Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Θέρμανση με φυσικό αέριο. Διαδικασία, κόστος και επιδότηση


Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε προ ημερών η ρύθμιση που αφορά την δημόσια και ατομική θέρμανση με φυσικό αέριο και η οποία (τελικά) περιλαμβάνει συμμετοχή στα κοινόχρηστα έξοδα της κεντρικής θέρμανσης, όσων ενοίκων πολυκατοικιών θελήσουν να τοποθετήσουν αυτόνομη θέρμανση φυσικού αερίου.
Το ποσοστό της συμμετοχής θα ανέρχεται σε 25%, ωστόσο δεν απαιτείται έγκριση της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας με ποσοστό 50% και άνω ώστε να μπορέσει ένας ένοικος να τοποθετήσει αυτόνομη θέρμανση στο διαμέρισμά του. Μοναδικός περιορισμός παραμένει για την εγκατάσταση ανεξάρτητου καυστήρα φυσικού αερίου αποτελεί η ύπαρξη δικτύου της ΕΠΑ στην οδό που βρίσκεται η οικία.
Όσον αφορά στη διαδικασία, σύμφωνα με δηλώσεις της προϊσταμένης δημοσιότητας της Εταιρείας Παροχής Φυσικού Αερίου Αττικής (ΕΠΑ), Ελένης Ράπτη, στο in.gr «η ΕΠΑ κατόπιν αιτήματος κατασκευάζει την παροχή και εγκαθιστά τον μετρητή. Στην συνέχεια, ο ένοικος πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιον μηχανικό για να συντάξει μελέτη έτσι ώστε να γίνει η εσωτερική σύνδεση», ενώ πρόσθεσε πως «αυτό που απαιτείται είναι ένας ατομικός λέβητας με ενσωματωμένο καυστήρα, με την συγκεκριμένη συσκευή να τοποθετείται είτε εντός είτε εκτός της οικίας. Η σύνδεση γίνεται μέσω εξωτερικών σωληνώσεων που φτάνουν από το μετρητή μέχρι και τον επίτοιχο λέβητα».
Σχετικά με το κόστος, η κ. Ράπτη τόνισε πως «αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως αν έχουμε να κάνουμε με μονοκατοικία ή πολυκατοικία και σε ποιον όροφο βρίσκεται το διαμέρισμα αυτής. Η τιμή εκκίνησης για την εγκατάσταση αυτόνομης θέρμανσης ανέρχεται στα 1.500 ευρώ».
Τέλος, το εν λόγω αυτόνομο σύστημα εκτός από οικονομική θέρμανση μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και για ζεστό νερό χρήσης. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει ενδεχόμενη παρέμβαση στις σωληνώσεις του νερού.
Το πλεονέκτημα από τη χρήση φυσικού αερίου είναι ότι ως πηγή θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης είναι κατά 30% φθηνότερη σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης και κατά 60% πιο φθηνό από το ρεύμα αντίστοιχα. Επίσης, εκτός του ότι παρέχει αυτονομία στον καταναλωτή, είναι φιλικό προς το περιβάλλον και απόλυτα ασφαλές.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, τόνισε δρομολογείται η ταχύτερη δυνατή διείσδυση του φυσικού αερίου στα νοικοκυριά της χώρας, ενώ σχετικά με την επιδότηση της σύνδεσης ανέφερε πως επιδοτείται σε ποσοστό που φθάνει το  60% η σύνδεση για 50.000 οικογένειες σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία.
Ήδη, στην Αττική οι αιτήσεις έχουν αυξηθεί κατά 200%, στη Θεσσαλονίκη κατά 300% και στη Θεσσαλία κατά 450%.
Διαβάστε πώς μπορείτε να λάβετε επιδότηση εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: