Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Πλαστικά σκουπίδια σκεπάζουν τη Μεσόγειο Θάλασσα


Η ποσότητα πλαστικών απορριμμάτων στη Μεσόγειο Θάλασσα μπορεί να συγκριθεί με τις ζώνες μεγάλης συσσώρευσης πλαστικών που βρίσκονται στο κέντρο των ωκεανών της Γης.
Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Αντρές Κόθαρ, καθηγητή Οικολογίας στο ερευνητικό κέντρο CEIMAR  στο ισπανικό Πανεπιστήμιο του Κάντιθ, δημιούργησε τον πρώτο παγκόσμιο χάρτη παρουσίας πλαστικών απορριμμάτων στα ανοιχτά των θαλασσών του πλανήτη.
Ο χάρτης δείχνει την ύπαρξη πέντε περιοχών υψηλής συσσώρευσης επιφανειακών πλαστικών σκουπιδιών στα κέντρα του Βόρειου Ειρηνικού, του Νότιου Ειρηνικού, του Βόρειου Ατλαντικού, του Νότιου Ατλαντικού και του Ινδικού Ωκεανού.
Τα ρεύματα των ωκεανών μεταφέρουν τα πλαστικά σε συγκεκριμένες περιοχές στα ανοικτά των ωκεανών, όπου τα υλικά αυτά συσσωρεύονται.
Ωστόσο, εκτεταμένες περιοχές του ωκεανού όπου συσσωρεύονται πλαστικά παραμένουν ανεξερεύνητες. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η Μεσόγειος, μια σχεδόν κλειστή θάλασσα γύρω από την οποία καταγράφεται εντατική χρήση πλαστικών.
Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLoS One μέτρησε τις συγκεντρώσεις πλαστικών σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου, από τα Στενά του Γιβραλτάρ ως την Κύπρο, και ανακάλυψε στην επιφάνεια ποσότητες πλαστικών απορριμμάτων συγκρίσιμες με εκείνες στα στα πέντε υποτροπικά κυκλοτερή ρεύματα των ωκεανών.
«Βρήκαμε πλαστικό σε ποσοστό 100% των περιοχών της δειγματοληψίας με μέση πυκνότητα ένα τεμάχιο πλαστικού ανά τέσσερα τετραγωνικά μέτρα», δήλωσε ο Κόθαρ.
Η ποσότητα των πλαστικών στα επιφανειακά ύδατα εκτιμάται μεταξύ 1.000 και 3.000 τόνων και εμφανίζεται κυρίως ως μικροσκοπικά κομμάτια που έχουν αποκοπεί από πλαστικά αντικείμενα όπως μπουκάλια, σακούλες και περιτυλίγματα.
Η χωρική κατανομή των πλαστικών στη Μεσόγειο είναι ανομοιογενής, λόγω της επίδρασης του ανέμου και των κυμάτων.
Η συσσώρευση πλαστικών απορριμμάτων στη Μεσόγειο Θάλασσα οφείλεται στην εντατική ανθρώπινη δραστηριότητα και στις τάσεις των θαλασσίων ρευμάτων, τα οποία δρουν ως παγίδα για τα σκουπίδια που επιπλέουν. Η εκροή του νερού γίνεται μέσω του Γιβραλτάρ, γεγονός που δυσχεραίνει την έξοδο των πλαστικών από τη λεκάνη της Μεσογείου.
Η Μεσόγειος αντιπροσωπεύει λιγότερο από το ένα τοις εκατό των παγκοσμίων θαλασσών και ωκεανών, αλλά έχει δυσανάλογες οικολογικές και οικονομικές αξίες. Φιλοξενεί περίπου το δέκα τοις εκατό των θαλάσσιων ειδών, ενώ η αλιεία και ο παράκτιος τουρισμός αποτελούν βασικές πηγές εισοδήματος για τους κατοίκους της περιοχής.
Τα πλαστικά απορρίμματα φέρεται να έχουν βρεθεί στα στομάχια μικρών ψαριών, θαλασσίων πτηνών, χελωνών και φαλαινών.
Δεδομένου ότι η παραγωγή πλαστικών υλικών είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, αυτό μπορεί να επιδεινώσει την εικόνα, εάν δε ληφθούν επείγοντα μέτρα πρόληψης, προειδοποιεί ο Κοθάρ.
Έρευνες στη Μεσόγειο ανακαλύπτουν πλαστικά σωματίδια στο πεπτικό σύστημα μικρών ψαριών, θαλασσοπουλιών, χελωνών και κητωδών. Μια ξεχωριστή έρευνα έρευνα του ιταλικού Πανεπιστημίου της Σιένα με επικεφαλής την Κριστίνα Φόσσι έδειξε υψηλές συγκεντρώσεις  φθαλικών ενώσεων σε μεγάλα ψάρια και κητώδη που τρέφονται από μπαλένες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: