Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Κρέμα αφαιρεί τα τατουάζ ανώδυνα


Ανώδυνη και αποτελεσματική αφαίρεση των τατουάζ από το δέρμα υπόσχεται η κρέμα που ανέπτυξε ένας καναδός ερευνητής στον τομέα της Παθολογίας.
Δεδομένης της διάδοσης που γνωρίζει η δερματοστιξία, που από “περιθωριακή” ή εκκεντρική επιλογή έχει εξελιχθεί σε μια βιομηχανία εκατομμυρίων, η αφαίρεση των ανεπιθύμητων σχεδίων τα επόμενα χρόνια αναμένεται με τη σειρά της να εξελιχθεί σε σημαντική οικονομική δραστηριότητα.
Η κρέμα που ανέπτυξε ο 27χρονος Άλεκ Φάλκενχαμ, από το Τμήμα Παθολογίας του Πανεπιστημίου Νταλχάουζι στο Χάλιφαξ του Καναδά, στοχεύει στα κύτταρα που συγκρατούν το μελάνι στο δέρμα και που σχηματίζουν το σχέδιο του τατουάζ.
Η μέθοδός του δεν αφαιρεί το τατουάζ άπαξ, αλλά το ξεθωριάζει σταδιακά, ανώδυνα και πιο οικονομικά από το λέιζερ.
«Δεν στοχεύουμε στα φυσιολογικά κύτταρα του δέρματος, οπότε δεν προκαλείται φλεγμονή», εξήγησε ο Φάλκενχαμ παρουσιάζοντας το επαναστατικό προϊόν του στο καναδικό κανάλι CBC.
Το τατουάζ σχηματίζεται με την έγχυση μελανιού στο δέρμα. Ο οργανισμός αντιλαμβάνεται το μελάνι ως εισβολέα και ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα. Συγκεκριμένα, παρεμβαίνουν τα λεγόμενα μακροφάγα κύτταρα που σπεύδουν στην περιοχή για να απορροφήσουν το μελάνι. Ορισμένα από αυτά τα κύτταρα μεταφέρουν το μελάνι στους λεμφαδένες, όπου τόσο τα ίδια όσο και το μελάνι που περιέχουν απομακρύνονται από τον οργανισμό. Αυτά που δεν τα καταφέρνουν και εγκλωβίζονται στο δέρμα δημιουργούν την εικόνα του τατουάζ.
Η κρέμα του Φάλκενχαμ παράγει νέα μακροφάγα κύτταρα στο δέρμα τα οποία απομακρύνουν το εγκλωβισμένο μελάνι με φυσικό τρόπο. Επί της ουσίας, η κρέμα ξεκινά από την αρχή τη διαδικασία συμβάλλοντας στο σταδιακό ξεθώριασμα του τατουάζ.
Το προϊόν βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των δοκιμών, οπότε είναι γνωστό το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την οριστική απομάκρυνση του τατουάζ.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια: