Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Βήμα βήμα φυτεύω λαχανικά στο μπαλκόνι


Από τον γεωπόνο Νίκο Παπαδόπουλο λάβαμε το παρακάτω κείμενο για να φυτεύσουμε λαχανικά βήμα βήμα στο μπαλκόνι του σπιτιού μας.

Για να μπορέσετε να φυτέψετε φρούτα και λαχανικά στην βεράντα σας, θα χρειαστείτε καταρχήν κεραμικά γλαστράκια , χώμα ειδικό για φύτευση λαχανικών (απευθυνθείτε σε ένα φυτώριο για το σωστό χώμα, το οποίο πρέπει να στραγγίζει εύκολα και να αφήνει τις ρίζες των φυτών να απλώνονται) και ωμά αυγά (όχι σπασμένα όμως). Θα χρειαστείτε φυσικά και σπόρους (από βότανα, όπως φασκόμηλο, θυμάρι, βασιλικός, δενδρολίβανο και από λαχανικά, όπως μαρούλι, πράσινα φασόλια, μπιζέλια, μελιτζάνες, πιπεριές και ντομάτες).

Σχετικά με τον εξοπλισμό, θα χρειαστείτε ταμπελάκια που θα «χώσετε» μέσα στο κάθε γλαστράκι για να ξεχωρίζετε -όταν ακόμα θα είναι καρπός- ποιο είναι ποιο. Θα χρειαστείτε ακόμα ένα ζευγάρι γάντια κηπουρικής, ένα εκφυτευτήριο (εργαλείο) και ένα κατσαβίδι.

Πριν ξεκινήσετε:
Αν τα γλαστράκια σας δεν έχουν από κάτω τρύπες για να στραγγίζει το νερό, ανοίξτε εσείς. Για να αποφασίσετε ποιο σημείο το μπαλκονιού είναι καλύτερο για να τοποθετήσετε τα γλαστράκια σας, παρατηρήστε τον χώρο κατά την διάρκεια της ημέρας: Το ιδανικό σημείο είναι αυτό που δέχεται το φως του ήλιου τουλάχιστον έξι ώρες της μέρας. Και αυτό γιατί όλα σχεδόν τα λαχανικά θα μεγαλώσουν καλύτερα όταν βρίσκονται πολλές ώρες στον ήλιο παρά στην σκιά –ωστόσο κάποια άλλα (μαρούλια, σπόροι μουστάρδας) μπορούν να αντέξουν περισσότερο στην σκιά από κάποια άλλα (κρεμμύδια, ντομάτες).

Βήμα 1: Προετοιμάστε το γλαστράκι σας
Το μέγεθος που θα έχει το γλαστράκι σας εξαρτάται από το μέγεθος του φυτού σας: γλάστρες με διάμετρο 50 εκ. είναι ιδανικές για ντομάτες και μελιτζάνες, ενώ γλαστράκια με διάμετρο 10 εκ. είναι ό,τι πρέπει για βότανα. Γεμίστε την γλάστρα σας με 5 εκ. χώμα. Τοποθετήστε ένα ωμό αυγό με το κέλυφος στη μέση -το οποίο καθώς θα αποσυντίθεται θα δημιουργεί το ιδανικό λίπασμα για το φυτό σας- και συνεχίστε να το καλύπτετε με χώμα.

Βήμα 2: Κάντε τρύπες
Χρησιμοποιώντας ένα κατσαβίδι (ή τα δάχτυλά σας), κάντε πέντε-έξι τρύπες βάθους 2,50 εκ. Οι νέοι σπόροι έχουν την τάση να φυτρώνουν καλύτερα από αυτούς που σας περίσσεψαν από πέρσι –έχει υπολογιστεί, μάλιστα, ότι φυτρώνει περίπου ένα φυτό για κάθε πέντε καρπούς που θα φυτευτούν.

Βήμα 3: Τοποθετήστε τους σπόρους
Βάλτε έναν με δύο σπόρους σε κάθε τρύπα που ανοίξατε και μετά καλύψτε τους με ένα λεπτό στρώμα χώματος. Για ακόμα ταχύτερα αποτελέσματα μπορείτε να αγοράσετε έτοιμους βλαστούς (σπόρους που έχουν αρχίσει να ανθίζουν, δηλαδή) και να τους τοποθετήσετε ξεχωρίζοντας και πιέζοντας ελαφρά τις ρίζες στο χώμα, ώστε να απλώσουν καλύτερα στο νέο χώμα.

Βήμα 4: Περιποιηθείτε τον κήπο
Αφού φυτέψετε τα λαχανικά και τα βότανά σας, φροντίστε να διατηρείτε το χώμα υγρό (αλλά όχι εντελώς βρεγμένο). Σπρώξτε με τον δείκτη των δακτύλων σας μέσα στο χώμα. Αν αυτό είναι στεγνό, ρίξτε νερό στο χώμα και όχι στα φύλλα των φυτών (γιατί τα βρεγμένα φύλλα ενισχύουν τις ασθένειες των φυτών). Προσθέστε λίπασμα στα φυτά κάθε δύο με τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου που περιείχε τους σπόρους ή κάποιου ειδικού κηπουρού (το λίπασμα αυτό δεν χρειάζεται να είναι χημικό).

Δεν υπάρχουν σχόλια: