Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012

Υπολογίζουμε τις εκπομπές ρύπων στο αυτοκίνητό μαςΣε αυτό το θέμα θα μπορέσουμε να υπολογίσουμε τις εκπομπές ρύπων από το αυτοκίνητό μας για αν δούμε αν μπαίνουμε στον πράσινο δακτύλιο. Δεν υπάρχει σε ελληνικό σάιτ. Το βρήκαμε από το Βρετανικό υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σε λίγες περιπτώσεις αναγράφεται στις άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων. Για την πλειοψηφία όμως των οχημάτων (επιβατηγών και ελαφρών φορτηγών) επικρατεί χάος με ευθύνη και των εταιρειών οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις ξεχνούν την υποχρέωση τους για πληροφόρηση - ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τις επίσημες εκπομπές CO2.

Για να απαντήσουμε λοιπόν διερευνήσαμε όλες τις διαδικτυακές βάσεις δεδομένων των χωρών της Ε.Ε.
Καταλήξαμε ότι η πλέον ενημερωμένη και η πλέον εύχρηστη είναι αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου.
Είναι μοναδική ευκαιρία να δείτε πώς μια λειτουργούσα πολιτεία, μέσα από επίσημα sites, φροντίζει για τη σωστή ενημέρωση των πολιτών. Καμιά σχέση με το opengov.gr!!
Πως λειτουργεί η βάση δεδομένων:

1: Με κλικ ΕΔΩ μεταφερόμαστε στην κεντρική σελίδα επιλογών  της VCA του επίσημου φορέα που χορηγεί τις εγκρίσεις τύπου των οχημάτων.

2: Επιλέγουμε


3: Ακολουθεί η ........
επιλογή New or Used car δηλ καινούρια ή ήδη κυκλοφορούντα οχήματα. (Το New το επιλέγουμε όταν θέλουμε να δούμε καινούρια μοντέλα, για αγορά)

4: Επιλέγουμε τα στοιχεία για το όχημα που ενδιαφερόμαστε, όπως:
-        μήνα και έτος πρώτης κυκλοφορίας
-        είδος καυσίμου, κιβώτιο ταχυτήτων, μάρκα, μοντέλο, περιγραφή και στο επόμενο βήμα 
5: Εμφανίζεται ο τελικός πίνακας


  
Αντίστοιχη διαδικασία μπορείτε να ακολουθήσετε και για τα ελαφριά φορτηγά κάνοντας κλικ ΕΔΩ:

Σημειώστε ότι: Εκτός από τις εκπομπές CO2, πρώτη προϋπόθεση για την κυκλοφορία στο μικρό δακτύλιο είναι το αυτοκίνητο να είναι τεχνολογίας euro 5 ή 6. Οι εξαιρέσεις ισχύουν και για τα euro 4 μόνο όταν είναι υγραεριοκίνητα!!! Θυμηθείτε επίσης ότι: Τα οχήματα τεχνολογίας euro 4 κυκλοφόρησαν υποχρεωτικά από 1/1/2005, με euro 5 από 9/2009 για τα νέα μοντέλα και από 1/1/2011 και όλα τα μοντέλα πετρελαιοκινήτων και βενζινοκίνητων οχημάτων και τα euro 6 θα κυκλοφορήσουν από 9/2014.

(Διευκρίνηση : Η OPEL στη βάση δεδομένων αναγράφεται σαν  VAUXHALL)

Δεν υπάρχουν σχόλια: