Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Ο Προμηθέας χάρισε τη φωτιά στον Homo Erectus πριν από 350.000 χρόνια


Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος άρχισε να χρησιμοποιεί τη φωτιά πριν από 350.000 χρόνια κατά την εποχή του Homo erectus.
Ο Homo erectus (Άνθρωπος ο όρθιος στα Λατινικά) είναι ένα αφανισμένο είδος του γένους Homo. Έζησε στην Αφρική και εξαπλώθηκε μέχρι την Κίνα και την Ιάβα από το τέλος της Πλειόκαινου εποχής. Τα αρχαιότερα απολιθώματα του είδους χρονολογούνται 1,9 εκατομμύρια χρόνια πριν και τα πιο πρόσφατα 143.000 χρόνια πριν.
Αν και υπάρχουν διαφωνίες στο θέμα της ταξινόμησης, της καταγωγής και τους απογόνους του H. erectus, υπάρχουν δύο μεγάλες υποθέσεις: είτε ο erectus είναι το ίδιο είδος με τον Homo ergaster, και κατά ακολουθία άμεσος πρόγονος των ύστερων ανθρωπίδων σαν τον Homo heidelbergensis, τον Homo neanderthalensis και τον Homo sapiens, είτε αποτελεί ένα ξεχωριστό Ασιατικό είδος ανεξάρτητο από τον Αφρικανικό ergaster
—Η μελέτη
Ισραηλινοί και αμερικανοί ερευνητές ερεύνησαν αντικείμενα στη σπηλιά του Ταμπούν, περίπου 24 χιλιόμετρα νότια της Χάιφας στο Ισραήλ, η οποία φέρει σημάδια ότι κατοικήθηκε από ανθρώπους για διάστημα 500.000 ετών.
Η μελέτη των λίθινων εργαλείων έδειξε ότι αυτά που χρονολογήθηκαν παλαιότερα από 350.000 χρόνια δεν έφεραν ενδείξεις έκθεσης στη φωτιά σε αντίθεση με τα νεότερα εργαλεία, στα οποία τα ίχνη της φωτιάς είναι όλο και συχνότερα. Αντίστοιχες έρευνες στον ευρωπαϊκό χώρο έχουν καταλήξει σε αντίστοιχες χρονολογίες σχετικά με τη χρήση της φωτιάς.
Το εύρημα αυτό θεωρείται ως σαφής απόδειξη της δυνατότητας των ανθρώπων να δαμάζουν το δώρο του Προμηθέα, ωστόσο δεν μας “φωτίζει” σχετικά με την πηγή της φωτιάς, δηλαδή αν την άναβε ο άνθρωπος ή αν την λάμβανε από φυσικές πυρκαγιές και τη διατηρούσε αναμμένη.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Human Evolution» με επικεφαλής τον Ρον Σίμενιτζ από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα.
Το σημαντικό όμως είναι ότι τα ευρήματα βρίσκονται σε συμφωνία με προηγούμενες μελέτες στον ευρωπαϊκό χώρο, σύμφωνα με τις οποίες η συστηματική χρήση φωτιάς χρονολογείται στα 300 με 400 χιλιάδες χρόνια πριν.
—Μαγείρεμα 
Άλλοι παλαιοανθρωπολόγοι τοποθετούν πολύ παλαιότερα την ανακάλυψη της φωτιάς. Ένας από αυτούς, ο Ρίτσαρντ Ράνγκαμ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος άρχισε να χρησιμοποιεί τη φωτιά πριν από 2 εκατομμύρια χρόνια για να μαγειρέψει τις τροφές. Τότε οι άνθρωποι άρχισαν να εμφανίζουν μικρότερα δόντια και εντόσθια, ενώ σύμφωνα με τον Ράνγκαμ αυτή η ικανότητα είναι που επέτρεψε στο ανθρώπινο είδος να αναπτύξει μεγαλύτερο εγκέφαλο και να εξελιχθεί.
Σχολιάζοντας την πρόσφατη μελέτη στην ιστοσελίδα του «Nature» ότι δεν πείθεται από τα συμπεράσματα της τελευταίας μελέτης. Ίσως οι πρώτοι κάτοικοι της σπηλιάς γνώριζαν να χρησιμοποιούν τη φωτιά, δεν είχαν όμως εστία μέσα στη σπηλιά για να αφήσουν ίχνη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μελέτη του 2008 έδειχνε ότι αρκετές προϊστορικές κοινότητες του βόρειου Ισραήλ γνώριζαν πώς να χρησιμοποιούν τσακμακόπετρες πριν από 790.000 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: