Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Δίκτυο με πράσινες ελληνικές πόλεις




Το έναυσμα για τη δημιουργία του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων (ΔΕΠΠ) με ιδρυτικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου...

δίνει ο δήμος Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Κωνσταντίνο Ζέρβα
Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ο δήμος Θεσσαλονίκης πρωτοπορεί και η Θεσσαλονίκη γίνεται το επίκεντρο σε περιβαλλοντικά θέματα, σημείωσε ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης με αφορμή την επικείμενη διοργάνωση του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΔΕΠΠ.

Η ιδέα για τη δημιουργία ενός Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων γεννήθηκε από την πολύ θετική εμπειρία της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης για "Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2014" και την υπογραφή του "Συμφώνου των Δημάρχων".

Κατά τη διαδικασία και την αξιολόγηση του αστικού περιβάλλοντος της Θεσσαλονίκης, καθώς και των μέχρι τώρα εθνικών στρατηγικών και πολιτικών, αλλά και την ενημέρωση σχετικά με τις δράσεις άλλων δήμων, έγινε αντιληπτό ότι υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα στην επικοινωνία και τον συντονισμό μεταξύ των πόλεων της χώρας μας που έχουν πραγματοποιήσει και πραγματοποιούν δράσεις οι οποίες συμβάλουν στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος.

Τα ιδρυτικά μέλη του Δικτύου είναι οι Δήμοι Αθηναίων, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ζακύνθου, Θεσσαλονίκης, Ιωαννιτών, Κέρκυρας, Κοζάνης και Τρικκαίων και στόχος είναι να συμμετέχουν όλες οι Ελληνικές πόλεις που επιθυμούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μέσω της βελτίωσης του αστικού τους περιβάλλοντος.

Το Δίκτυο Ελληνικών Πράσινων Πόλεων επιδιώκει την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας, που θα συμβάλλουν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην επιτυχία των προσπαθειών για την δημιουργία οικολογικής συνείδησης σε διοίκηση και πολίτες σε πανελλαδικό επίπεδο. Επίσης θα προτείνει ένα σύνολο από εφαρμόσιμες λύσεις σε προβλήματα κοινά μεταξύ των ελληνικών πόλεων, όπως είναι οι περιορισμένοι ελεύθεροι χώροι, η μόλυνση, η διαχείριση λυμάτων, η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση κ.ά.

Επιπλέον θα βοηθήσει, στην καλύτερη διασύνδεση των ελληνικών δήμων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, στοιχείο πολύ σημαντικό για την συμμετοχή τους στις διεθνείς εξελίξεις και την παρακολούθηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Είναι η πρώτη φορά που οι ελληνικές πόλεις συνεργάζονται στενά για θέματα Περιβάλλοντος, ανέφερε σχετικά με την Ίδρυση του ΔΕΠΠ, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Κωνσταντίνος Ζέρβας και πρόσθεσε: "Από την πρώτη στιγμή στη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης δείξαμε και αποδείξαμε ότι έχουμε την πολιτική βούληση να κάνουμε βήματα μπροστά και σ’ αυτόν τον τομέα. Γιατί πιστεύουμε ότι οι πράσινες πολιτικές δεν είναι συμπεριφορές πολυτελείας, είτε από την πλευρά των κυβερνήσεων είτε από την πλευρά των πολιτών, αλλά έχουν θετική επίδραση τόσο στο αστικό περιβάλλον όσο και στην εθνική οικονομία. Αυτή την πεποίθηση διακηρύττουμε στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, μαζί με τους συναδέλφους από τις άλλες πόλεις – μέλη του Δικτύου, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω για την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε".

Η ίδρυση του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων στηρίζεται από το γραφείο εκπροσώπησης του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ (Heinrich-Böll-Stiftung) στην Ελλάδα. Αναλυτικά το πρόγραμμα του Ιδρυτικού Συνεδρίου στο www.depp.gr/conference. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ΔΕΠΠ, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.depp.gr και τη σελίδα του Δικτύου στο facebook http://www.facebook.com/depp.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: