Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Αφιέρωμα στο καταφύγιο Χ. Κάκαλος στον Όλυμπο

Το καταφύγιο Χρήστος Κάκαλος


Στην άκρη του Οροπεδίου των Μουσών και σε υψόμετρο 2.648 μέτρα βρίσκεται το καταφύγιο Γ' "Χρήστος Κάκκαλος" που ανήκει στην Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας-Αναρρίχησης και διαθέτει 22 κρεβάτια.
Το καταφύγιο που κτίστηκε το 1960-61 ονομάστηκε την 6-3-1964 "καταφύγιο Βασιλεύς Παύλος" προς τιμήν του εκλιπόντος επίτιμου προέδρου Ε.Ο.Σ. και την 13-6-1984 μετονομάστηκε σε "Καταφύγιο Χρήστος Κάκαλος" προς τιμήν του πρώτου οδηγού βουνού του Ολύμπου, που το 1913 ανένηκε στο Μύτικα.

Σύντομο ιστορικό του καταφυγίου Χρήστος Κάκκαλος


Η κατασκευή του καταφυγίου “Χρήστος Κάκκαλος” ολοκληρώθηκε το έτος 1964 με έξοδα της τότε Βασιλικής οικογένειας και κυρίως του Βασιλέα Παύλου. Λόγο της οικονομικής χορηγίας το καταφύγιο ονομάστηκε “Βασιλέας Παύλος”. Η κατασκευή του έγινε με αρχικό σκοπό τη χρήση του ως “ορεινό κατάλυμα” της βασιλικής οικογένειας, αλλά στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε από διάφορους ορειβάτες της εποχής ως αντίδραση για την κατασκευή του καταφυγίου Γιόσος Αποστολίδης στο Οροπέδιο των Μουσών.

Η θεμελίωση του καταφυγίου “Γιόσος Αποστολίδης” υλοποιήθηκε από τον Σ.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης μετά την ανατίναξη της ομώνυμης “Καλύβάς του Γιόσου”, η οποία ανεγέρθη από τους αναρριχητές του Σ.Ε.Ο. στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Δυστυχώς στις δεκαετίες του 1960 και 1970 η πολιτική πόλωση ήταν εμφανέστατη και στους ορειβατικούς κύκλους και όπως σε όλα τα λοιπά κοινωνικά ζητήματα το μόνο που προσέφερε ήταν να βλάψει την ορειβατική κοινότητα και να την βάλει σε οπισθοδρομική τροχιά.
Από το 1984 και έπειτα το καταφύγιο μετονομάστηκε σε “Χρήστος Κάκκαλος” και παραχωρήθηκε στον Ε.Ο.Σ. ο οποίος με τη σειρά του διαδοχικά μετονομάστηκε σε Ε.Ο.Χ.Ο., Ε.Ο.Ο.Σ. και Ε.Ο.Ο.Α.

Η διαχείριση του καταφυγίου έκτοτε άλλαξε συχνά χέρια αλλά πάντα υπό την επίβλεψη του διαχειριστή του Καταφυγίου “Σπήλιος Αγαπητός” Κυρίου Κωνσταντίνου Ζολώτα. Οι διάφοροι διαχειριστές περιλάμβαναν τον Ε.Ο.Σ. Λιτοχώρου ο οποίος λειτουργούσε το καταφύγιο βάση εθελοντικής υπηρεσίας, τον Κύριο Θεόδωρο Καριοφύλη και τον Κύριο Νίκο Κλιγκόπουλο. Το καταφύγιο δεν λειτουργούσε σε μόνιμη βάση παρά μόνο του καλοκαιρινούς μήνες ενώ στερούταν βασικών υποδομών όπως οι τουαλέτες, η οργανωμένη κουζίνα καθώς και δωμάτιο για τον διαχειριστή – φύλακα.

Τα έργα αυτά περαιώθηκαν μεταξύ των ετών 1999 – 2001 (κατασκευή τουαλετών, δωματίου φύλακα και δεξαμενών νερού συνολικού όγκου 80 κυβικών μέτρων) ενώ η ανακατασκευή της κουζίνας του καταφυγίου ολοκληρώθηκε το έτος 2005.
Από το 2003 τη διαχείριση του καταφυγίου ανέλαβε ο Μιχάλης Στύλλας με βασική παράμετρο τη λειτουργία του ως αναρριχητικό κέντρο τόσο τους καλοκαιρινούς όσο και τους χειμερινούς μήνες.

Υπηρεσίες

Οι προσφερόμενες υπηρεσίες του καταφυγίου Χρήστος Κάκκαλος είναι οι εξής:
- Φαγητό (Η κουζίνα του καταφυγίου λειτουργεί από τις 6:00πμ ως και της 11:00 μμ. Εξαίρεση αποτελούν οι χειμερινοί μήνες κατά τους οποίους η κουζίνα λειτουργεί όλο το 24ωρο, εφόσον οι ώρες άφιξης των ορειβατών εξαρτώνται πλήρως από τις καιρικές συνθήκες και το ποσό της χιονοκάλυψης).
Η τραπεζαρία του καταφυγίου
Καλοκαιρινό γεύμα έξω από το καταφύγιο
Η κουζίνα του καταφυγίου
Η κορυφές Πάγος (αριστερά), Φράγκου Αλώνι (κέντρο) και Μεταμόρφωση (δεξιά) όπως φαίνονται από την τραπεζαρία του καταφυγίου.
- Ύπνος (Το καταφύγιο διαθέτει 20 κλίνες – 17 στον πάνω όροφο και 3 κλίνες στην τραπεζαρία. Παρόλα αυτά το καταφύγιο έχει φιλοξενήσει μέχρι και 75 άτομα τα οποία διαμένουν σε αντίσκηνα).
Ο κοιτώνας στον πάνω όροφο του καταφυγίου δυναμικότητας 17 κλινών.
- Πληροφορίες για πεζοπορικές διαδρομές
- Πληροφορίες για αναρριχητικές διαδρομές. Ενημερωτικά αναφέρεται ότι τα άτομα που στελεχώνουν το καταφύγιο έχουν καταφέρει να επαναλάβει σχεδόν όλες τις αναρριχητικές διαδρομές των ορθοπλαγιών Στεφάνι, Μύτικας και Σκολιό και στο άμεσο μέλλον δρομολογείται η έκδοση ενός πλήρους αναρριχητικού οδηγού.
Παρουσιάζοντας την ανάβαση στην κορυφή Elbrus της Ρωσίας.
- Ενημέρωση για τον καιρό
- Εθελοντικές υπηρεσίες διάσωσης
- Παροχή Πρώτων Βοηθειών
- Παρουσιάσεις φωτογραφιών από αποστολές και ταξίδια του εξωτερικού.
Οι τιμές τόσο των διημέρευτρων / διανυκτερεύσεων καθορίζονται αποκλειστικά και μόνο από την Ε.Ο.Ο.Α., ενώ οι τιμές του εστιατορίου καθορίζονται βάση αυτών του καταφυγίου “Σπήλιος Αγαπητός” και εγκρίνονται από την Ε.Ο.Ο.Α.
Για το έτος 2012 ο τιμοκατάλογος του καταφυγίου Χρίστος Κάκκαλος έχει ως εξής:
Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης
Καταφύγιο Ολύμπου Γ’ «Χρήστος Κάκκαλος»
ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ 2012
(Καλοκαιρινή περίοδος Ιούνιος – Οκτώβριος)
ΠΟΤΑ
Αναψυκτικά(coca cola, πορτοκαλάδα, λεμονάδα, ice tea)
€2.30Λ
Τσάι Ολύμπου
€1.50Λ
Τσάι Ολύμπου με μέλι
€2.00Λ
Σοκολάτα ρόφημα
€3.00Λ
Νescafe
€2.50Λ
Καφές Φίλτρου
€2.50Λ
Τσίπουρο ποτήρι
€2.50Λ
Κρασί(1/2lit)
€4.50Λ
Μπύρα Amstel / Μύθος
€2.80Λ
Μπύρα Heineken / Kaizer
€3.30Λ
Nερό (1 1/2lit)
€2.00Λ
Κονιάκ 5*
€4.00Λ
ΦΑΓΗΤΑ
Σούπα με λαχανικά
€5.00Λ
Φασολάδα
€5.00Λ
Φακόρυζο
€4.50Λ
Μακαρόνια με σάλτσα
€5.50Λ
Κρέας μοσχάρι με κριθαράκι, πατάτες ή μακαρόνια
€8.50Λ
Λουκάνικο με ρύζι, μακαρόνια ή πουρέ
€7.00Λ
Μακαρόνια με κιμά
€7.00Λ
Λουκάνικο μερίδα
€5.00Λ
Σαλάτα μαρούλι ή λάχανο
€3.00Λ
Σαλάτα ντομάτα (ατομική μερίδα)
€3.00Λ
Σαλάτα ντομάτα (ομαδική μερίδα)
€4.50Λ
Τζατζίκι – Τυροκαυτερή
€3.00Λ
Σαγανάκι
€4.00Λ
Φέτα
€3.50Λ
Γλυκό κουταλιού
€2.00Λ
Ψωμί
€0.50Λ
Πρωινό
€4.50Λ

(Στις παραπάνω τιμές συμπεριλαμβάνεται 6,5% ΦΠΑ για τις διανυκτερεύσεις, 23% ΦΠΑ για τα φαγητά και τα αναψυκτικά και 23% ΦΠΑ για τα ποτά)
Διανυκτέρευση:
10€ για μέλη συλλόγων ΕΟΟΑ
12€ για μη μέλη

Προσωπικό – Το καταφύγιο με τα 20 κρεβάτια και τους 10 εργαζομένους!

Κρατήσεις

Επικοινωνία: Μιχάλης Στύλλας, Τηλ 6937361689, mstyllas @ olympus-climbing.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: