Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Κλασικές αλλά και..... άγνωστες αποδράσεις Χριστουγέννων

Οι επιλογές αμέτρητες, αλλά με κεντρικό άξονα το εξωτερικό και την λέξη-κλειδί «Χριστούγεννα» καταφέραμε όχι μόνο να επιλέξουμε τους ελκυστικότερους, κατά την άποψή μας, προορισμούς για αυτές τις γιορτές, αλλά και αυτούς που στα πακέτα, συγκριτικά τουλάχιστον, έδειξαν να έχουν το χαμηλότερο κόστος. Μην αργείτε, όμως, αποφασίστε γρήγορα πού θα κλείσετε, γιατί οι γιορτές δεν είναι πια πολύ μακριά…

Τα κλασικά
Βιέννη: Αν αναζητάτε έναν προορισμό που να θυμίζει πραγματικά Χριστούγεννα, αυτός σίγουρα είναι η Βιέννη. Η γαλήνια ατμόσφαιρα αυτής της πόλης, οι πλακόστρωτοι δρόμοι της, στο κέντρο, οι εντυπωσιακές γοτθικές εκκλησίες και τα παλάτια, τις μέρες των γιορτών στολίζονται και φωτίζονται δημιουργώντας μυσταγωγική ατμόσφαιρα άλλων εποχών.
 

Βουδαπέστη: Αριστοκρατική και επιβλητική, η Βουδαπέστη τα Χριστούγεννα παίρνει άλλη μορφή χάρη στους υπέροχους φωτισμούς της και τις μοναδικές υπαίθριες αγορές της, που αποδεδειγμένα είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη. 

Πράγα: Τι να πρωτοπεί κανείς για την Πράγα; Ένα πραγματικό παραμύθι ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σας τις μέρες των Χριστουγέννων. Οι δρόμοι γεμίζουν κόσμο που απολαμβάνει τις μοναδικές της γέφυρες, που χάνεται στις υπαίθριες αγορές και τα πλακόστρωτα σοκάκια της, ενώ το Κάρλοβυ Βάρυ είναι αναμφισβήτητα η εντυπωσιακότερη λουτρόπολη της Ευρώπης.


Αγγλία - Σκωτία: Αν νομίζατε πως Μεγάλη Βρετανία σημαίνει Λονδίνο, τότε μάλλον δεν έχετε επισκεφθεί ακόμα τη Σκωτία. Στα βόρεια της Βρετανίας εκτείνονται τα ορεινά Highlands και τα πεδινά Lowlands που διακρίνονται για την καταπράσινη φύση τους, τα ονειρεμένα δάση, και τους πολύ φιλόξενους ντόπιους –καμία σχέση με τους τυπικούς Άγγλους. Πρόκειται για μία περιοχή με τεράστια ιστορία και μύθους, ειδικά όσον αφορά στα Χριστούγεννα, που θα σας συναρπάσουν. 

Νέα Υόρκη: Αν έπρεπε να επιλέξουμε μία εποχή του χρόνου για να ταξιδέψουμε στη Νέα Υόρκη, αυτή θα ήταν τα Χριστούγεννα. Η έτσι κι αλλιώς λαμπερή πρωτεύουσα των Η.Π.Α. τις μέρες αυτές φοράει τα καλύτερά της. Στολίζεται και λάμπει όσο καμία άλλη, ενώ σε κάθε της γωνιά της φιλοξενεί υπαίθριες αγορές που γεμίζουν χαμόγελα και εορταστικές μουσικές. 

Και τα εξωτικά
Μεξικό: Η πρωτεύουσα με το μεγαλύτερο υψόμετρο του κόσμου, αλλά και τα μεγαλειώδη μνημεία του πολιτισμού των Μάγιας και των Τολτέκων, όπως το Τσίτσεν Ίτζα και το Τεοτιχουακάν, εγγυώνται τα πλέον αξέχαστα Χριστούγεννα που περάσατε ποτέ. 

Κούβα: Τα έχουμε ξαναπεί. Η Κούβα δεν είναι προορισμός, είναι τρόπος ζωής. Από εκείνους που μπορεί να σου αλλάξουν κοσμοθεωρία, να σε κάνουν να προβληματιστείς, να ερωτευτείς, να χαρείς, να εξοργιστείς και να στεναχωρηθείς –όλα αυτά ταυτόχρονα, και άκρη να μη βγάλεις. 

Ντουμπάι: Ο πλέον πολυσυζητημένος «σύγχρονος προορισμός» πριν από λίγα χρόνια δεν παρουσίαζε κανένα ενδιαφέρον για το μέσο ταξιδιώτη. Τώρα; Εμπορικά κέντρα, χιονοδρομικό στη μέση της ερήμου, το πολυτελέστερο ξενοδοχείο του κόσμου, μερικά από τα πλέον αναγνωρίσιμα κτίρια, ασύλληπτες κατασκευές και τεχνητά νησιά ενσαρκώνουν το πνεύμα του 21ου αιώνα –αυτό που υπαγορεύει ανάπτυξη, με όρους πολυτέλειας και κατανάλωσης. . 

Μπόρα Μπόρα: Την ώρα που οι άλλοι θα πίνουν ζεστές σοκολάτες χαζεύοντας το χιόνι έξω από το παράθυρο, εσείς θα κάνετε ηλιοθεραπεία πλάι σε μια θάλασσα τόσο γαλάζια που μοιάζει βγαλμένη από καρτ-ποστάλ, θα μένετε σε ξύλινη καλύβα μέσα στο νερό και θα απολαμβάνετε κοκτέιλ με εξωτικούς χυμούς φρούτων. 

Μπάνσκο: Αν πάλι η ζεστή σοκολάτα και το χιόνι έξω από το παράθυρο σας ακούγονται δελεαστικότερα, το Μπάνσκο στη Βουλγαρία είναι το νέο, ανερχόμενο hot spot του χειμερινού τουρισμού. Σε απόσταση αναπνοής, με εξαιρετικές φυσικές ομορφιές, γραφικά χωριουδάκια να το περιβάλουν και υποδομές επαρκείς για να κρατήσουν τους λάτρεις των χειμερινών αθλημάτων μέρες ολόκληρες στις πίστες του, το Μπάνσκο αξίζει στο έπακρο τη δημοφιλία που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια.  

Κωνσταντινούπολη: Με το ένα πόδι στην Ανατολή και το άλλο στη Δύση, η Κωνσταντινούπολη ισορροπεί κάπου μεταξύ παράδοσης και ανάπτυξης, φθοράς και αφθαρσίας. Η μακραίωνη Ιστορία της, οι φυσικές ομορφιές, οι ζωντανές παραδόσεις και οι φιλόξενοι κάτοικοι κάνουν τους επισκέπτες της να επιστρέφουν ξανά και ξανά.

Ιορδανία: Η Πέτρα, αυτή η μοναδική αρχαία πόλη των Ναβαταίων, εξολοκλήρου σκαλισμένη στους βράχους της ερήμου, αποτελεί από μόνη της αρκετό λόγο επίσκεψης στην Ιορδανία. Προσθέστε σε αυτήν τη Νεκρά Θάλασσα, τη ζωντανή παράδοση μιας αραβικής χώρας που ζει και αναπτύσσεται ειρηνικά εν μέσω καταιγίδας στην υπόλοιπη Μέση Ανατολή, τα απαράμιλλης ομορφιάς φυσικά τοπία της και έναν λαό ιδιαίτερα φιλόξενο, και έχετε αρκετούς λόγους να περάσετε τα φετινά Χριστούγεννα εδώ.  

Βιετνάμ: Η ανερχόμενη δύναμη της Ασίας, το Βιετνάμ με τις εξωτικές ομορφιές του ανακαλύφθηκε μόλις πρόσφατα από την ταξιδιωτική βιομηχανία. Πράγμα που σημαίνει ότι θα θαυμάσετε ανενόχλητοι τα ειδυλλιακά τοπία του, θα εντρυφήσετε στη μακραίωνη ιστορία του και θα απολαύσετε τη φιλοξενία και τον πολιτισμό μιας χώρας που γίνεται, αργά αλλά σταθερά, το… next best thing στα εξωτικά ταξίδια.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: