Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Εργαστήρι δημιουργίας σβόλων για μικρούς και μεγάλους

Αγρόκτημα ΦΟΙΦΑ(ΝΕΑ ΕΙΣΟΔΟΣ , ΚΑΛΑΜΑΤΑ) 

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012
10.00 π.μ-15.00 μ.μ


 Η Φυσική Γεωργία επανεμφανίστηκε στην πράξη από έναν Ιάπωνα γεωπόνο, τον Μασανόμπου Φουκουόκα, ο οποίος είχε την ταπεινότητα και το σεβασμό να αφουγκραστεί την φύση και σε συνεργασία με αυτή, να καλλιεργήσει τη γη.
Η μέθοδος Φουκουόκα (fukuoka) έγκειται στην ταυτόχρονη σπορά δασικών δέντρων , θάμνων, καρποφόρων δέντρων, φυτών χλωρής λίπανσης, λαχανικών και δημητριακών πριν αρχίσει η εποχή των βροχών. Για να προστατευθούν οι σπόροι από τα πουλιά και τα τρωκτικά τοποθετούνται σε σβώλους από άργιλο (seed balls).Οι σβώλοι στη συνέχεια αφήνονται στο προς καλλιέργεια / αναδάσωση έδαφος.
Σας καλούμε να μοιραστείτε μαζί μας αυτήν την εμπειρία και να διερευνήσουμε την αξία της φυσικής γεωργίας σε σχεση με την αναδόμηση του φτωχού-μολυσμένου εδάφους, με τις αναδασώσεις αλλά και με την  δόμηση μιας νέας οπτικής του φυσικού μας κόσμου.
Το εργαστήρι αυτό είναι το πρώτο από μια σειρά εργαστηριών πάνω στο τρίπτυχο   και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ΠΕΕΚΠΕ.
 
Πιο συγκεκριμένα, το παράρτημα της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. Πελοποννήσου (Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση) σε συνεργασία με τις ομάδες :"Ανώνυμοι Σποροφύλακες, Re:Thinkproject, από το Αγρόκτημα Φοίφα, τη στήριξη Δήμων του ν. Μεσσηνίας, Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων  και την επιστημονική καθοδήγηση του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού " ΔΗΜΗΤΡΑ" καλεί τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να συμμετέχουν στην  περιβαλλοντική δράση: "Σχολεία με κήπο" που θα υλοποιηθεί  όλη τη σχολική χρονιά 2012-2013.
Η ιδέα γεννήθηκε την περσινή χρονιά, αγκαλιάστηκε με μεγάλο ενδιαφέρον από τους εκπαιδευτικούς και  θα ξεκινήσει φέτος να εφαρμόζεται. Σκοπός της ομάδας: "Σχολεία με κήπο" είναι η δημιουργία από τα  μέλη της σχολικής κοινότητας ενός κήπου χαράς και εργασίας, με βάση τις ανάγκες της,  προσανατολισμένου στην αειφορία. Ταυτόχρονα     προωθείται  η ιδέα της καλλιέργειας και διάσωσης των τοπικών ποικιλιών και σπόρων.

Για πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής


mob:6972755079, 6976390430

Δεν υπάρχουν σχόλια: