Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Προσδοκίες από τον αγωγό του Αζερμπαϊτζάν



Υπεγράφη στο υπουργείο Εξωτερικών, η διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP), ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη
Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP εκτιμάται ότι θα συνοδευτεί από επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ και άμεσα από 2000 νέες θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, ο αγωγός που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη, αναμένεται να συμβάλει με αυτόν τον τρόπο στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της ευρωπαϊκής αγοράς.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε τον αγωγό TAP “έργο στρατηγικής σημασίας”  που θα καταστήσει τη χώρα μας “ισχυρό ενεργειακό κρίκο και χώρα πρώτου ενεργειακού προορισμού”.


Στην τελετή υπογραφής παρευρέθησαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, της Κοινοπραξίας TAP των τριών εταιρειών που συμμετέχουν στην κοινοπραξία, ήτοι της Ελβετικής Axpo, της Νορβηγικής Statoil και της Γερμανικής E.ON Ruhrgas, εκπρόσωποι των εταιρειών που απαρτίζουν το Consortium του Shah Deniz II, καθώς και υψηλοί αξιωματούχοι τρίτων χωρών.
Ο υπουργός Οικονομικών του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι στο τέλος του Μαρτίου θα αξιολογηθούν οι δύο προτάσεις από τη χώρα και θα επιλέξουν ως το καλοκαίρι ποιο από τα δύο ενεργειακά σχήματα, του αγωγού TAP ή του Ναμπούκο θα μεταφερει το φυσικό αέριο της Κασπίας στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Πηγή: Econews

Δεν υπάρχουν σχόλια: