Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012

Μικρά μυστικά για να ζεσταθούμε στο σπίτι μας χωρίς έξοδα


Μηχανολόγοι μηχανικοί μας έστειλαν τις προτάσεις τους για το πως μπορούμε να ζεσταθούμε καλύτερα και χωρίς να έχουμε μεγάλη κατανάλωση καυσίμων.

1.Χαμηλώστε το θερμοστάτη
 Αν μειώσετε το θερμοστάτη έστω και κατά 1 βαθμό μπορείτε να έχετε σημαντικά οφέλη. Υπολογίζεται ότι ένας βαθμός κελσίου θα μειώσουμε το κόστος πετρελαίου κατά 10%

2. Μονώστε το σπίτι σας
Αυτός βέβαια είναι ένας πιο μακροπρόθεσμος και πολυδάπανος στόχος αλλά είναι ο καλύτερος τρόπος να μειώσετε τα έξοδά σας. Καλέσετε έναν τεχνικό που εκδίδει ενεργειακά πιστοποιητικά να επιθεωρήσει το σπίτι σας και να σας προτείνει πώς μπορείτε να το μονώσετε καλύτερα. Βέβαια όπως ήδη είπαμε στοιχίζει.

3. Κλείστε τις χαραμάδες
Οι χαραμάδες στις πόρτες και τα παράθυρα ευθύνονται για μεγάλες απώλειες θερμότητας που μπορεί να φτάνουν και έως το 20% της ετήσιας κατανάλωσης πετρελαίου σας.

4. Δημιουργήστε τη “Ζεστή σας Γωνιά”
Αν περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας σε ένα δωμάτιο τότε αξίζει να μειώσετε το θερμοστάτη σε όλο το σπίτι ή ακόμα και να κλείσετε τελείως τα σώματα στα δωμάτια που σπάνια χρησιμοποιείτε ώστε ο καυστήρας να καίει λιγότερο. Χρησιμοποιήστε ένα ηλεκτρικό καλοριφέρ ή μια σόμπα (αφού πρώτα υπολογίσετε τι σας συμφέρει περισσότερο) ώστε να κρατάτε πιο ζεστό μόνο αυτό το δωμάτιο. Αυτή θα είναι η ζεστή σας γωνιά.

5. Εκμεταλλευτείτε τη δευτερογενή θερμότητα
Όταν έχετε φαγητό στο φούρνο πιείτε τον καφέ σας στην κουζίνα αντί για το σαλόνι. Και όταν το φαγητό είναι έτοιμο αφήστε την πόρτα του φούρνου ανοιχτή ώστε να μεταφερθεί η θερμότητα του φούρνου στο χώρο.

6. Κλείστε τον απορροφητήρα
Ή τουλάχιστον χρησιμοποιήστε τον με μέτρο. Γιατί εκτός από τις μυρωδιές του μαγειρέματος αποβάλλει και τη θερμοκρασία του σπιτιού. Μέσα σε μια ώρα μπορεί να “δραπετεύσει” όλη η θερμοκρασία του χώρου.

7. Το τζάκι είναι ενεργοβόρο
Αν το τζάκι σας δεν είναι ενεργειακό αλλά συμβατικό τότε γύρω στο 90% της θερμότητας που παράγει γίνεται… καπνός από την καμινάδα. Οπότε όλο το όφελος από τα φθηνότερα ξύλα χάνεται από την αναποτελεσματικότητα του τζακιού.

8. Μην αφήνετε ανοιχτό το “κλαπέτο” του τζακιού
Όλη η θερμοκρασία του δωματίου χάνεται μέσα από το “ρεύμα” της καμινάδας αν δεν κλείσουμε το κλαπέτο όταν το τζάκι είναι σβηστό.

9. Κάντε εξαέρωση στα σώματα του καλοριφέρ
Βεβαιωθείτε ότι τα σώματα του καλοριφέρ είναι ζεστά σε όλη τους την επιφάνεια. Αν δεν είναι χρειάζονται εξαέρωση για να είναι πιο αποτελεσματικά. Επιπλέον μην τα σκεπάζετε με ρούχα και αντικείμενα γιατί μειώνετε κατά πολύ την αποτελεσματικότητά τους.

10. Εκμεταλλευτείτε την ηλιακή ενέργεια
Όχι δεν εννοούμε να βάλετε φωτοβολταϊκά panel αλλά απλά να ανοίξετε τις κουρτίνες του σπιτιού τις ηλιόλουστες ημέρες του χειμώνα και να αφήσετε τις ακτίνες του ήλιου να ζεστάνουν λίγο περισσότερο το χώρο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: