Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Λιώνει παγόβουνο 660 τ. χιλιομέτρων

 

Το γιγάντιο παγόβουνο B31 επιφάνειας 660 τετρ. χιλιομέτρων αποκολλήθηκε από τον περίφημο παγετώνα Pine Island της Ανταρκτικής και κινείται στον ανοικτό ωκεανό.
Το παγόβουνο καλύπτει τέσσερις φορές την έκταση του Μανχάταν, τέσσερις του Σαν Φρανσίσκο και ίδια με το Λονδίνο και τα περίχωρά του.
Η πορεία του παγόβουνου μήκους 33 χιλιομέτρων, πλάτους 20 χιλιομέτρων και πάχους 500 μέτρων δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από τους δορυφόρους της NASA.
Άλλωστε η διαστημική υπηρεσία θεωρεί ότι μια ενδεχόμενη τήξη του παγετώνα Pine Island μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην άνοδο της στάθμης των ωκεανών έως και 1,5 μέτρο. Το παγόβουνο από μόνο του δεν αναμένεται να προκαλέσει αξιοσημείωτη άνοδο της στάθμης της θάλασσας με την τήξη του να διαρκεί ένα χρόνο ή και περισσότερο.
Όπως δήλωσε η ειδική της NASA σε θέματα παγετώνων Κέλλυ Μπρουντ, το παγόβουνο B31 δεν βρίσκεται σε κάποια πολυσύχναστη θαλάσσια οδό. Ωστόσο, όπως δήλωσε στο βρετανικό Sky News, ο Δρ Μπένταμ Ντέιβις, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ “το παγόβουνο κινείται στην ανοικτή θάλασσα και τα ρεύματα θα το μεταφέρουν σε περιοχές γύρω από την Ανταρκτική όπου εκτελούνται ναυτιλιακές συγκοινωνίες”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: