Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Συνέδριο για το "Παθητικό Σπίτι".

 Μηδενικές, σχεδόν, δαπάνες ψύξης και θέρμανσης για όλον τον χρόνο και μηνιαίες δαπάνες κοινόχρηστων …0,07-0,11 ευρώ/τετραγωνικό για θέρμανση-ψύξη και ζεστό νερό υπόσχονται τα παθητικά σπίτια.
Τα σπίτια αυτά «εκμεταλλεύονται» κάθε μορφή ενέργειας εντός τους -από τη θερμότητα που παράγει το ανθρώπινο σώμα μέχρι εκείνη από τον φούρνο μαγειρέματος και τους ηλεκτρικούς λαμπτήρες- καθώς το ισχυρό θερμομονωτικό τους περίβλημα και η μεγάλη αεροστεγανότητα διασφαλίζουν ότι δεν υπάρχουν θερμικές απώλειες και ότι αυτά εκμεταλλεύονται στο έπακρον τα θερμικά οφέλη.
Έτσι, διατηρούν στο εσωτερικό τους σταθερή θερμοκρασία 20 βαθμών Κελσίου και τα παραδοσιακά μέσα θέρμανσης χρειάζεται να επιστρατευτούν μόνο εάν οι ένοικοι επιθυμούν πιο ζεστό περιβάλλον (άνω των 20 βαθμών) ή αν απουσιάζουν από το σπίτι πολλές μέρες.
1ο Πανελληνιο Συνέδριο για τα Παθητικά Σπίτια
Χωρίς μούχλα και σκόνη…
Μάλιστα, η αεροστεγανότητα του κτηρίου είναι τέτοια, ώστε όχι απλά δεν κινδυνεύει από διαβρώσεις και ανάπτυξη μούχλας, αλλά περιορίζονται σημαντικά και οι ανάγκες …ξεσκονίσματος, καθώς η σκόνη ελαχιστοποιείται.

Τα παθητικά σπίτια, πρέπει να πληρούν πέντε βασικές αρχές: να έχουν ισχυρό θερμομονωτικό περίβλημα, μηδενικές «θερμογέφυρες», μεγάλη αεροστεγανότητα, άριστη ποιότητα και τοποθέτηση κουφωμάτων και κεντρικό αερισμό με ανάκτηση θερμοκρασίας άνω του 90%. Πρακτικά, το τελευταίο σημαίνει ότι αν έξω από το κτήριο η θερμοκρασία τείνει στους μηδέν βαθμούς Κελσίου και μέσα ο υδράργυρος δείχνει 20 C, τότε ο φρέσκος δροσερός αέρας εισάγεται στο οικοδόμημα, χωρίς να φέρει μαζί του… το κρύο (σε θερμοκρασία 19 βαθμών Κελσίου).
Αλλα πλεονεκτήματα είναι το βελτιωμένο μικροκλίμα και άριστη ποιότητα ζωής εντός του κτηρίου (κατηγορία «comfort plus A»), πολύ σημαντική μείωση των δαπανών συντήρησης της οικοδομής και αύξηση της προστιθέμενης αξίας του ακινήτου.

Είναι σαν να ζεις σε ένα σπίτι με μονίμως κλειστά παράθυρα και άρα χωρίς σκόνη, φασαρία κτλ, αλλά με φως και φρέσκο αέρα.

Ένα παθητικό σπίτι είναι κατά 60-120 ευρώ/τμ ακριβότερο, σε σχέση με ένα συμβατικό, αλλά εάν προχωρήσεις σε αυτή την επένδυση χωρίς δάνειο, το κόστος αποσβένεται μέσα σε 3,5-4 χρόνια. Για τη μετατροπή ενός ήδη υφιστάμενου κτηρίου από συμβατικό σε παθητικό, το κόστος διαφοροποιείται είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, αναλόγως του κτηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: