Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Εργοστάσιο για ανακύκλωση μπαταριών από την Sunlight


Η ελληνική Sunlight, μια εκ των κορυφαίων κατασκευαστών μπαταριών μολύβδου παγκοσμίως, ανακοίνωσε σήμερα τη νέα επένδυσή της, ύψους 20 εκατ. ευρώ σε εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών στην Κομοτηνή, το οποίο κατασκευάζεται ήδη με την πιο σύγχρονη τεχνολογία και αναμένεται να εγκαινιαστεί μέσα στο προσεχές καλοκαίρι.

Ως γνωστόν, η Sunlight έχει σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό, αφού το 98% των προϊόντων που παράγει εξάγονται σε 100 χώρες παγκοσμίως και αφορούν πολλές εφαρμογές, από μπαταρίες υποβρυχίων μέχρι συστήματα για έργα ΑΠΕ. Η εταιρεία θεωρεί ότι η νέα της επένδυση στην ανακύκλωση θα δώσει σημαντική ώθηση στα οικονομικά της, αλλά παράλληλα θα ενισχύσει και την τοπική και εθνική οικονομία.

Σύμφωνα με την διοίκηση, το νέο εργοστάσιο θα έχει δυναμικότητα 15.000 τόνων μολύβδου, ικανοποιώντας έτσι το 80% των αναγκών της Sunlight που σήμερα καλύπτονται με εισαγωγές από το εξωτερικό. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι η επένδυση προβλέπεται να εξοικονομήσει 40 εκατ. ευρώ σε εκροή συναλλάγματος και να ενισχύσει τα κέρδη της εταιρείας κατά 4 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, θα δημιουργήσει σε πρώτη φάση 50 μόνιμες θέσεις εργασίας στην περιοχή της Κομοτηνής.
Όσον αφορά την σημασία της επένδυσης για τη χώρα μας, η διοίκηση της Sunlight υπογράμμισε ότι το 2012 στην Ελλάδα κυκλοφόρησαν περί τους 50.000 τόνους μπαταριών, εκ των οποίων ανακυκλώνεται μόλις το 20%, έναντι ποσοστού 95% στην Ε.Ε. Κατά συνέπεια, το εργοστάσιο θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της ανακύκλωσης σε εθνικό επίπεδο.

Σε ότι έχει σχέση με τα οικονομικά, η Sunlight τονίζει ότι μέσα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης έχει χτίσει μια γερή σχέση εμπιστοσύνης με τους ξένους πελάτες και προμηθευτές της, αν και παραδέχεται ότι η χρηματοδότηση των επενδύσεων είναι το πιο βασικό πρόβλημα κατά την παρούσα χρονική περίοδο. Συγκεκριμένα για το νέο εργοστάσιο, η χρηματοδότηση θα προέλθει εν μέρει με ίδια μέσα, εν μέρει με δανεισμό και ένα σημαντικό μέρος θα καλυφθεί με επιδότηση. Επίσης, η διοίκηση της εταιρείας διευκρίνισε πως η πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δεν αφορούσε την εν λόγω επένδυση.

H Sunlight ανέφερε ότι την ενδιαφέρει να επεκτείνει την παρουσία της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Νοτίου Αμερικής και της Ινδονησίας, ενώ στα προϊόντα την ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα υβριδικά συστήματα που χρησιμοποιούνται στις ΑΠΕ και τις τηλεπικοινωνίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: