Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Νέο αεροπλάνο εξουδετερώνει το τζετ λαγκ
Το τζετ λαγκ (Jet lag) είναι μια διαταραχή του ύπνου η οποία συμβαίνει όταν το βιολογικό ρολόι δεν ανταποκρίνεται στην τοπική ώρα. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο για όλους όσοι πραγματοποιούν υπερπόντια αεροπορικά ταξίδια με μεγάλη διαφορά ώρας.
Αυτό τον «αποσυγχρονισμό» υπόσχεται να εξουδετερώσει ένα νέο αεροπλάνο της Airbus. Το A350 XWB αξιοποιεί την τεχνολογία των λαμπτήρων φωτισμού LED ώστε να ελαχιστοποιείται το jet lag και οι επιβάτες που διασχίζουν τη μισή Υφήλιο να κατεβαίνουν από το αεροπλάνο ξεκούραστοι και «συγχρονισμένοι» με την εκάστοτε τοπική ώρα.
Το σύστημα μπορεί να εκπέμψει 16,7 εκατομμύρια φωτεινούς συνδυασμούς, που του επιτρέπουν να παραγάγει το φάσμα φωτός που αντιστοιχεί στην τοπική ώρα της εκάστοτε περιοχής του κόσμου που διασχίζει το αεροπλάνο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ο φωτισμός βοηθά τον οργανισμό των επιβατών να προσαρμοστεί στη ζώνη ώρας του προορισμού κι έτσι να ελαχιστοποιήσει το jet lag στην προσγείωση.

Το Airbus A350 XWB καταρχήν έχει σχεδιαστεί για μεγάλες, υπερπόντιες και διηπειρωτικές, πτήσεις.
—Πίεση και υγρασία
Παρόλα αυτά δεν είναι μόνο το φως που αναστατώνει τους κιρκαδικούς ρυθμούς. Η πίεση και η ξηρότητα του αέρα στο αεροπλάνο έχουν επίσης σημαντικό αντίκτυπο, αλλά το A350 XWB διαθέτει ειδικό εξοπλισμό και για αυτές τις προκλήσεις.
Η άτρακτος του αεροπλάνου είναι κατασκευασμένη από Πλαστικό Ενισχυμένο με Ανθρακονήματα, υλικό που διατηρεί την υγρασία αποτελεσματικότερα από το αλουμίνιο.

Σε μια τυπική πτήση, οι συνθήκες πίεσης που διαμορφώνονται στην καμπίνα προσομοιάζουν με αυτές που επικρατούν σε υψόμετρο 2400 μέτρων, δηλαδή σε ένα ψηλό βουνό.
Στο A350 XWB η πίεση στην καμπίνα αντιστοιχεί στα 1800 μέτρα, δηλαδή πολύ πιο κοντά σε αυτό που έχει συνηθίσει ένας μέσος ανθρώπινος οργανισμός, και η υγρασία διατηρείται σε υψηλότερα επίπεδα.
Καλύτερη είναι επίσης και η ποιότητα του αέρα που αναπνέουν οι επιβάτες χάρη σε ένα πρωτοποριακό σύστημα φίλτρων που τον ανανεώνει εξολοκλήρου κάθε δύο με τρία λεπτά.
Ποιος είναι όμως ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος αυτών των βελτιώσεων; Το νέο αεροπλάνο της Airbus αποδεικνύεται αποδοτικότερο από τα ανταγωνιστικά. Τα νέα υλικά κατασκευής της ατράκτου συμβάλλουν σε μια μείωση 25% στην κατανάλωση καυσίμου σε σύγκριση με άλλα αεροπλάνα μεγάλων αποστάσεων.  Επίσης, ο φωτισμός LED επιτυγχάνει επιπλέον εξοικονόμηση ενέργειας.
Προς το παρόν, τέτοια αεροπλάνα διαθέτουν οι αεροπορικές εταιρείες Singapore Airlines, Qatar Airlines και Finnair.

Δεν υπάρχουν σχόλια: