Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Αγώνες ελεύθερης κατάδυσης στη Σάμο

 

Οι πρώτοι αγώνες ελεύθερης κατάδυσης με Σκανταλόπετρα στη Σάμο (Skandalopetra Inter Games Samos 2014) ολοκληρώθηκαν  με απόλυτη επιτυχία το απόγευμα της Κυριακής 13 Ιουλίου.
Ήταν μια συνδιοργάνωση του Δήμου Σάμου, του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης – παράρτημα Σάμου, του Ναυτικού Ομίλου Σάμου, του Κέντρου Μάθησης και Πολιτισμού Αιγαίου και του Συλλόγου Ελεύθερης Κατάδυσης Θεσσαλονίκης.
Οι αγώνες διεξήχθηκαν στη Κέρβελη της Σάμου στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Kerveli Village Hotel και του καταδυτικού κέντρου AegeanScuba. Είχαν διάρκεια τέσσερεις μέρες εκ των οποίων οι δυο πρώτες μέρες αφιερώθηκαν στις εγγραφές, στη προπόνηση των αθλητών και στη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των δυτών που πρώτη φορά έρχονταν σε επαφή με αυτό τον αποκλειστικά ελληνικό τρόπο ελεύθερης κατάδυσης.
Ψυχή των αγώνων ο ιατρός καταδυτικής υπερβαρικής ιατρικής κ. Νικόλαος Τρικοίλης. Υπό την εποπτεία του πραγματοποιήθηκαν οι ιατρικές εξετάσεις των αθλητών και ήταν παρών σε κάθε μια από τις 317 βουτιές που καταγράφηκαν αυτό το τετραήμερο, μια πραγματική γιορτή της ελεύθερης κατάδυσης.
Ο αριθμός των αθλητών έφτασε τις προβλέψεις των οργανωτών για 50 άτομα, από την Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβακία, Γερμανία και Γαλλία. Ο μεγαλύτερος αριθμός των καταδύσεων έγιναν από το σκάφος Κ. Βαζέχα στα καταγάλανα νερά της μαγευτικής περιοχής Μελισσόβραχα. Θεατές και συντελεστές των αγώνων μετέφεραν στο σημείο τα ιστιοπλοϊκά του Ναυτικού Ομίλου Σάμου και ιδιωτικά φουσκωτά σκάφη.
Την ημέρα των τελικών, τις βουτιές ξεκίνησαν οι αθλητές τις κατηγορίας των 30 μέτρων. Με την ασφαλή ανάδυση των αθλητών ο κόσμος πάνω στα σκάφη ξεσπούσε σε ενθουσιώδη χειροκροτήματα και επευφημίες. Πολλές φωτογραφικές μηχανές απαθανάτιζαν τις προσπάθειες στην επιφάνεια, ενώ στο βυθό ο φακός και τα φλάς, του υποβρύχιου φωτογράφου Μιχάλη Πάου δούλευαν ακατάπαυστα.
Στην κατηγορία των 20 μέτρων πήραν μέρος άνδρες και γυναίκες με εξαιρετικές επιδώσεις τόσο στην ακρίβεια του βάθους όσο και στο χρόνο.
Στην κατηγορία των δέκα μέτρων συναγωνίστηκαν αθλητές που η πρώτη τους επαφή με τη σκανταλόπετρα ήταν κατά την πρώτη ημέρα των αγώνων τη Πέμπτη 10 Ιουλίου και ακολούθησαν με θέρμη το πολύωρο πρόγραμμα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης τους όλες τις μέρες των αγώνων.
Στην κατηγορία των πέντε μέτρων ξεχώρισαν οι συμμετοχές των κορασίδων και ενός πατέρα με τον έφηβο γιό του που βούτηξαν μαζί και ενάλλαξαν μεταξύ τους το ρόλο του δύτη και κολαουτζιέρη.
Οι νικητές των Skandalopetra Inter Games Samos 2014, ανά κατηγορία είναι:
Κατηγορία 30 μέτρων: 1. Μαρκόπουλος & Παπαχατζής
Κατηγορία 20 μέτρων: 1. Καλαϊτζής & Σιάκκας, 2. Bellodi & Podinne, 3. Beek & Βαμβακάς
Κατηγορία 10 μέτρων: 1. Βακάλης Σ. & Πάσουλας, 2. Παπαγεωργίου & Χρυσολουράς, 3. Καρύδης & Γρίσπου
Κατηγορία 5 μέτρων: 1. Βακάλης Δ. & Κονταξής, 2. Ταλαιπόρου & Αδριανοπούλου, 3. Τριανταφύλλου Ν. & Τριανταφύλλου Α.
Το Σάββατο και τη Κυριακή ο κ. Αθανάσιος Καραβέλης έκανε δυο προσπάθειες κατάρριψης του Πανελληνίου ρεκόρ. Σημείωσε τις βαθύτερες βουτιές των αγώνων χωρίς όμως να ξεπεράσει το υφιστάμενο ρεκόρ των 77 μέτρων, λόγω μη επίτευξης εξίσωσης κάτω από τα 53 μέτρα.
Σε μια όμορφη τελετή λήξης δίπλα στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου, έγιναν οι απονομές μεταλλίων στους αθλητές. Τα μετάλλια στη κατηγορία των 30 μέτρων απένειμε η βουλευτής Σάμου κα. Αγνή Καλογερή. Στους αθλητές και αθλήτριες των κατηγοριών των 20 μέτρων, 10 μέτρων και 5 μέτρων απένειμαν μετάλλια οι οργανωτές των αγώνων. Την τελετή έκλεισε Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πυθαγορείου «Ο ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ» με πλούσιο πρόγραμμα παραδοσιακών χορών.
Εκ του αποτελέσματος το ποσοστό ασφαλείας ήταν 100% χάρις στην ουσιαστική παρουσία της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης – Παράρτημα Σάμου στην παραλία και επί του σκάφους, στην εποπτεία της ιατρικής ομάδας Ελλήνων και Ιταλών ιατρών καταδυτικής υπερβαρικής ιατρικής, στην παρουσία στη θάλασσα ελευθέρων δυτών της Apnea School Thessaloniki και τέλος στην παρουσία στον βυθό αυτοδυτών του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου.
Επίσης βασικοί παράγοντες ασφαλείας ήταν η διάθεση του ασθενοφόρου από την 79 ΑΔΤΕ και η ανοιχτή επικοινωνία μέσω VHF της ΕΟΔ – Παράρτημα Σάμου με το Λιμεναρχείο Σάμου.
Τους αγώνες υποστήριξαν οι: Γεώργιος Απ. Καραγιάννης Α.Ε., η Ποτοποιία Σάμου Εμμ. Γιοκαρίνης Α.Β.Ε.Ε., το Eden Viaggi, το Kerveli Village Hotel, το Arion Hotel, το AegeanScuba, η Σάμος Κτηματομεσιτική και η Amstel Free.

Δεν υπάρχουν σχόλια: