Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Ζώντας χωρίς πλαστική σακούλα: 3ήμερο συμμετοχικών εκδηλώσεων στην Αλόννησο


 
Το πρόγραμμα «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες», που «αγκαλιάστηκε» από την τοπική κοινωνία του νησιού, κατέστησε την Αλόννησο την πρώτη περιοχή της Ελλάδας που κατάργησε τη χρήση της πλαστικής σακούλας. Η πρωτοβουλία συνεχίζεται με την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων, οι οποίες αποσκοπούν στην περαιτέρω ενημέρωση των πολιτών της Αλοννήσου, την ανατροφοδότηση σε σχέση με την πρόοδο της προσπάθειας και τη συνδιαμόρφωση των επόμενων βημάτων της.
Πιο συγκεκριμένα, το διάστημα 3-5 Απριλίου, εκπρόσωποι του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και της MOm/ Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας θα πραγματοποιήσουν διαδραστικές, ενημερωτικές εκδηλώσεις για ενήλικες, αλλά και μικρούς πολίτες του νησιού, με στόχο την ουσιαστική συμμετοχή όλων στην προσπάθεια να αποτελέσει παρελθόν η χρήση της πλαστικής σακούλας για την Αλόννησο.
Η εκκίνηση θα δοθεί την Κυριακή 3 Απριλίου με την Ανοιχτή Συζήτηση «Ζώντας χωρίς πλαστική σακούλα», που θα πραγματοποιηθεί στη «Λέσχη Φιλίας», στις 7 μ.μ.. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, οι κάτοικοι της Αλοννήσου θα ενημερωθούν για την πρόοδο του προγράμματος και, παράλληλα, θα καταθέσουν τόσο την εμπειρία τους από την κατάργηση της πλαστικής σακούλας, όσο και τις προτάσεις τους για τα επόμενα βήματα της προσπάθειας, σε συνδυασμό με τις ήδη προδιαγεγραμμένες δράσεις της. Η υιοθέτηση διαδικασιών δομημένης συζήτησης στη συγκεκριμένη εκδήλωση θα δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να πρωταγωνιστήσουν στη συνδιαμόρφωση των μελλοντικών δράσεων και να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη συνέχιση της απεξάρτησης του νησιού τους από την πλαστική σακούλα.
Την επόμενη μέρα, και, συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 4 Απριλίου, η δράση μεταφέρεται στις σχολικές αίθουσες, όπου και θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές παρουσιάσεις σε μαθητές δημοτικού σχετικά με τα θαλάσσια απορρίμματα και, ιδιαίτερα, με τις επιπτώσεις της πλαστικής σακούλας στο περιβάλλον. Επιπλέον, οι μικροί πολίτες θα συμμετάσχουν σε εργαστήριο κατασκευής της δικής τους πάνινης τσάντας, μέσα από το οποίο θα ενστερνιστούν με τρόπο βιωματικό τα οφέλη της υιοθέτησής της σε αντικατάσταση της πλαστικής. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, εξειδικευμένοι συνεργάτες του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θα υλοποιήσουν επιμορφωτικό σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς της Αλοννήσου, που επιθυμούν να εντρυφήσουν σε δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με άξονα τα θαλάσσια απορρίμματα και ειδικότερα την πλαστική σακούλα.
Μια μέρα μετά, την Τρίτη 5 Απριλίου, σειρά να ενημερωθούν έχουν οι μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μέσα από παρουσιάσεις προσαρμοσμένες στο ηλικιακό τους επίπεδο. Εν συνεχεία, θα έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν το όραμα και τις προτάσεις τους για τη συνέχιση και επέκταση της πρωτοβουλίας, πέρα από την τυπική διάρκεια του προγράμματος, προτείνοντας δράσεις και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, εισφέροντας το δικό τους στίγμα στο περιβαλλοντικό μέλλον του νησιού τους.
Η υλοποίηση του προγράμματος «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες» θα συνεχιστεί και στη διάρκεια του προσεχούς καλοκαιριού με εντατικοποιημένες δράσεις συμμετοχής πολιτών, εθελοντικών καθαρισμών ακτών, ενημέρωσης κ.λπ. προκειμένου η εξάλειψη της πλαστικής σακούλας να γίνει μόνιμη και μη αναστρέψιμη πραγματικότητα. Παράλληλα, αποτελεί ιδιαίτερα ενθαρρυντική εξέλιξη το γεγονός ότι η πιλοτική αυτή πρωτοβουλία έχει λειτουργήσει ως καλό παράδειγμα και για άλλες νησιωτικές περιοχές που υιοθετούν αντίστοιχες πρακτικές.
To πρόγραμμα «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες» υλοποιείται από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και τη MOm/ Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, με τη συνεργασία του Δήμου Αλοννήσου και τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Thalassa.

Δεν υπάρχουν σχόλια: