Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Στο Σηάτλ όποιος δεν κάνει ανακύκλωση έχει πρόστιμο


Σε μια προσπάθεια να επιτύχει το στόχο για ανακύκλωση του 60% των απορριμμάτων που παράγονται στην πόλη, η δημοτική Αρχή του Σηάτλ στις βορειοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες εστιάζει στα υπολείμματα τροφίμων που καταλήγουν στις χωματερές.
Ένας νέος νόμος που υπερψήφισε την περασμένη Δευτέρα το δημοτικό συμβούλιο της αμερικανικής πόλης προβλέπει πρόστιμα για τους πολίτες που πετούν τρόφιμα και άλλα οργανικά απόβλητα, που θα μπορούσαν να γίνουν κομπόστ, στον κάδο των απορριμμάτων.
Συγκεκριμένα, όταν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα θα εντοπίζουν κάδους απορριμμάτων με οργανικό περιεχόμενο σε ποσοστό άνω του 10% θα καταγράφουν την παράβαση σε ειδικό λογισμικό που φέρει το υπολογιστικό σύστημα του απορριμματοφόρου (απίθανα πράγματα) και θα αφήνουν μια κλίση πάνω στον κάδο για τον παραβάτη.
Το αρχικό πρόστιμο θα έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα αφού θα ανέρχεται σε μόλις ένα δολάριο, αλλά θα κλιμακώνεται στα 50 δολάρια για τους κατοίκους του Σηάτλ που δεν θα συμμορφώνονται.
Το σύστημα δεν εφαρμόζεται μόνο σε μονοκατοικίες, αλλά και σε πολυκατοικίες και επαγγελματικούς χώρους. Σε αυτή την περίπτωση θα γίνονται δύο προειδοποιήσεις προτού αρχίσει η επιβολή προστίμων των 50 δολαρίων.
Ο νόμος του Σηάτλ δεν είναι τόσο αυστηρός όσο εκείνος του Σαν Φρανσίσκο όπου η κομποστοποίηση είναι υποχρεωτική με νόμο του 2009 και οι παραβάτες αντιμετωπίζουν πρόστιμα της τάξης των 100 δολαρίων.
Η νέες ρυθμίσεις σκοπό δεν έχουν να γεμίσουν τα ταμεία του δήμου, όπως συνήθως συμβαίνει στην “κοντόφθαλμη” Ελλάδα, αλλά να πείσουν τους κατοίκους της πόλης να κάνουν διαλογή των απορριμμάτων τους στην πηγή.
Τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν από τους υπαλλήλους συλλογής απορριμμάτων της πόλης και τα πρόστιμα θα αποστέλλονται στους παραβάτες με τα δημοτικά τέλη.
Την ψήφιση του νόμου ζήτησε η υπηρεσία Κοινής Ωφέλειας του Σηάτλ. Παρότι η πόλη παρουσιάζει ποσοστά κομποστοποίησης και ανακύκλωσης 56% το 2013, είχε μείνει πίσω στην επίτευξη του στόχου για ανακύκλωση του 60% των στερεών της αποβλήτων ως το 2015.
“Ακόμα στέλνουμε 300.000 τόνους σκουπιδιών στη χωματερή του ανατολικού Όρεγκον. Πιστεύω ότι μπορούμε να τα πάμε καλύτερα” δήλωσε το μέλος του δημοτικού συμβουλίου Σάλλυ Μπάγκσοου.
Περίπου το 40 τοις εκατό όλων των τροφίμων που αγοράζονται στην Αμερική καταλήγουν στα σκουπίδια, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Συμβουλίου Φυσικών Πόρων. Το 2012, μόλις το 5 τοις εκατό αυτών των απορριμμάτων κατέληξαν στα ειδικά κέντρα επεξεργασίας όπου αποσυντίθενται τα οργανικά απορρίμματα όπως το φαγητό, τα φύλλα από τους κήπους και τα χάρτινα προϊόντα, αναφέρει η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: