Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Ψεύτικη ανατολή στο Πεκίνο μέσα σε αιθαλομίχλη

 

Μια εικονική ανατολή εμφανίστηκε τις προάλλες σε μεγάλη οθόνη ανάμεσα σε πυκνά σύννεφα αιθαλομίχλης, στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου.
Ο ψεύτικος ήλιος που “ανέτειλε” σε οθόνη στο κέντρο της κινεζικής πρωτεύουσας δεν ήταν παρά ένα διαφημιστικό πρόμο για την προώθηση του τουρισμού στη χώρα, ωστόσο ανέδειξε με τον πιο γλαφυρό τρόπο το  πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης καθότι ο πραγματικός ήλιος παραμένει αθέατος.
Το πρόβλημα νέφους στην Κίνα δεν φαίνεται να έχει βελτιωθεί. Η Daily Mail αναφέρει ότι τα επίπεδα των 671 μικρογραμμαρίων που καταγράφηκαν για τα μικροσωματίδια διαμέτρου PM 2.5  στις 17 Ιανουαρίου ήταν περίπου 26 φορές παραπάνω από τα 25 μικρογραμμάρια που θεωρούνται ως ασφαλή επίπεδα από τον Διεθνή Οργανισμό Υγείας.
Πέρα από αριθμούς, η κινεζική κυβέρνηση εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση, συμβουλεύοντας τους ηλικιωμένους και τα παιδιά να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία εξαιτίας αναπνευστικών προβλημάτων φέρεται να ανέβηκαν σε ποσοστό 30%.
“Δεν μπορούσα να δω καν τα ψηλά κτίρια σε όλο τον δρόμο”, δήλωσε ο συντονιστής της κυκλοφορίας σε μια πολυσύχναστη διασταύρωση του Πεκίνου και συμπλήρωσε: “Το νέφος έχει επιδεινωθεί τα τελευταία δύο με τρία χρόνια. Βήχω συχνά και η μύτη μου είναι πάντα ερεθισμένη. Αλλά τι μπορώ να κάνω. Πίνω περισσότερο νερό για να βοηθήσω το σώμα μου να αποβάλει τις τοξίνες”.
Στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, οι κάτοικοι προμηθεύτηκαναντιασφυξιογόνες μάσκες και αναπνευστήρες και η κυβέρνηση από την πλευρά της πρόσφατα ανακοίνωσε έναν νέο φόρο για τη ρύπανση.
Ενδέχεται τέλος, να επιστρατευτεί μία τεράστια ηλεκτρική σκούπα -δημιουργία Ολλανδών κατασκευαστών, αλλά και η εφαρμογή του “γεωμηχανικού κηπουρού” για την αντιμετώπιση του προβλήματος στον ασιατικό γίγαντα.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια: