Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Η προσπάθεια ανέλκυσης του Costa Concordia

Η επιχείρηση καθυστέρησε εξαιτίας των ισχυρών καταιγίδων - Μέχρι στιγμής έχει μετακινηθεί κατά τρεις μοίρες

Kατά περίπου τρεις ώρες καθυστέρησε η έναρξη της επιχείρησης ανάλκυσης του Costa Concordia, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή.

Στην προσπάθεια ανόρθωσης του κρουαζιερόπλοιου μήκους 289 μέτρων συμμετέχουν πεντακόσιοι μηχανικοί διαφόρων εθνικοτήτων, ενώ η επιχείρηση εκτιμάται ότι θα στοιχίσει συνολικά 600 εκατ. ευρώ.

Μέχρι αυτή την στιγμή, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το Concordia έχει μετακινηθεί κατά τρεις μοίρες, κάτι που σημαίνει ότι έχει αρχίσει να επιτυγχάνεται η απομάκρυνσή του από τα βράχια στα οποία είχε βρει την νύχτα του ναυαγίου, πριν είκοσι από μήνες.

Στο τέλος της συγκεκριμένης φάσης της επιχείρησης το κρουαζιερόπλοιο θα έχει μετακινηθεί κατά εξήντα μοίρες και θα έχει επανέλθει, με τον τρόπο αυτό, σε οριζόντια θέση. Συνολικά για την κατασκευή των ατσάλινων βάσεων και νημάτων που τραβούν το Costa Concordia, χρησιμοποιήθηκαν τριακόσιες χιλιάδες τόνοι χάλυβα, που αντιστοιχούν στο τετραπλάσιο του μετάλλου με το οποίο οικοδομήθηκε ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι.

Οι ξένοι και οι Ιταλοί δημοσιογράφοι που παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη της επιχείρησης ανόρθωσης ξεπερνούν τους πεντακόσιους, ενώ μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι πρόκειται για μοναδική προσπάθεια, από την στιγμή που δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ στο παρελθόν η μετακίνηση ενός πλοίου τόσων μεγάλων διαστάσεων.


Είκοσι μήνες μετά το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου, στις 13 Ιανουαρίου 2012, κατά το οποίο 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ δύο αγνοούνται, οι ιταλικές αρχές έδωσαν την άδεια για την ανόρθωση του πλοίου που είναι βυθισμένο από τη δεξιά του πλευρά κοντά στα βράχια του νησιού Τζίλιο.

Η επιχείρηση θα διαρκέσει δέκα έως δώδεκα ώρες και σε αυτό το διάστημα απαγορεύεται η ναυσιπλοΐα στην περιοχή.

Η ανόρθωση θα ελέγχεται εξ αποστάσεως από την πλωτή "αίθουσα ελέγχου", όπου 12 άνθρωποι, ο καθένας μπροστά στο κομπιούτερ του, θα χειρίζονται διαφορετικά μέρη της επιχείρησης.

Επικεφαλής των εργασιών είναι ο Νοτιοαφρικανός Νικ Σλόουν, ειδικός στις ανελκύσεις, ο οποίος ηγείται ομάδας 500 ατόμων, που εργάζονται σε 24ωρη βάση.

Οι κάτοικοι του νησιού περιμένουν με ανυπομονησία την ολοκλήρωση της επιχείρησης για την απομάκρυνση του γιγάντιου πλοίου που κείτεται εδώ και 20 μήνες μπροστά από το λιμάνι του Τζίλιο, η οποία περιλαμβάνει την ανόρθωση του Costa Concordia, ώστε να επιστρέψει σε μία "πιο φυσιολογική θέση", την ανέλκυση και , τέλος, τη ρυμούλκησή του.Δεν υπάρχουν σχόλια: