Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Εισαγγελέας για δασοπροστασία και ηχορύπανση

Τρεις εγκυκλίους για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, της ηχορρύπανσης και των εμπρησμών των δασών εξέδωσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτριος Δασούλας.
Όπως αναφέρεται στην πρώτη εγκύκλιο, λόγω της θερινής περιόδου, οι εισαγγελικοί λειτουργοί αλλά και οι προανακριτικοί υπάλληλοι πρέπει να είναι σε εγρήγορση για την πρόληψη, την αποτροπή και τη βεβαίωση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων. Και αυτό γιατί λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης παρατηρείται έξαρση των εγκλημάτων σε βάρος του περιβάλλοντος και ιδίως η ρύπανση με ρίψεις απορριμμάτων και αποβλήτων.
Όπως επισημαίνει ο κ. Δασούλας, σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις τότε θα κινείται η αυτόφωρη διαδικασία, οι παραβάτες θα οδηγούνται στον Εισαγγελέα και η υπόθεση θα εκδικάζεται κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα.
—Πυρκαγιές και δασοπροστασία
Η δεύτερη εγκύκλιος αφορά στις πυρκαγιές και τον αυξημένο κίνδυνο κατά τη θερινή περίοδο. Ο κ. Δασούλας διεμήνυσε στους κατά τόπους εισαγγελείς να παραγγείλουν στους αρμοδίους πυροσβεστικούς υπαλλήλους να εντείνουν τους ελέγχους τους, προς αποφυγή πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές περιοχές, όπως και στις χωματερές.
Πέρα από την εγκύκλιο για τις πυρκαγιές διαβιβάστηκε μία ακόμα που αφορά σε παραβάσεις εντός δασικών εκτάσεων (ανέγερση κτισμάτων εντός δασών, περιφράξεις, υλοτόμηση, εκχέρσωση, κ.λπ.), σύμφωνα με την οποία οι υπαίτιοι πρέπει να συλλαμβάνονται, ειδάλλως οι ίδιοι οι δασικοί υπάλληλοι θα αντιμετωπίζουν ποινικές ευθύνες.
—Ηχορρύπανση
Η τρίτη εγκύκλιος αφορά στην ηχορύπανση από κέντρα διασκέδασης. Επικαλούμενος πρόσφατη έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας σύμφωνα με την οποία η ηχορύπανση έρχεται δεύτερη στην κατάταξη των περιβαλλοντικών κινδύνων μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση , ο αντεισαγγελέας διέταξε αυτόφωρη διαδικασία και ποινές φυλάκισης έως ένα έτος και χρηματική ποινή τουλάχιστον 5.000 ευρώ για τους παραβάτες.
Μάλιστα, ενόψει θερινής περιόδου, ο κ. Δασούλας παρήγγειλε στους κατά τόπους εισαγγελείς τη διενέργεια συστηματικών ελέγχων από τα αρμόδια όργανα, ενώ τους ζητεί να εξετάζουν και την προσωρινή αφαίρεση των αδειών λειτουργίας των καταστημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: