Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Κυρώσεις από Ευρωπαϊκή Ένωση για παράνομη αλιεία

 
Εμπορικές κυρώσεις σε Μπελίζ, Καμπότζη και Γουινέα, σε μια προσπάθεια καταπολέμηση της παράνομης αλιείας, επέβαλε η ΕΕ.
Απαγορεύεται η εισαγωγή ψαριών από τις εν λόγω χώρες στην ΕΕ, ενώ τα ευρωπαϊκά αλιευτικά δεν θα δραστηριοποιούνται στα ύδατά τους, αποφάσισαν οι υπουργοί Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
“Ιστορικά μέτρα” χαρακτήρισε την απόφαση αυτή η αρμόδια κοινοτική επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, συμπληρώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αποτελέσει πρότυπο στη μάχη για την πάταξη της παράνομης αλιείας, η οποία εκτιμάται ότι, πέρα από μεγάλη οικολογική καταστροφή, προκαλεί οικονομικές απώλειες μεταξύ 7 δισεκατομμυρίων και 17 δισ. ευρώ το χρόνο.
“Θέλω οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γνωρίζουν ότι τα ψάρια που καταναλώνουν είναι βιώσιμα, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Κινούμαστε με σταθερούς ρυθμούς προς αυτήν την κατεύθυνση”, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση η Μ. Δαμανάκη. “Ελπίζω ότι ένταξη αυτών των χωρών σε μια μαύρη λίστα θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο προκειμένου Μπελίζ, Καμπότζη και Γουινέα να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια και να συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας”.
Είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει εισαγωγές από χώρες που οι αλιευτικοί τους στόλοι δεν διαθέτουν τις κατάλληλες άδειες. Η Κομισιόν έχει επίσης προειδοποιήσει άλλες πέντε χώρες – τον Παναμά, τα Φίτζι, το Τόγκο, τη Σρι Λάνκα και το Βανουάτου – ότι θα είναι οι επόμενες εάν δεν συμμορφωθούν.
Υπό στενή παρακολούθηση βρίσκονται παράλληλα Νότια Κορέα, Γκάνα και Κουρακάο, η ένταξη των οποίων στην ίδια μαύρη λίστα θα είχε πολύ σοβαρότερες συνέπειες για τη βιομηχανία των θαλασσινών.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια: