Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Συμφωνία για λήψη δεσμευτικών μέτρων για το κλίμα


Σε καταρχήν συμφωνία για τη λήψη δεσμευτικών μέτρων μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατέληξαν οι διεθνείς διαπραγματευτές στη Λίμα του Περού όπου ολοκληρώθηκε η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα.
Το σχέδιο θεωρείται ως κρίσιμο πρώτο βήμα ενόψει της κρίσιμης διάσκεψης του Παρισιού, τον Δεκέμβριο του 2015, όπου θα επιδιωχθεί η επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας για το Κλίμα με παγκόσμια και δεσμευτική ισχύ.
Στη Λίμα, οι παγκόσμιες κυβερνήσεις συμφώνησαν να παρουσιάσουν σχέδια μείωσης των εκπομπών άνθρακα, ιδανικά μέχρι τον Μάρτιο του 2015.
Ο προεδρεύων των συνομιλιών και υπουργός Περιβάλλοντος του Περού, Μανουέλ Πουλγκάρ-Βιδάλ σχολίασε ότι “το κείμενο ως τέτοιο δεν είναι τέλειο, αλλά περιλαμβάνει τις θέσεις όλων των μερών”.
Οι διαπραγματευτές από 195 χώρες παραδέχτηκαν όμως ότι άφησαν τις δυσκολότερες αποφάσεις για το μέλλον.
Την ίδια στιγμή το 2014 εξελίσσεται στο θερμότερο έτος από το 1880 που τηρούνται μετεωρολογικά στοιχεία και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι το σχέδιο είναι ανεπαρκές για την επίτευξη του στόχου συγκράτησης της ανόδου της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από δύο βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή.
Το κείμενο των 37 σελίδων που υπογράφηκε στη Λίμα, γνωστό και ως Έκκληση της Λίμα για Κλιματική Δράση, αποτελεί εμβρυϊκό στάδιο της τελικής συμφωνίας που θα επιδιωχθεί στο Παρίσι.
Οι ανεπτυγμένες χώρες συμφώνησαν να επενδύσουν στην καθαρή ενέργεια και να παράσχουν κλιματική υποστήριξη στους αναπτυσσόμενους.
Χώρες που ήδη απειλούνται από την κλιματική αλλαγή, όπως τα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού, έλαβαν υποσχέσεις για την υλοποίηση ενός προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων.
Των συνομιλιών της Λίμα είχε προηγηθεί η ιστορική κλιματική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας, ωστόσο γρήγορα έγινε αντιληπτό ότι παγκόσμια λύση για το Κλίμα δεν θα μπορούσε να εξευρεθεί δίχως τη συμμετοχή και των πιο “φτωχών” οικονομιών.
Το σημαντικό της συμφωνίας στη Λίμα και το στοιχείο που τη διακρίνει με προηγούμενες είναι ότι στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών ρύπων θα συμμετάσχουν όλοι και όχι μόνο οι πλούσιες ρυπαντές του πλανήτη.
—Τριβές και ασάφειες
Σημεία τριβής κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αποτέλεσαν η κατανομή των οικονομικών βαρών αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η οικονομική ενίσχυση των φτωχών χωρών για να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές καταστροφές.
Η ΕΕ χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Λίμα κατά τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα κι εκτίμησε ότι αυτή συνιστά “ένα βήμα μπροστά” προς τη σύναψη παγκόσμιου συμφώνου στη διάσκεψη στο Παρίσι που είναι προγραμματισμένη για τα τέλη του 2015.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι η συμφωνία της Λίμα ζητεί από όλες τις χώρες να αναγνωρίσουν τις μελλοντικές τους δεσμεύσεις σχετικά με τη μείωση της έκλυσης αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου “με τρόπο σαφή, διαφανή και κατανοητό”.
Οι δεσμεύσεις των χωρών πρέπει να επιτρέψουν μια παγκόσμια μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από 40% ως 70% μέχρι το 2050, κάτι που κρίνεται απολύτως απαραίτητο για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου.
Παρόλα αυτά, θεωρείται πως και αυτή η ελάχιστη συμφωνία δεν προδίδει διάθεση για συμβιβασμούς και κοινή φιλόδοξη πορεία για την προστασία του παγκόσμιου κλίματος, κι αυτό ανησυχεί τη Γαλλία και όσους εργάζονται ήδη τώρα για τη Διάσκεψη των Παρισίων που θα γίνει το Νοέμβριο του 2015.
Οι επικριτές κατακρίνουν κυρίως το γεγονός ότι δεν δόθηκαν ικανοποιητικές κατευθυντήριες γραμμές στις χώρες για τα κριτήρια βάσει των οποίων θα πρέπει να καταθέσουν τους στόχους τους μέχρι το Μάρτιο του 2015, ώστε να είναι συγκρίσιμοι. Για παράδειγμα δεν δόθηκαν οδηγίες για τη μεθοδολογία συλλογής στοιχείων, το έτος αναφοράς, την περίοδο δέσμευσης και τους σχετικούς τομείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: