Πλέον, δεν έχεις κανέναν λόγο να χρησιμοποιείς χημικά και φάρμακα για να απομακρύνεις τις ψείρες από τα κεφάλια των παιδιών, ούτε να ξοδεύεις μια περιουσία σε θεραπείες, γιατρούς και προληπτικά σαμπουάν. Διάβασε όλες τις δοκιμασμένες συνταγές που θα φτιάξεις μόνη σου και θα σου λύσουν τα χέρια!
Πρώτα όμως, ας μοιραστούμε μερικά άγνωστα δεδομένα για τις ψείρες, για να κάνεις πιο αποτελεσματική τη θεραπεία σου!
Αυτά που δεν γνώριζες για τις ψείρες αλλά θα σε βοηθήσουν να τις καταπολεμήσεις:
- Οι ψείρες δεν ζουν πολλές ώρες εκτός του τριχωτού της κεφαλής. Δεν πρόκειται να κάνουν φωλιά στο χαλί σου, τα σεντόνια ή το στρώμα του κρεβατιού. Οπότε δεν έχει νόημα να καθαρίζεις, να απολυμαίνεις ή να ακόμη και να καις (ναι, το κάνουν κι αυτό) σεντόνια, μαξιλαροθήκες και χαλιά. Ούτε να ρίχνεις τόνους κατσαριδοκτόνων ή εντομοκτόνων σε όλο το σπίτι.
Σε λίγες ώρες, θα έχουν ψοφήσει όλες οι ψείρες που έχουν πέσει από τα κεφάλια των παιδιών. Αρκεί απλά, να αλλάζεις καθημερινά σεντόνια και μαξιλαροθήκες για όσο διάστημα διαρκεί η εξολόθρευσή τους.
- Οι ψείρες δεν πνίγονται όπως τα υπόλοιπα έντομα. Χρειάζονται 8-10 ώρες για να πνιγούν. Άρα, δεν έχει νόημα να βάζεις λάδια, τζελ ή οποιαδήποτε θεραπεία “πνιγμού” για λιγότερο από 8-10 ώρες. Οι θεραπείες αυτές, θα λειτουργήσουν μόνο εάν τις κρατήσεις παραπάνω ώρες ή αν τις αφήσεις όλη νύχτα με το κεφάλι σου τυλιγμένο σε μεμβράνη ή σε νάυλον σκουφάκι. Επίσης, οι κόνιδες δεν πνίγονται άρα κάνεις μισή δουλειά εάν δεν επαναλαμβάνεις τις μεθόδους αυτές συχνά.
- Οι κόνιδες, τα αυγά της ψείρας, εκκολάπτονται σε 7-11 ημέρες. Άρα, ακόμη κι αν εξολοθρεύσεις όλες τις ζωντανές ψείρες, θα πρέπει να επαναλάβεις τις μεθόδους σου τουλάχιστον μια φορά ακόμη, σε 11 ημέρες το νωρίτερο, για να σκοτώσεις και τα νεογνά τους που μόλις εκκολάφθηκαν.
Για καλό και για κακό βέβαια, όποια μέθοδο κι αν επιλέξεις, επανέλαβέ τη κάθε εβδομάδα και για 3 συνεχόμενες εβδομάδες, και έτσι θα έχεις τη σιγουριά ότι δεν έχουν μείνει ζωντανά αυγά. Επίσης, προληπτικά, 1 φορά το μήνα μπορείς να επαναλαμβάνεις τη θεραπεία σου, τουλάχιστον όσο τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο.
Φτιάξε μόνη σου θεραπείες για να εξολοθρεύσεις άμεσα τις ψείρες:
- Θεραπεία με αιθέρια έλαια - Πρόκειται για πολύ δυνατή θεραπεία, ευρέως διαδεδομένη σε πολλές χώρες της Ασίας και της Ευρώπης εδώ και πολλά χρόνια. Όμως, δεν δουλεύουν όλα τα αιθέρια έλαια γι’ αυτό προσοχή στο ποια θα επιλέξεις. Ανακάτεψε 10-15 σταγόνες αιθέρια έλαια τεϊόνδενδρου ή λεβάντας σε ¼ της κούπας ελαιόλαδο (ή παιδικό σαμπουάν), άπλωσέ τα καλά πρώτα σε όλο το δέρμα και μετά σε όλο το μήκος των τριχών με τη βοήθεια μιας χτένας (εάν τα μαλλιά είναι πολύ μακριά βάλε λίγη παραπάνω δόση).
Επίσης, τα αιθέρια έλαια λειτουργούν πολύ καλά και ως πρόληψη για τις ψείρες. Απλά, ανάμιξε λίγο αιθέριο έλαιο με ελαιόλαδο (ή όποιο άλλο άοσμο λάδι θέλεις, π.χ. ηλιέλαιο) και βάζε μια - δυό σταγόνες στους καρπούς και πίσω από το αφτί του παιδιού κάθε πρωί πριν το σχολείο.
Προσοχή: επειδή μερικά παιδιά είναι αλλεργικά σε συγκεκριμένα αιθέρια έλαια, δοκίμασε πρώτα το μίγμα πίσω από το αυτί, βάζοντας μία σταγόνα για 12 ώρες. Εάν δεν κοκκινίσει ή δεν προκαλέσει φαγούρα ή γενικά ερεθισμό, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις άφοβα.
- Θεραπεία με ελαιόλαδο - Σκοτώνει αποτελεσματικά τις ψείρες με τη μηχανική μέθοδο του πνιγμού. Αρκεί να βάλεις πολύ μεγάλη ποσότητα έτσι ώστε να καλύψεις καλά κάθε σημείο του κεφαλιού και των μαλλιών και στη συνέχεια να τυλίξεις με μεμβράνη ή σκουφάκι για να εξαλείψεις εντελώς τον αέρα από το κεφάλι του παιδιού. Πριν το τυλίξεις, χτένισε τα μαλλιά με μια πυκνή χτένα για να απλωθεί παντού και μετά βάλε το σκουφάκι ή τη μεμβράνη. Άφησέ το όλη μέρα (ή όλη νύχτα, βολεύει περισσότερο αν είναι πολύ μικρό το παιδί) με κόστος φυσικά, να λαδώσεις μερικά ρούχα ή μερικές μαξιλαροθήκες.
Επανέλαβε μία φορά την εβδομάδα για τουλάχιστον 3 εβδομάδες για να τις εξαλείψεις εντελώς και μετέπεια, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, προληπτικά.
- Θεραπεία με ξύδι - Πρόκειται για την αρχαιότερη και πιο διαδεδομένη θεραπεία, απαιτεί όμως περισσότερες επαναλήψεις. Άπλωσέ το σε στεγνά μαλλιά σε όλο το κεφάλι, σε μεγάλη ποσότητα και τύλιξέ το με μεμβράνη ή νάυλον σκουφάκι. Άφησέ το 20 λεπτά τουλάχιστον και ξέβγαλε με κρύο νερό. Μην λούσεις τα μαλλιά σου, η μυρωδιά θα φύγει πολύ γρήγορα. Επανέλαβε όσο χρειάζεται.
Για την πρόληψη, μπορείς να αναμίξεις μισό μέρος σαμπουάν και μισό μέρος ξύδι και να λούζεις με αυτό τα μαλλιά σου.
Προσοχή: μπορεί να τσούξει εάν το δέρμα είναι ευαίσθητο ή τραυματισμένο από το πολύ ξύσιμο ή να κάνει τα μάτια να δακρύζουν τα πρώτα λεπτά - εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή είναι ανυπόφερτα αφαίρεσέ το αμέσως με λούσιμο με κρύο νερό και δοκίμασε μία άλλη, πιο ήπια μέθοδο.
- Θεραπεία με λεμόνι και σόδα - Έχει πάρα πολύ καλά αποτελέσματα στις ψείρες και είναι πανεύκολη μέθοδος. Μπορείς επίσης, να την χρησιμοποιείς και στα ζώα σου για να τα απαλλάξεις από παράσιτα.
Ανάμιξε ίση ποσότητα φρεσκοστιμένου (και σουρωμένου) χυμού λεμονιού με ίση ποσότητα μαγειρικής σόδας (θα αφρίσει αλλά μην τρομάξεις, συνέχισε να ανακατεύεις μέχρι να αναμιχθούν καλά) και άπλωσέ το καλά σε όλο το κεφάλι και το μήκος των μαλλιών. Με μια χτένα μπορείς να το απλώσεις καλύτερα. Τύλιξε το κεφάλι με νάυλον σκουφάκι ή μεμβράνη και άφησέ το για 3-4 ώρες.
Επανέλαβε για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να εξολοθρευτούν τελείως.
- Θεραπεία με... μαγιονέζα! Μην ρωτάς πως και τι, η μισή Αμερική ορκίζεται για αυτό, δεν έχω ιδέα γιατί, αλλά δουλεύει! Βάλε αρκετή μαγιονέζα σε όλο το κεφάλι, χτένισέ το καλά να πάει παντού, τύλιξέ το με νάυλον σκουφάκι ή μεμβράνη και άφησέ το έτσι όλη νύχτα (ή τουλάχιστον 8 ώρες). Μετά μπορείς να λουστείς καλά ή προαιρετικά, πριν το λούσιμο να χρησιμοποιήσεις το ειδικό χτενάκι για να απομακρύνεις τις κόνιδες που πλέον έχουν ξεκολλήσει από τις τρίχες.
Ακόμη όμως και να μην χρησιμοποιήσεις χτενάκι, μπορείς να επαναλαμβάνεις 2 φορές την εβδομάδα και... καθάρισες!
- Θεραπεία με baby oil - Ίσως η πιο ήπια και ευχάριστη μέθοδος, αν εξαιρέσεις τα πολλά χέρια λούσιμο που χρειάζεσαι μετά για να φύγει. Ακολουθείς τα ίδια ακριβώς βήματα με τη μέθοδο του ελαιόλαδου παραπάνω. Λογικά, επειδή τα λάδια σκοτώνουν τις ψείρες μηχανικά (πνίγονται οι ζωντανές και τα αυγά τους γλιστράνε και φεύγουν) τότε κάθε είδους λάδι, δουλεύει για την εξολόθρευση των ψειρών. Αρκεί να επαναλάβεις 3-4 φορές μέχρι να καθαρίσεις τελείως.
- Θεραπεία με πιστολάκι και σίδερο για τα μαλλιά! Η μέθοδος είναι πολύ απλή και έχει λογική γιατί καίει με καυτό αέρα και καυτό σίδερο όλες τις ψείρες και τα αυγά τους. Πώς; Άπλωσε στο κεφάλι μια γενναία ποσότητα σαμπουάν (προτιμότερο ένα αντιπυτιριδικό), άφησέ το 1 ώρα χωρίς να καλύψεις το κεφάλι σου και στη συνέχεια χωρίς να το ξεβγάλεις, στέγνωσέ τα καλά με το πιστολάκι. Πέρασε μετά κάθε τούφα με το σίδερο μαλλιών πολύ σχολαστικά και μετά ξέβγαλε το κεφάλι με ένα μίγμα από μισό σαμπουάν μισό ξύδι. Επανέλαβε όσες φορές χρειαστεί, άφοβα.
και δύο... όχι και τόσο φυσικές μέθοδοι για “δύσκολες” περιπτώσεις: ;)
- Θεραπεία με στοματικό διάλυμα (
τύπου listerine) - Ναι, μην το γελάς, πολλοί ορκίζονται σε αυτό. Βάλε αρκετή ποσότητα και κάλυψε καλά το κεφάλι με νάυλον σκουφάκι ή μεμβράνη. Άφησέ το για 15-20 λεπτά και λούσε το κεφάλι καλά. Επανέλαβε μια φορά την εβδομάδα μέχρι να εξαλειφθούν αν και πολλοί την θεωρούν “μία και έξω” μέθοδο!
Βέβαια, εάν πρόκειται για παιδί, επειδή έχει έντονη μυρωδιά και πρόκειται για χημικό σκεύασμα, μην το παρακάνεις στις επαναλήψεις εάν το παιδί δυσανασχετεί. Βάζε πάντοτε μαλακτικό διότι το στοματικό διάλυμα ξηραίνει την τρίχα.
Προσοχή: μπορεί να τσούξει εάν το δέρμα είναι ευαίσθητο ή τραυματισμένο από το πολύ ξύσιμο ή να κάνει τα μάτια να δακρύζουν τα πρώτα λεπτά - εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή είναι ανυπόφερτα αφαίρεσέ το αμέσως με λούσιμο με κρύο νερό και δοκίμασε μία άλλη, πιο ήπια μέθοδο.
- Θεραπεία με οινόπνευμα - Το γνωρίζουμε όλοι πως το οινόπνευμα “σκάει” και “καίει¨ τις ψείρες. Αρκεί να ρίξεις μπόλικο στο τριχωτό της κεφαλής, να το σκεπάσεις γρήγορα προτού εξατμιστεί με νάυλον σκουφάκι ή μεμβράνη και να το αφήσεις 5-10 λεπτά. Μετά μπορείς να προχωρήσεις σε λούσιμο. Επανέλαβε όσο χρειαστεί αλλά μην ξεχνάς τη μαλακτική κρέμα στο τέλος του λουσίματος γιατί το οινόπνευμα φθείρει τα μαλλιά. Προσοχή: μπορεί να τσούξει εάν το δέρμα είναι ευαίσθητο ή τραυματισμένο από το πολύ ξύσιμο ή να κάνει τα μάτια να δακρύζουν τα πρώτα λεπτά - εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή είναι ανυπόφερτα αφαίρεσέ το αμέσως με λούσιμο με κρύο νερό και δοκίμασε μία άλλη, πιο ήπια μέθοδο.
Φυσικά, καλό είναι να γνωρίζεις πως όλες οι παραπάνω γνώσεις και μέθοδοι, εφαρμόζονται με μεγάλη επιτυχία όχι μόνο σε παιδιά αλλά και σε ενηλίκους. Οπότε, εάν έπεσες κι εσύ “θύμα” των παιδιών σου, μπορείς το ίδιο αποτελεσματικά να ακολουθήσεις τις παραπάνω οδηγίες και να απαλλαχθείς οριστικά από τα μικροσκοπικά βάσανα που σου κουβάλησαν στο σπίτι τα μικρά! :)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου