει. Τα πλαστικά μπουκάλια ανακυκλώνονται και το λάδι, αφού υποστεί μια πρώτη επεξεργασία, μεταφέρεται σε ειδικές μονάδες που το μετατρέπουν σε βιοντίζελ (υπάρχουν πάνω από 10 μονάδες στην Ελλάδα). Η εταιρία αναπτύσσει και δίκτυο «Στεκιών ανακύκλωσης τηγανελαίων» (σε super market, καταστήματα, κλπ.).
«Σέλας» τηλ.: 210-24.60.845, www.selas.com.gr .
Αυτοκίνητα
Τα εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα αποτελούν ουσιαστικά απόβλητα που ρυπαίνουν το περιβάλλον. Η ανακύκλωση αυτοκινήτων, μια από τις πιο επικερδείς επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Δυτική Ευρώπη, «παίρνει τα πάνω της» και στην Ελλάδα. Υπεύθυνη η «Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος» (ΕΔΟΕ), η οποία αριθμεί πλέον 80 κέντρα διαχείρισης σε 39 νομούς. Τα παλιά οχήματα μεταφέρονται σε ειδικές μονάδες, όπου αφαιρούνται τα τοξικά υγρά και στερεά, ορισμένα μέρη τους χρησιμοποιούνται ως μεταχειρισμένα ανταλλακτικά και όσα κομμάτια τους ανακυκλώνονται, μετατρέπονται σε μέταλλα. Για να ανακυκλώσετε το δικό σας αυτοκίνητο, βρείτε τις μονάδες ανακύκλωσης ανά νομό στο: www.edoe.gr/welcome.aspx?NewPage=4300 και μεταφέρετε το αυτοκίνητό σας στο κοντινότερο σημείο παράδοσης, με το σήμα της ΕΔΟΕ. Συνήθως, πάντως, οι εταιρείες στέλνουν γερανό να παραλάβει το όχημα χωρίς καμία επιβάρυνση. Εσείς, δεν έχετε παρά να περιμένετε να σας αποσταλεί το πιστοποιητικό καταστροφής, το οποίο σας απαλλάσσει από τα τέλη κυκλοφορίας. Tip: Κάντε όλη τη διαδικασία πριν τις 20 Δεκεμβρίου κάθε έτους, ώστε να μην χρειαστεί να πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας για την επόμενη χρονιά.
Info: Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ), Λ. Κηφισίας 324, Χαλάνδρι, τηλ.: 210-68.99.039, www.edoe.gr
Κομποστοποίηση
Για πληροφορίες σχετικά με τους ειδικούς κάδους και την τεχνική της κομποστοποίησης, επικοινωνήστε με την «Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης»: Μαμάη 3, τηλ.: 210-82.24.481, http://www.ecorec.gr/ .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου