Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Λάμπες LED: γιατί αντικαθιστούμε τις κοινές λάμπες


Οι σύγχρονες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, ωστόσο η χρήση τους συνοδεύεται από υψηλή κατανάλωση ενέργειας και γίνεται ιδιαιτέρως αισθητή στην τσέπη μας μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Η ελαχιστοποίηση αυτού του κόστους απαιτεί επιλογές προϊόντων που εξασφαλίζουν μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.
Ένα από αυτά τα προϊόντα είναι και οι λαμπτήρες φωτισμού LED, οι οποίες αποτελούν μια άριστη εναλλακτική επιλογή σε σύγκριση τόσο με τους συμβατικούς λαμπτήρες πυρακτώσεως (που σταδιακά αποσύρονται από το εμπόριο) όσο και με τους υπόλοιπους λαμπτήρες χαμηλότερης κατανάλωσης (αλογόνου, φθορισμού κλπ).
—Πλεονεκτήματα
Τα πλεονεκτήματα των λαμπτήρων LED είναι πολλά και διάφορα:
Καταρχάς, οι  λάμπες LED  δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον καθώς δεν περιέχουν βαρέα μέταλλα (πχ υδράργυρο), όπως ορισμένες λάμπες εξοικονόμησης. Συγκριτικά δε με τις λάμπες πυρακτώσεως εξοικονομούν ενέργεια σε ποσοστό περίπου 80% ως 90% συμβάλλοντας αποφασιστικά στη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Επίσης, οι λαμπτήρες LED εκπέμπουν περισσότερο φως ανά μονάδα Watt με αποτέλεσμα να παρέχουν πιο “φιλικό” και ευχάριστο φωτισμό στο χώρο μας.
Τέλος, οι λάμπες LED έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με τους λαμπτήρες παλαιότερων τεχνολογιών: διαρκούν περίπου 30.000 ως  50.000 ώρες και έτσι δεν χρειάζονται συχνή αντικατάσταση.
—LED για κάθε χρήση
Οι λάμπες LED μπορούν να τοποθετηθούν σε κάθε χώρο και για κάθε χρήση.
Στο σπίτι μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις κοινές λάμπες με γλομπάκια LED E27 / E14 και στο γραφείο με LED T8 ή LED πάνελ.
Στο εργοστάσιο ή τη βιοτεχνία προτείνονται LED για επαγγελματικές χρήσεις,  όπως οι καμπάνες LED και οι προβολείς LED .
Τέλος, υπάρχουν λύσεις LED και για τους δημόσιους χώρους για τον φωτισμό στο οδικό δίκτυο, τις πλατείες και τα πάρκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: