Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Ας γνωρίσουμε τα φυτά των Χριστουγέννων

Ίλεξ (ή ου). Όσο όμορφο και κομψό ακούγεται το όνομά του, τόσο άσχημη είναι η ελληνική του εκδοχή: αρκουδοπούρναρο. Παρ’όλα αυτά είναι εξαιρετικής ομορφιάς. Θεωρείται το φυτό του Δεκεμβρίου. Ο καρπός του κατακόκκινος, μοιάζει με βατόμουρο, αλλά είναι τοξικός και δεν πρέπει να καταναλώνεται. Τα φύλλα του είναι αγκαθωτά και πολύ ιδιαίτερα. Μαζί με το γκι αποτελούν τα κατεξοχήν χριστουγεννιάτικα φυτά που συναντάμε σε διάφορες συνθέσεις.

Γκι. Στην ελληνική εκδοχή του Ιξός. Από πολλούς συγχέεται με το Ίλεξ, αλλά δεν είναι το ίδιο φυτό. Το γκι έχει φύλλα που αναπτύσσονται σε ζευγαρωτά ζεύγη και καρπούς κιτρινοπράσινους. Μπορεί να φτάσει το μέγεθος μέτριου θάμνου. Είναι παρασιτικό φυτό. Ρωμαϊκές πηγές αναφέρουν ότι οι παραδόσεις με το φιλί κάτω από το γκι προέρχονται από το Ρωμαϊκό εορτασμό της Saturnalia, επίσης ότι ο ιξός χρησιμοποιούνταν από τους Κέλτες σε κάποιο είδος τελετουργίας για τη γονιμότητα ή τη γοητεία κάνοντας τη συνήθεια του φιλιού κάτω απ' αυτό ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Σε μερικές περιοχές της Αγγλίας, το γκι των Χριστουγέννων καιγόταν την δωδέκατη νύχτα μην τυχόν και όλα τα αγόρια και κορίτσια που φιλήθηκαν κάτω από αυτό μείνουν ανύπαντρα. Στις μέρες μας, ο ιξός (γκι) συνήθως χρησιμοποιείται σαν  Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση.  Σύμφωνα με ένα Χριστουγεννιάτικο έθιμο, όταν δύο άτομα συναντιούνται κάτω από έναν κρεμάμενο γκι είναι υποχρεωμένα να φιληθούν. 

Αλεξανδρινό. Κατ’ άλλους Χριστολούλουδο, Αστέρι της Βηθλεέμ ή Ποϊνσέτια, το αλεξανδρινό χαρακτηρίζεται από το πυκνό κόκκινο και πράσινο φύλλωμά του. Υπάρχει και ποικιλία του με κρεμ, βερυκοκί και ρόζ,  αντί για κόκκινα,  φύλλα. Κοσμεί τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια, διακοσμεί το τζάκι την περίοδο των εορτών, αλλά με τη σωστή φροντίδα (πότισμα και κλάδεμα) μπορεί να διατηρηθεί κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έτους. Σαν έθιμο έκανε την εμφάνισή του στις ΗΠΑ πριν 200 χρόνια, όταν το έφερε ο πρώτος πρέσβης της Αμερικής στο Μεξικό, Joel Poinsett. Από τότε μπήκε για τα καλά στα σπίτια μας για να μας θυμίζει ότι ήρθαν τα Χριστούγεννα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: