Ειδικότερα μπορείτε να παραδίδετε τα άδεια τόνερ / ή και τα άδεια μελάνια των εκτυπωτών σας είτε στα γραφεία της εταιρείας μας (Περικλέους 25, Αιγάλεω 12244) είτε να τα δίνετε στον οδηγό της εταιρείας μας. Η εταιρεία με την σειρά της τα προωθεί πίσω στις κατασκευαστικές εταιρείες τους που διαχειρίζονται την ανακύκλωσή τους, όπως υπαγορεύει σχετική οδηγία της Ευρωπαικής Ένωσης .
(Χρειάζονται 3,1 λίτρα πετρελαίου για την κατασκευή του πλαστικού μέρους ενός μελανοδοχείου, ενώ εκπέμπονται 8,6 κιλά CO2. Επιπλέον, ένα μελανοδοχείο χρειάζεται πάνω από 450 χρόνια για να αποσυντεθεί. Η κατανάλωση των μελανοδοχείων και τόνερ είναι εξίσου σημαντική με αυτή του χαρτιού.)
Φυσικά μπορείτε άνετα να ξαναγεμίσετε τα άδεια μελανοδοχεία, από την άποψη των στόχων της ανακύκλωσης, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το γέμισμα των άδειων μελανοδοχείων εάν το ίδιο μελανοδοχείο μπορεί να γεμίσει ξανά και ξανά και ξανά. Όμως υπάρχει ένα όριο στο πόσες φορές μπορεί να επαναγεμιστεί το ίδιο μελανοδοχείο, που είναι συνήθως 2-5 φορές. Εάν υποθέσουμε ότι η εταιρεία που τα γεμίζει προωθεί τα μελανοδοχεία που δεν μπορούν να επαναγεμιστούν κι άλλη φορά στις εταιρείες που τα παράγουν (πράγμα που δεν είναι σίγουρο ότι γίνεται), τότε το μόνο πρόβλημα που απομένει είναι το πώς απορρίπτονται στο περιβάλλον τα απόβλητα που δημιουργούνται από την "παραγωγή" δηλ. από το επαναγέμισμα των μελανοδοχείων (μελάνι, συσκευασίες μελανιών κ.λπ.).Οι επιχειρήσεις που παράγουν τα αυθεντικά μελάνια εφαρμόζουν αυστηρές διαδικασίες για την ασφαλή διαχείριση των απορριμμάτων που προκύπτουν από την παραγωγή, ενώ το ίδιο δεν μπορεί εύκολα να το ισχυριστεί κανείς για τις εταιρείες που επαναγεμίζουν.
Αν θεωρείται ότι ξαναγεμίζοντας τα άδεια μελανοδοχεία σας κάνετε καλό στο περιβάλλον, θα πρέπει να το ξανασκεφτείται. Σαφώς και κάνετε καλό στο πορτοφόλι σας βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να χάσετε χρήματα (υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χαλάσει ο εκτυπωτής σας, και τα service συνήθως δεν καλύπτουν ζημίες από χρήση επαναγεμισμένων μελανοδοχείων, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσετε το αντίτιμο της επισκευής του εκτυπωτή). Όσον αφορά στο περιβάλλον, κάνετε μεγαλύτερο κακό παρά καλό εάν επαναγεμίζετε τα άδεια μελανοδοχεία σας ή τα πουλάτε για επαναγέμιση αντί να τα παραδίδετε προς ανακύκλωση στις εταιρείες που τα κατασκευάζουν.
Σχετικά τώρα με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από τους γραφίτες αυτές είναι πολύ ποιο μεγάλες σε σχέση με τα υγρά μελάνια, διότι όταν κάποιος κάνει ανακατασκευή σε κάποιο Laser Cartridge θα βγάλει από αυτό αρκετά υπολείμματα άχρηστου γραφίτη που δεν έχει χρησιμοποιηθεί και έχει αποθηκευθεί στο θάλαμο αποβλήτων (θάλαμο συλλογής άχρηστου γραφίτη) του Cartridge με αποτέλεσμα αυτό το άχρηστο για εκτύπωση υλικό να πρέπει κάπου να το πετάξει και ο ποιο βολικός για όλους τόπος είναι ο κάδος απορριμμάτων όπου οι περισσότεροι θα πετάξουν αυτά τα υπολείμματα χωρίς να σκεφθούν τις επιπτώσεις που θα έχει στο οικοσύστημα και ότι όλα αυτά τα βαριά μέταλλα που περιέχονται στους γραφίτες από την χωματερή θα μεταφερθούν στο υπέδαφος με τις βροχές και από εκεί στον υδροφόρο ορίζοντα και αναπόφευκτα θα φτάσουν στα τρόφιμα και το νερό μας και θα σερβιριστούν στο τραπέζι μας με αποτέλεσμα να το μεταφέρουμε εμείς οι ίδιοι στον ίδιο μας τον οργανισμό και στον οργανισμό των παιδιών μας. Εάν τα υγρά μελάνια επιβαρύνουν μία φορά το Οικοσύστημα, οι γραφίτες το επιβαρύνουν εκατό φορές περισσότερο γι αυτό και απαγορεύεται αυστηρά να πετάμε τους γραφίτες στα σκουπίδια είτε με την μορφή σκόνης, είτε με την μορφή ολόκληρων Cartridge.
Για το θέμα προστασίας του περιβάλλοντος είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει ποτέ να πετάμε μελάνια στα σκουπίδια. Στην περίπτωση των υγρών μελανιών τα απόβλητα που μπορεί να πεταχτούν είναι ελάχιστα αφού όλη η ποσότητα του υγρού μελανιού καταναλώνεται από τους χρήστες στην εκτύπωσή τους στα χαρτιά του εκτυπωτή τους με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πολλά υγρά απόβλητα μελανιών πράγμα που ελαχιστοποιεί την μόλυνση του περιβάλλοντος αφού κανείς δεν θα βγει να πετάξει οποιαδήποτε ποσότητα υγρού μελανιού τόσο γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος αλλά και επειδή το κόστος του μελανιού είναι αρκετά μεγάλο και ο κάθε χρήστης προσπαθεί να καταναλώσει ακόμη και το τελευταίο γραμμάριο υγρής μελάνης.
Η μεγαλύτερη μόλυνση όμως του περιβάλλοντος δεν προέρχεται τόσο από τα απόβλητα που αναφέραμε πριν, αλλά προέρχεται από την αλόγιστη απόρριψη των άδειων κεφαλών από τους τελικούς χρήστες στα σκουπίδια όπου εκεί αντί να έχουμε μόνο την μόλυνση από το μελάνι, έχουμε και την μόλυνση από τα πλαστικά δοχεία τα οποία θα χρειαστούν πάρα πολλά χρόνια για να διαλυθούν και τα οποία όπως θα καταστρέφονται σταδιακά από διάφορες αιτίες ή από σπασίματα κ.λ.π. θα αφήνουν το περιεχόμενό τους (μελάνι) σταδιακά στο χώρο με αποτέλεσμα κάποια άδεια δοχεία που θα πεταχτούν σήμερα εκτός από την μόλυνση του πλαστικού τους, θα αρχίσουν να μολύνουν το περιβάλλον με το μελάνι που περιέχουν στο εσωτερικό τους μετά από αρκετά χρόνια όταν αρχίσει η φθορά του δοχείου.
ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ 25, 122 44 ΑΙΓΑΛΕΩ, ΤΗΛ-FAX: 210 56 96 201 - 210 54 52 572
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου